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The Honorable Ed C. Sawyer
Arizona State Senator
State Capitol, Senate Wing
Phoenix, AZ 85007

Re: 1I83- 027 (R83-035)

Dear Senator Sawyer:

This letter is in response to your opinion request of
March 7, 1983, in which you asked the following questions:

1. Do the State Community College Board
and/or local community college district governing
boards have the authority to negotiate
out-of-district tuition reimbursement payments

different from those determined pursuant to
A.R.S. § 15~1469?

2. May Boards of Supervisors, in the five
Arizona counties without organized community
college districts, legally withhold payments to
the nine organized community college districts
for tuition reimbursement pursuant to A.R.S.

§ 15-14692

For the reasons set forth below, we conclude that a local

district may not negotiate the amounts of tuition reimbursement
payments at a different rate from that set forth in the statute,
and that a county board of supervisors may not withhold payment

to a district which provides education pursuant to A.R.S.
§ 15-1469.

Section 15-1469.B provides that the county of the
student's residence must reimburse a community college district
which provides education for the nonresident student. The
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county must reimburse the district "for an amount equal to the-
operational expenses per capita per annum, . . . minus the
amount of average state aid per capita per annum."l/ Thus the
- statute clearly outlines the formula for determining the
liability of a board of supervisors to a community college
district and the board of supervisors has no authority to
reimburse at a different rate. See 2A, Sutherland Statutory
Construction, § 57.10 (4th Ed. 1973); Phoenix Title & Trust Co.
v. Burns, 96 Ariz. 332, 395 P.2d 532 (1964); State v. Allred,
102 Ariz. 102, 425 P.2d 572 (1967).

With regard to the second question, A.R.S. § 15-1469.B
provides that "it shall be the obligation" of the county to
reimburse the community college district. Thus the county board
of supervisors in a county without a community college district
must reimburse a community college district which admits the
county's residents.

Although the community college district's right to
admit nonresident students may be discretionary, the statute

requires that payment be made once the student is admitted.
. Ariz.Atty.Gen.Op. 175-181. -

‘Sin;erely,"~’

BOB CORBIN
Attorney General

BC/VBW/bl
’ 1. In Ariz.Atty.Geh.Op;175—256,fWe_approyed'a'particular
method of determining the operational expenses per capita per -

annum for extension courses offered outside of the established
community college district. - o , :




