Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

PBhoenix, Arizona 85007
Ruobert . Qorkin

August 1, 1983

Mr. J. H. Paulson
State Chemist

Office of the State Chemist
Box 1586

Mesa, Arizona 85201

Re: 1I83-090 (R83-066)

Dear Mr. Paulson:

You have requested an opinion concerning conditions
under which a person licensed to manufacture or distribute

commercial feed in Arizona must pay an inspection fee to the
State Chemist.

A person who wishes to manufacture or distribute
commercial feed in this State must obtain a commercial feed
license from the State Chemist, A.R.S. § 24-911%7. The
license fee is ten dollars for each place of business in this
State used in the manufacture of commercial feed, with a minimum
fee of ten dollars if the licensee has no place of business in
this State. A.R.S. § 24-911.B. The commercial feed licenses
must be renewed (and the appropriate license fee paid) each year.

Pursuant to A.R.S. § 24-906, the State Chemist is
mandated to:

sample, inspect, make analysis of and test
commercial feeds distributed within this
state at such time and place and to such an

1. Exceptions are provided for persons who distribute feed
only to licensed manufacturers for further manufacturing;
packaged feed in the original packages received from a licensee

or bulk feed in the form received from a licensee. A.R.S.
§ 24-911.




J. H. Paulson
August 1, 1983
Page 2

extent as the state chemist deems necessary
to determine whether or not such feeds are in
compliance with the [labeling and
adulteration] provisions of this article.

In addition to the commercial feed license fee, A.R.S. § 24-907

authorizes the State Chemist to collect an inspection fee.

A.R.S. § 24-907 provides, in pertinent part:

An inspection fee at the rate of fifteen
cents per ton shall be paid to the state
chemist on commercial feeds distributed in
this state by any person licensed pursuant to
. The minimum inspection fee is two
dollars for each calendar quarter.

Your specific inquiry is whether a licensed commercial feed
company which does not distribute commercial feed in a
particular quarter must still pay the minimum $2.00 fee. The
fee is payable "on commercial feeds distributed in this state”,
A.R.S. § 24-907.A. Therefore, if no feed is distributed?®” by
a licensee in any calendar quarter, he is not required to pay
the minimum inspection fee for that calendar quarter.

Sincerely,
BOB CORBIN
Attorney General
BC:ERE:1lm
2. We note that the term “"distribute’ is very broadly
defined. A.R.S. § 24-901 states: “'pistribute’' means to offer

for sale, sell, barter or otherwise supply commercial feeds."
Thus, even if a commercial feed licensee does not sell or

deliver any commercial feed, during a calendar quarter, if he in

any way "offers" it for gale, he must remit the $2.00 minimum
inspection fee for that quarter. :




