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Director
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Re: 183-130 (R83-053)

Dear Dr. Ricketts:

You have asked about the extent of the authority of
Arizona Department of Corrections ("Department") personnel who

have been appointed as peace officers under A.R.S5. § 41-
. 1604.B.2(j), which provides:

The director may:

x k %

(j) Appoint certain employees of the
department to peace officer status for the
purposes only of guarding, transporting or
pursuing persons under the jurisdiction of
the department. Personnel appointed by the
director pursuant to this section are not
eligible to participate in the public safety
personnel retirement system except as
otherwise provided in Title 38, Chapter 5,
Article 4.

It is our opinion that A.R.S. § 41-1604.B.2(j) applies
only to such officers as have been specifically as51gned the
narrow duties of guarding in any manner, transporting by any
means or pursuing inmates who have escaped from the custody of




Dr. James Ricketts
November 28, 1983
Page 2

the Department. Moreover, the authority of those appropriately
appointed and qualified peace officers is strictly limited to
authority over only those persons committed to the Department
for incarceration or confinement. Section 41-1604.B.2(j) is not

intended to extend authority as a peace officer over the general
public.

To more specifically answer your questions, A.R.S.
§ 41-1604.B.2(j) applies to any Department officer whose duties
include guarding inmates and need not necessarily apply only to
those peace officers assigned to towers, cellblocks or work
details if there are other positions in the agency whose duties
qualify them for such status. Peace officer status does not
apply only to Department officers assigned to perimeter patrol.
Department peace officers cannot detain, arrest or book into
county jail anyone other than an inmate committed to the custody
of the Department, whether the other persons be civilians or
department personnel.

With regard to transporting inmates, Department peace
officers cannot use their peace officer status under A.R.S.
§ 41-1604.B.2(j) as authority for detaining, arresting and
booking persons who attempt to free inmates while being

transgorted or anyone who interferes with such transporta-
tion.~” '

With regard to pursuing inmates, pursuit has been
defined as "the act of following eagerly in order to overtake or
obtain." State v. Guffey, 262 S.W.2d 152, 155 (Mo. App. 1953).
Because the Legislature specifically excluded the authority to
investigate,®” it is our opinion that Department peace offi-
cers appointed under A.R.S. § 41-1604.B.2(j) are authorized only
to pursue escaped inmates in the narrow sense of the word, i.e.,
to chase them vigorously with the intent to apprehend. That

1. Of course, any Department officer may use the
authority of a citizen's arrest to effectuate such a detention
and arrest whenever necessary. See A.R.S. §§ 13-3889 et seq.
And they may continue to enlist the aid of local, county and
state law enforcement officials as has been done in the past.

2. The words "or investigating" were eliminated from
House Bill 2261 which was passed by the Second Session, 34th
Legislature, 1980, and became A.R.S5. § 41-1604.B.2(]j).
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authority would not extend, however, to obtaining and serving
gearch warrants or conducting investigations in the community
relating to the escape.

Lastly, Department investigators are not authorized to
be appointed to the status of peace officer under A.R.S. § 41-
1604.B.2(j) unless their specifically assigned duties are to
guard, transport or pursue inmates and, if so, their authority
as peace officers is limited to such duties in the same manner
as described herein.

Sincerely,

: BOB CORBIN
Attorney General
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