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January 15, 1993

The Honorable Stan Furman
Arizona State Senate

1700 West Washington
Phoenix, Arizona 85007

Re: 1I93-001 (R92-001)

Dear Senator Furman:

You have asked several questions regarding the
applicability of A.R.S. § 41-772, commonly referred to as the
' state Hatch Act, to state employees®' political activities
following the amendment of that section by Laws 1991 (lst Reg.
Sess.) Chapter 216 - Senate Bill 1325. The 1991 amendments
liberalized the state Hatch Act to permit covered employees to
participate in some volunteer candidate campaign activities.
In answering your questions, we assume that the state employees
to whom you refer are covered employees who are subject to

A.R.S. § 41-772.1/

First, you inquired whether state employees may work
on an election board. The answer depends on the nature of the
position and the manner of appointment to the election board.

An election board for each precinct consists of two

judges and one inspector of elections. A.R.S. § 16-531(A).
Also serving at each election precinct are a marshal and two
clerks. Although you specifically asked about service on an

election board, we understand your question to also encompass

1/ A.R.S5. § 41-771 1lists the exempt personnel who
are not subject to any of the A.R.S. § 41-772 restrictions on
political activity.
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the service of state employees in the positions of marshal and
cle;kf because they are commonly referred to as election board
positions. The manner of appointment to any of these positions

for a primary or general election is found in A.R.S.
§ 16-531(A):

When an election is ordered, and not less than
twenty days prior to a general or primary election,
the__board of supervisors shall appoint for each
election precinct one inspector, one marshal, two
judges and not less than two clerks of election.
The inspector, marshal, judges and clerks shall be
qualified voters of the precinct for which
appointed, unless there are not sufficient members
of either of the two largest political parties
available to provide the number of appointments
required. The judges and clerks shall also be
members of the two political parties which cast the
highest number of votes in the state at the 1last
preceding general election and shall be divided
equally between these two parties. One-half or one
more than one-half of the inspectors in the various
precincts in the county shall be members of one of
the two largest political parties and the remaining
inspectors shall be members of the other of the two
largest political parties. In each precinct where
the inspector is a member of one of the two largest
political parties, the marshal 1in that precinct
shall be a member of the other of the two largest
political parties. Whenever possible, any person
appointed as an inspector shall have had previous
experience as an inspector, judge, marshal or clerk
of elections. 1f there is no _gualified person in a
given precinct, the appointment of an inspector may
be made from names provided by the county party
chairman. If not less than thirty days prior to the
election the chairman of the county committee of
either of the parties designates gualified voters of
the precinct, or of another precinct if there are
not sufficient members of his party available in the
precinct to provide the necessary representation on
the election board, as_ judge and _as clerk, such
designated qualified voters shall be appointed. The
judges, together with the inspector, shall
constitute the board of elections.
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Although the board of supervisors actually appoints the
judges and clerks, its action is completely driven by the
political parties' selections, if the county party chairmen
make proper and timely designations to the Dboard. In
contrast, this section permits the board to appoint
inspectors from names provided by the county party chairmen

only if there is no qualified person in the precinct with
previous experience. .

State employees "shall not take any part in the

management or affairs of any political party." A.R.S.
§ 41-772(B). This long-standing prohibition was unchanged by
the 1991 amendment of this section. If state employees are

appointed to the positions of judge, clerk, or inspector upon
the recommendation of their political party chairmen, they
then represent that party on the board. As stated in Arizona
Attorney General Opinion 169-1, persons appointed by their
party's recommendation are participating in the affairs of a
political party by serving on behalf of the party as its
representative on the board. Thus, an employee appointed in
this manner would be in violation of A.R.S. § 41-772(B). See
United Public Workers_ v. Mitchell, 390 U.S. 75 (1947)
(holding that the activities of a federal employee involved
as a worker for the party at the polls on election day fell
within the Hatch Act prohibition against taking an active
part in political management).

Employees appointed by the boards of supervisors to
any of these positions without recommendation of the county
chairman of any political party may serve without violating
A.R.S. § 41-772(B), even if they are selected based on having
the party registration needed to achieve the required
partisan balance. Absence of the party recommendations makes
their service independent of any political party. See Ariz.
Att'y Gen. Op. 69-1. State employees may also serve in any
of these positions for nonpartisan elections since those
appointments are made without considering political party.
A.R.S. § 16-531(C).

As a subsection of your first question, you asked
whether a state employee can be appointed by an elections
official to fill a vacancy on the election board the
political parties were unable to fill. This part of your
question appears to be premised on an assumption that the
political parties play no role in filling these vacancies.
A.R.S. § 16-533 provides that vacancies in any election board
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positign existing due to the failure of the board of
supervisors to appoint or as a result of any member's failure
to appear are filled from the list of alternate election board
members supplied by the appropriate county party chairman. As
stated above, a state employee is not eligible for appointment
?n this manner. However, if such a list is not available the
inspector, as chairman of the election board, may appoint the
necessary judges, clerks, or marshals pursuant to A.R.S.
§ 16-534(A). If so appointed by the inspector, a state
employee could serve without violating A.R.S. § 41-772(B).

Your second question concerning whether state
employees are prohibited from serving as deputy registrars was
considered in Arizona Attorney General Opinions 179-174 and
69-1. Those opinions concluded that state employees may not be
deputy registrars because deputy registrars are appointed
through their nomination by a political party and serve as
representatives of their party. We must note, however, that
the 1legislature repealed A.R.S. § 16-132, which provided for
the appointment of deputy registrars from 1lists of nominees
supplied by the county chairman of each political party. See
Laws 1991 (lst Reg. Sess.) Chapter 310 § 5. Although this
chapter contained an effective date of January 1, 1992, the
repeal of this section could not be implemented until the
change was precleared by the United States Department of
Justice pursuant to Section 5 of the Voting Rights Act of
1965. Since the May 1, 1992 preclearance of Chapter 310,
deputy registrars have been eligible for appointment by county
recorders without any requirement that they be nominated by a
political party pursuant to the new A.R.S. § 16-131(D). That
section provides no criteria for appointment except that a
deputy registrar must be a qualified elector; however, county
recorders are not prohibited from making some of these
appointments based on the nomination of political parties.
Accordingly, state employees are no longer automatically
prohibited from serving as deputy registrars, although they
continue to be ineligible for appointment through political
parties. A state employee 2ould properly request the county
recorder for an appointment and, if appointed, would be
eligible to serve. :

Finally, you asked whether an employee may run and
serve as a delegate to a Presidential Convention. The answer
is no. An employee who serves as a delegate to a national
party convention would certainly be involved in the management
or affairs of a political party in violation of A.R.S.
§ 41-772(B) by participating in selecting the party's
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presidential and vice-presidential nominees and by wvoting on
the party's platform and rules.2/ Similarly, state employees
are not eligible to run as delegates to a state party
convention where delegates to the national party convention are
selected.

Sincerely,

Grant Woods
Attorney General

GW:LTH:bjw

2/The federal Hatch Act prohibition against taking
"active part in political management" was found to properly
encompass regulations against serving as a delegate, alterpage
or proxy to a political convention. United States Q1v11
Service Commission v. National Association of Letter Carriers,
413 U.S. 548 (1973).




