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Dear Dr. Miller:
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TELECOPIER: 542-4085

You have requested our opinion whether a rule proposed by the

Board of Osteopathic Examiners 1in Medicine and Surgery conflicts
. with A.R.S. §§ 32-2001(n)(6) and -2001(A)(7) of the Physical
Therapy Practice Act (A.R.S. §§ 32-2001 through -2049).

Specifically, you have inguired whether the proposed requlation of
Osteopathic medical assistants sanctions unauthorized practice as
either a physical therapist or physical therapist assistant. We

have concluded that it would not.

The 1legislature defined the duties of an osteopathic medical

assistant in A.R.S. § 32-1800(13):

"Medical assistant” means an unlicensed
person who has completed an educational program
approved by the board, who assists in a medical
practice under the supervision of a doctor of
osteopathic medicine and who performs delegated
procedures commensurate with the assistant's
education and training but who -does not diagnose,
interprqth.design or modify established treatment
programs or violate any statute.

The Board is ‘required by statute to "[a)dopt
rules regarding the regulation and the qualifications of
medical assistants.” A.R.S. § 32-1803(A) (7).
Additionally, "I[nlothing in ([Title 32, Chapter 17 of the
Arizona Revised Statutes] shall be construed to prevent a

medical assistant from assisting a doctor of osteopathic

medicine pursuant to rules adopted by the board." A.R.S,

§ 32-1859. -
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The Board's proposed rule (lentatively numbered
R4-22-105) would further detail permissible practices for
medical assistants. According to R4-22-105(B)(3):

B. A medical assistant may do and perform
the following acts and duties under the personal
supervision of a licensed osteopathic physician,
which licensed osteopathic physician shall Dbe
personally and professionally responsible and
liable for any and all consequences or results

arising from the performance of said acts and
duties: )

3. A medical assistant may undertake or
conduct physical therapy modalities including
whirlpool treatments, the application of hot .and

cold packs, diathermy, electronic galvation
stimulation, ultrasound therapies, massage
therapies, traction, and/or application of TENS
units.

Where the 1legislature has declared the policies and fixed
primary standards, it may confer on administrative officers the
power to prescribe rules to promote the spirit and purpose of the

legislation and 1its complete operation. Employment Security
Commission v. Arizona Citrus Growers, 61 Ariz. 96, 144 P.24 682
(1944). By defining a medical assistant's scope of practice, gSee

A.R.S. § 32-1800(13), and by requiring that the Board adopt rules
regarding the reqgulation and qualifications of medical assistants,
See A.R.S. § 32-1803(A)(7), the legislature has afforded the Board

sufficient direction by which to promulgate a rule such as
R4-22-105.

A.R.S. § 32-2001(A)(6) (sets for the qualifications for a
physical therapist assistant and generally describes the
appropriate scope of an assistant's duties:

"Physical therapist assistant” means a
person who is a graduate of an accredited
physical therapy education program as determined
by the board [of physicial Lherapy examiners] and
who assists under the on-site supervision of a
physical therapist in the practice of physical
therapy and who performs delegated procedures
commensurate with the assistant's education and
training but who does not evaluate, 1interpret,
design or modify established treatment programs.

A.R.S. § 32-2001(A)(7) then defines physical
therapy: '
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"Physical therapy" means the treatment of a
bodily or mental condition by the use of
physical, chemical or other properties of heat,
cold, light, sound, water, or by massage and
active and passive exercise, air, mechanical
energy, electrical energy, electromagnetic energy

and their necessary physical measures, activities
and devices.

It is wunlawful for any person not licensed as a physical
therapist wunder the Physical Therapy Practice Act to practice
physicial therapy. A.R.S. § 32-2041(C)(1). Licensed health
professionals other than physical therapists, however, are exempt
from the Physical Therapy Practice Act while engaged 1in the
practice for which they are 1licensed. A.R.S. § 32-2021(B). For
example, a licensed osteopathic physician may diagnose or treat
pliysical or mental diseases, injuries, ailments, infirmities and
deformities by any means provided by Title 32, Chapter 17 of the
Arizona Revised Statutes. A.R.S. § 32-1800(15). In the course of
practicing medicine, then, an osteopathic physician may
legitimately perform activities that might also be deemed the
practice of physical therapy. See Sanfilippo v. State Farm Mutual
Automobile Insurance Co., 24 Ariz. App. 10, 535 P.2d 38 (1975).

The legislature has expressly authorized an osteopathic
physician Lo delegate procedures to a medical assistant, provided
that the procedures are commensurate with the assistant's
education and training. A.R.S. § 32-1800(13). Hence, an
osteopathic physician may delegate to a medical assistant
procedures legitimately within the physician's scope of practice,
even though such procedures might also entail the practice of
physicial therapy. If medical assistants have the experience and
training to perform delegated physical therapy duties and meet the
other requirements in A.R.S. §§ 32-1800(13) and -1859, not
permitting them to practice physical therapy would, in essence, be
equivalent to interfering with the lawful practice of an
osteopathic physician.

That R4-22-105(B)(3) deces not purport to allow unauthorized
practice as a physical therapist or physical therapist assistant
is further demonstrated by other provisions of the proposed rule.
For example, the rule, if enacted, would require that a medical
assistant perform all authorized activities under the "personal
supervision of an osteopathic physician." R4-22-105(B). The rule
would define "personal supervision" to mean that the osteopathic
physician "must be present in the office and must see the patient
and assign the work to be done Dby the medical assistant."
R4-22-105(A)(2). Neither a physical therapist nor a physical
therapist assistant, however, need be personally supervised by a
physician. In this respect, a medical assistant differs from a
physical therapist or therapist's assistant. A medical assistant
could not practice as a physical therapist or physical therapy
assistant, Dbecause a medical assistant may perform therapy only
under the supervision of an osteopathic physician.
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In conclusion, R4-22-105(B)(3) as presently proposed does not
conflict willh A.R.S. §§ 32-2001(A)(6) and -2001(A)(7) nor does it
sanction unauthorized practice as a physical therapist or physical
therapist assistant.

Sincerely,
t/ -
-
Grant Woods
. Attorney General
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