Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 83007
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September 2, 1983
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Assistant State Engineer

Arizona Department of Transportation

206 South 17th Avenue -
Phoenix, AZ 85007

Re: 1I83-101 (R83-102)

Dear Mr. Bowmer:

We are writing in response to your letter of July 22,
1983, in which you inquired whether constitutional or statutory
provisions prohibit the Arizona Department of Transportation
from placing specific services ("logo") signs on State
right-of-way to indicate the names of the businesses providing
certain services near an intersection or interchange.

Logo signs are presently prohibited by A.R.S. § 28-648,
which provides in pertinent part that:

. . no person shall place or maintain nor
shall any public authorlty permit upon any
highway any traffic sign or signal bearing
thereon any commercial advertising

Logo signs, by showing brand, symbol, trademark, name or a
combination of these, clearly bear commercial advertising.

Whether a logo sign is a "“traffic sign" is resolved by
referring to the Manual on Uniform Traffic Control Devices
(MUTCD), adopted by the Arizona Department of Transportation
pursuant to A.R.S. § 28-641. The MUTCD on page 1 defines the
broader term "traffic control device" as follows

Traffic control devices are all signs,
signals, markings, and devices placed on,
over, or adjacent to a street or highway by
authority of a publlc body or official
having jurisdiction to regulate, warn, or
quide traffic. (Emphasis added)
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Part II F of the MUTCD is entitled "Guide Signs-Freeway" and
contains section 2F-34 which provides that "State policy may
prescribe the use of special panels or displays to provide
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motorists with specific services information. . . ." Because
+the MUTCD treats logo signs as "guide signs” which are, in turn,
"traffic control devices", logo signs are advertising-bearing

"traffic signs" prohibited within the scope of the prohibition
of A.R.S. § 28-648.

Although we conclude that logo signs are prohibited by
statute, we note that with respect to the constitutionality of
logo signs, Ariz. Const. Art. 4, pt. 2, § 19 provides in
pertinent part:

Section 19. No local or special laws
shall be enacted in any of the following
cases, that is to say:

x %X %

13. Granting to any corporation,
association, or individual, any special or
exclusive privileges, immunities, or
franchises.

Thus, in order to be confitutionally permissible, a law
authorizing logc signs would have to establish reasonable and
rational criteria for participation in a logo sign program.
Chevron Chemical Co. v. Superior Court, 131 Ariz. 431, 641 P.2a4
1275 (1982), Arizona Downs v. Arizona Horsemen's Foundation, 130

Ariz. 550, 637 P.2d 1053 (1981), Eastin v. Broomfield, 116 Ariz.
576, 570 P.24 744 (1977).

Sincerely,

Bt backled

BOB CORBIN
Attorney General
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