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Dear Mr. Brinckerhoff:

We are responding to your opinion request in which you
asked several questions relating to the ownership of various
artifacts in the custody of the Arizona Historical Society.

You specifically are concerned about the State's claim to
artifacts the title to which cannot be documented, and
artifacts that originally may have been loaned to the State,
but the owner of which cannot be found.

With respect to the issue of ownership, the Society is
established by legislative act and has only the authority
granted by the Legislature. Inasmuch as the Legislature has
not provided a specific method for acquiring title to artifacts
of unclear ownership, the Uniform Disposition of Unclaimed
Property Act, (the Act) A.R.S. § 44-351 et seq., governs the
method of acquisition.

A.R.S. § 44-358 creates a statutory presumption that
"all personal property . . . held for the owner by any public
authority or public officer of this State . . . that has
remained unclaimed by the owner for more than seven years is
presumed abandoned." Pursuant to this provision, then, all
personal property of undocumented or unclear ownership that has
been held by the Society for a minimum of seven years, may be
deemed to be owned by the State. See Hallas v. Evans, 69 Ariz.
14, 18, 207 P.2d 985 (1949), modified, 69 Ariz. 77, 208 P.24
1153. A.R.S. § 44-361 requires that a report on the abandoned
property be submitted to the Department of Revenue.
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Additionally, you asked how such artifacts may be
sold. Although the Act provides a statutory method for
disposing of abandoned property, the Society has independent
authority to sell its property pursuant to A.R.S. § 41-821.B.
Thus, after the Society becomes owner of the property pursuant
to A.R.S. § 44-358, it may sell the property pursuant to A.R.S.
§ 41-821.B.%” Of course, the Society should not sell
property until it has promulgated rules governing the sales.

You also asked whether you, by contract, may provide
for state ownership of property that remains unclaimed for
seven years. We think you are authorized to establish that
condition, pursuant to A.R.S. § 41-821.B.

Finally, you asked whether you may copyright and
reproduce for sale materials the state owns. The answer to
this question depends upon the nature and history of specific
material and thus can be addressed only on a case by case
basis. Generally, if no copyright exists, the materials may be
appropriate subject matter for copyright; if a copyright
exists, you must obtain either permission of the holder of the
copyright or ownership of the copyright prior to reproducing
the materials. See generally 17 U.S.C. §§ 101 et seqg., 201.

Sincerely,

Bt bl

BOB CORBIN
Attorney General
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1. We note that the Socilety acts as a trustee of its property
for the benefit of the State. A.R.S. § 41-821.F. Moreover a
special fund exists for monies other than appropriations, which
must be held for the benefit of the trust. A.R.S. § 41-821.E;
Ariz.Atty.Gen.Op. 181-084. To mandate disposition of artifacts
under the terms of the Act would violate the trust, inasmuch as

the proceeds would be required to go to the general fund.
A.R.S. § 44-367. ‘




