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The Honorable Jim Skelly
Arizona State Representative
State Capitol, House Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 183-105 (R83-106)

Dear Representative Skelly:

We are writing in response to your request for an
opinion whether A.R.S. § 13-603 applies to minor traffic
violations, which have recently been decriminalized. Effective
July 27, 1983, the legislature amended A.R.S. § 13-603 to add
the following language:

C. 1If a person is convicted of an offense,
the court shall require the convicted person to
make restitution to the victim of the crime or
to the immediate family of the victim if the
victim has died, in such an amount and manner as
the court may order after consideration of the
economic loss to the victim and economic
circumstances of the convicted person.

Your first question is in what cases does this section apply.
The Criminal Code defines "offense" as follows:

"Of fense" means conduct for which a sentence
to a term of imprisonment or of a fine is
provided by any law of this state or by any law,
regulation or ordinance of a political
subdivision of this state.

A.R.S. § 13-105.18. The Criminal Code does not define the term
“conviction." However, the Arizona Supreme Court has defined
"conviction" as the entry of a judgment of conviction. State v.
Lopez, 120 Ariz. 607, 609, 587 P.2d 1184, 1186 (1978).
Therefore, § 13-603.C applies to anyone receiving a judgment of

conviction for conduct for which he could receive the sentence
of imprisonment or a fine.
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Your next question is whether this section applies to
minor traffic violations, which have been decriminalized
pursuant to Ch. 271, 1983 Ariz. Laws, lst Reg. Sess., effective
December 31, 1983. Inasmuch as violations of these laws provide
for the imposition of civil sanctions,!” these civil traffic
violations are not "offenses" within the purview of A.R.S.

§ 13-105.18. Accordingly, the restitution provisions in A.R.S.
§ 13-603.C do not apply.

Your final question is whether a person who forfeits
bond without admitting guilt has been “convicted" of an
offense. Rule VII(b) of the Rules of Procedure in Traffic Cases
allows the court to forfeit bail for a person who has posted
bail but has failed to appear as scheduled. In such a case, the
person has not admitted guilt and has not been proved guilty.
The person therefore has not been convicted of anything, so the
provisions on restitution would not apply. '

Sincerely,

y AR

BOB CORBIN
Attorney General

BC:1m

1. See, e.9., A.R.S5. §§ 28-1055.C, 28-1059.B, 28-1061.C,
44-2403.A.



