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Re: I91-034 (R91-033)
Dear Ms. Moore-Cannon:

You have asked whether the "Christian Science exemption"
provisions of A.R.S. § 8-546(B) mean that a child who is being
furnished Christian Science treatment 1) is precluded from being
found to be an abused, neglected, or dependent child, and 2) is
exempt from the mandatory reporting provisions of A.R.S. §13-3620.
The answer in both cases is "no."

A.R.S5. §8-546(B) reads as follows:

Notwithstanding any other provision of this
chapter, no child who in good faith is being
furnished Christian Science treatment by a duly
accredited practitioner shall, for that reason
alone, be considered to be an abused, neglected or
dependent child.

The operative language in the statute is "for that reason
alone.” Because the statute is clear and unambiguous and applying it
will not lead to an absurd or unreasonable result, we must give effect
to its plain language. See Janson v. Christensen, 167 Ariz. 470, 808
P.2d 1222 (1991). The plain meaning of the statute is that if a child
is beiny furnished Christian Science treatment, in good faith, by a
duly accredited practitioner, that fact standing alone is insufficient
to render the child an abused, neglected, or dependent child. If a
child's health is placed in imminent danger or is damaged by the
action or inaction of the child's parents, the fact that the child is
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Leing furnished Christian Science treatment does not preclude the

child from being considered to be an abused, neglected, or dependent
child.

. We concur with the language of the Colorado Supreme Court in
its interpretation of the identical operative language of its own
neglect statute:

In our view, the meaning of the statutory
language, "for that reason alone," is gquite clear.
1t allows a finding of dependency and neglect for
other "reasons," such as where the child's life is
in imminent danger, despite any treatment by
spiritual means. In other words, a child who 1is
treated solely by spiritual means is not, for that
reason alone, dependent or neglected, but if there
is an additional reason, such as where the child is
deprived of medical care necessary to prevent a
life-endangering condition, the child may be
adjudicated dependent and neglected under the
statutory scheme.

People in Interest of D,L.E,, 645 P.2d 271, 274 (Colo. 1982).

Our conclusion is supported by the legislative history of
A.R.S. § 8-546(B), which indicates that the Legislature understood
that the provisions of § 8-546(B) would apply only to Christian
Science Lreatment furnished in routine situations and would not apply
in unusual situations. See Minutes of meeting of House Committee on
Judiciary, Sufferage and Elections, February 10, 1870.

Arizona law requires that any person having responsibility
for the care or treatment of children must report suspected abuse or
neylect. A.R.S. § 13-3620. Because the Christian Science exemption
provisions of A.R.S. §8-546(B) do not preclude a child being treated
by Christian Science from being considered to be abused, neglected, or
dependent under otherwise appropriate circumstances, the mandatory
reporting provisions of A.R.S. §13-3620 apply whenever there is
reasonable cause to believe that a child is in imminent danger of
being, or is being, abused or neglected, irrespective of whether the
child is receiving Christian Science treatment.
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In summary, A.R.S. §8-546(B) acts only to prevent a child
from being considered an abused, neglected, or dependent child for the
sole reason that the child is being treated by a Christian Science

practitioner. It has no effect where the child's health is in
imminent danger or is being damaged by the lack of appropriate medical
care.

Sincerely,

Grant Woods
Attorney General
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