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Re: 193-003 (R93-008)

Dear Secretary Mahoney:

. You have asked whether an incumbent who is not in the final year
of his term and who creates a local, state, or federal exploratory

committee to consider the possibility of candidacy has violated
Arizona's resign-to-run laws, Article XXII, § 18 of the Arizona
Constitution and Arizona Revised Statutes Annotated (A.R.S.) § 38-296.
These laws provide that an incumbent who is not in the final year of
the term being served may not "offer himself for nomination or
election to any salaried local, state or federal office."”

We considered a related issue in Arizona Attorney General Opinion
182-001. There, we concluded that "an incumbent may ‘offer himself
for nomination or election' within the meaning of Art. XXII, § 18,
before he files nominating papers Or petitions." Since that opinion
was issued, however, A.R.S. § 38-296 was amended to define what
constitutes offering oneself for nomination or election: An
individual is "deemed to have offered himself for nomination or
election” upon the earlier of the filing of a - nomination paper or a
"formal public declaration of candidacy.” A.R.S. § 38-296(B).
Therefore, as long as an incumbent's conduct and statements do not
constitute a formal declaration of candidacy and he does not file a
nomination paper, he has not violated A.R.S. § 38-296. The question
you have asked is whether the incumbent's act of forming an
exploratory committee to consider the possibility of candidacy would
constitute a formal declaration of candidacy that might put the
incumbent in violation of the statute or constitutional provision. We

. believe that it does not.
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Arizona has no statutory provisions specifying what constitutes a
“formal public declaration of candidacy" or defining exploratory
activities. Nor have Arizona courts analyzed either term. The
federal campaign laws governing contributions and expenditureg,
however, provide some guidance in interpreting these terms. See,
e.g., 2 U.S.C. 431; 11 C.F.R. §§ 100.7(b) (1)(ii), 100.8(b)(1)(ii).

Unlike Arizona campaign law, the federal campaign laws
differentiate between candidacy-related activities and exploratory
activities such as you describe. For example, raising funds to be
used solely for the purpose of determining whether an individual
should become a candidate is considered an exploratory activity. See
11 C.F.R. § 100.7(b)(1)(i) (interpreting 2 U.S.C. 431(e)). However,
"rais[ing] funds in excess of what could reasonably be expected to be
used for exploratory activities" is deemed campaign-related activity.
See id. § (b)(1)(ii)(B). By definition, any conduct amounting to a
declaration of candidacy falls outside the scope of "exploratory
activities."

Extending the logic underlying the federal laws, the formation of
an exploratory committee, without more, would not constitute a formal
declaration of candidacy under A.R.S. § 38-296.

The conclusion we reach today, that forming an exploratory
committee to consider the possibility of a candidacy does not violate
Arizona's resign-to-run laws, is consistent with the public policies
underlying those provisions: ‘

First, [the resign-to-run law] encourages an
elected public official to devote himself
exclusively to the duties of his office.
Second, Article XXII, § 18 reduces the
possibility of public subsidies for officials
who are merely using public office as a
"stepping stone." Third, the provision
prevents abuse of office before and after an
election. Finally, it protects the
expectations of the electorate in voting a
candidate into state office.

Joyner v, Mofford, 706 F.2d 1523, 1532 (9th Cir.) (footnotes omitted)
cert. denied, 464 U.S. 1002 (1983) (citing with approval the Arizona

Legislative Council's Analysis of Article XXII, § 18 in the Publicity
Pamphlet for the November, 1980 General Election).
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In sum, we believe that allowing state officials to form *
exploratory committees strikes a proper balance of interest by
permitting the officials to test the waters of the campaign pool for
another position while enabling them to dedicate themselves to the
offices for which they were elected. We caution, however, that the
mere creation of an exploratory committee does not automatically
shield an incumbent from the resign-to-run laws if other statements or
conduct constitute a formal public declaration of candidacy.

Sincerely, _
J(cdf;éééudik )

Grant Woods
Attorney General
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