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November 23, 1993

The Honorable C. Kimball Rose
Presiding Judge

Maricopa County Superior Court
201 West Jefferson

4th Floor, CCB

Phoenix, Arizona 85003

Re: 193-006 (R93-013)

Dear Judge Rose:

You have asked whether a superior court judge in Maricopa or Pima
County who fails to file a declaration of desire to be retained in
office serves until the expiration of the judge's current term or
until the appointment of the judge's successor. For the following
reasons, we conclude that a judge who chooses not to seek reelection
may not hold over in office, and therefore serves only until the
expiration of his or her current term. :

The Arizona Constitution provides for a system of merit selection,
gubernatorial appointment, and retention by election of superior court
judges in those counties having a population of two hundred fifty
thousand persons or more. If a judge fails to file a declaration of
desire to be retained in office by the sixtieth day before the general
election preceding the expiration of his or her term of office, the
Constitution provides that the judge's office "shall become vacant
upon expiration of the term for which such . . . judge was serving."
Ariz. Const: art. VI, § 38(E).4/ Within sixty days from the

1. In addition, the constitution specifies that the
occurrence of certain events triggers vacancies in the offices
of judges of courts of record. Those events include "the

(footnote continued)
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occurrence of the vacancy, the commission on trial court appointments
for that county must submit to the Governor the names of at least
three persons nominated to f£ill the vacancy. Ariz. Const. art. VI,

§ 37(B). The commission on trial court appointments has no power to
submit names to the Governor until the office is vacant. See Ariz.
Att'y Gen. Op. 1I86-117. As a result, when the term of a judge not
standing for retention expires, his or her successor will not have
been selected.

Generally, the lack of a successor results in the officer holding
over or continuing to serve in the office until a ‘replacement is
selected and qualified. See A.R.S. § 38-295(B) ("Every officer shall
continue to discharge the duties of the office, although the term has
expired, until a successor has qualified.").2/ This hold over
provision, however, does not apply to extend the term of a superior
court judge who has failed to file a declaration of desire to be
retained in office. By the specific terms of Arizona Constitution
article VI, section 38, the failure to file a declaration of desire to
be retained in office results in more than just the expiration of the
judge's term; when the judge's term expires the office becomes vacant.

Hold over provisions have been held to apply only to cases in
which the term of office of an incumbent has expired and not to cases
in which a position becomes vacant. See Cragin v. Frohmiller, 43
Ariz. 251, 255-56, 30 P.2d 247 (1934). Hold over provisions are, in
fact, designed to prevent vacancies in office. State v. Macias, 162
Ariz. 316, 319, 783 P.2d 255 (App. 1989). Despite the existence of a -

(footnote continued)

expiration of [the] term next following a general election .
for which general election [the judge] is required, but fails,
to file d 'declaration of his desire to be retained in office."
Ariz. Const. art. VI, § 39. :
2. Article XXII, Section 13, of the Arizona
Constitution similarly provides that "{t]lhe term of office of
every- officer to be elected or appointed under this Constitution
or the laws of Arizona shall extend until his successor shall be
elected and shall qualify." However, this provision has been
interpreted to apply exclusively to elective offices that are
reqularly filled by eiection and only occasionally by
appointment. Sweeney v. State, 23 Ariz. 435, 204 P. 1025 (1922).
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fizxed term of office, the lack of a successor does not result in a
vacancy if the laws or constitution provide for holding over until

successors are elected and qualified. See State v. Osborn, 14 Ariz.
185,

201-02, 125 P. 884 (1912).

Sweeney,

Sweeney,

N.E.
237,

349
243

-44, 75 P.2d 696 (1938).

During the period of the tenure as so extended
the office will not become vacant, unless for
causes which would create a vacancy in the fixed
and regular term, such as the death, resignation,
removal, dlsquallflcatlon, or the like of the
incumbent. P

23 Ariz., at 441-42. %

As explained more fully by the Arizona Supreme Court:

Upon the assumption that no disqualification
existed or has intervened, the right of an
incumbent who has been duly admitted into an office
continues during the prescribed term, and until his
successor is elected and qualified. . . . Until
the concurrence of these events the title of a duly
qualified incumbent to the office is complete. He
holds by the same tenure, after the prescribed
term, until the right of a duly elected and
qualified successor attaches, as before. So long
as the defeasible right '‘to hold over continues, and
the incumbent exercises it, the same conditions
which would create a vacancy during the prescribed
term will be required to create one during the
time which he is lawfully holding over. As a
consequence, it must result that if no contingency
has intervened to disqualify an incumbent from
holding the office, or cut off his defeasible
title, no vacancy has occurred merely because his

‘prescribed term has expired, if in the meantime the

right of his successor has not attached. In _such a
case the body with whom the power to f£ill vacancies
is lodged, has no function to perform. The offlce
is lawfully occupied by a gqualified incumbent,
whose title has_not been defeated. It is not
vacant. o

23 Ariz. at 442-43 (quoting Gosman v. State, 106 Ind. 203,
(1886)) (emphasis added); see also McCall v. Cull, 51 Ariz.
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If an incumbent judge who did not seek retention is available and
permitted to hold over upon the expiration of 'his or her term, the
appointing authority has no vacancy to fill. By providing that a
vacancy occurs upon the expiration of the term of a judge who has
failed to file a declaration of desire to be retained in office, the
constitution precludes application of any hold over provision to
extend the judge's term of office, thereby permitting the commission

on trial court appointments and the Governor to £ill the vacancy by
appointment.

Therefore, a judge who chooses not to?seek retention cannot serve
beyond the expiration of his or her regular term :

-

Sincerely,

b

Grant Woods
Attorney General

1599r1



