Attorney General
1275 WEST WASHINGTON

Hhoenix, Arizona 85007
Rohert BR. Gorhin

January 22, 1987

The Honorable Ed Sawyer
Arizona State Senator

State Capitol - Senate Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 1I87-018 (R86-118)

Dear Senator Sawyer:

You have asked whether school district employees are
employees of the State of Arizona, in view of state
certification of teachers, mandatory membership in state
retirement plans and legislative control of school budgets.

For purposes of state personnel administration, A.R.S.
§ 41-762(1) defines an employee as "a person holding a position
in state service." State service is defined in A.R.S.
§ 41-762(2) as "all offices and positions of employment in state
government except offices and positions exempted by the
provisions of this article."l

The first inquiry, then, is whether school district
employees are "in state government,"” or "in state service" so as
to be considered state employees under A.R.S. § 41-762(1) and

(2) referred to above. A.R.S. § 15-101(15) defines a school
district as a,

political subdivision of this state with
geographic boundaries organized for the
purpose of the administration, support and
maintenance of the public schools or an
accommodation school,

1/a.rR.5. § 41-771 specifies these exemptions.,
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In Amphitheater United School District No. 10 v. Harte,
128 Ariz. 233, 624 pP.2d 1281 (1981), the Arizona Supreme Court
considered whether a school district was included in the
definition of "state" for purposes of A.R.S. § 41-1481(D), which
permits the Attorney General to bring employment discrimination
suits against employers "other than the state."™ The court,
interpreting the employment discrimination statute, held that
the term "state" does not include political subdivisions, and
that school districts are political subdivisions.

Although the court in Amphitheater was interpreting the
employment discrimination statutes, its holding is pertinent to
the question under discussion. If school districts are not
"state" employers, it- follows that school district employees are
not "state" employees. Rather, they are employees of political
subdivisions, i.e. school districts.

You have pointed out that teachers are certificated by
a state board, the Arizona State Board of Education.2
However, the mere fact of licensure does not make a licensee an
employee of the state. Many persons are licensed by state
agencies and do not, as a result, become state employees. For
example, doctors, cosmetologists, drivers and real estate agents
are subject to licensure by the state. See A.R.S. §§ 32-1422 to
-1431, 32-511, 28-422, 32-2122,

Similarly, the fact that teachers are members of the
State Retirement System does not make them state employees.
School district employees are eligible for the state retirement
system if their employer district enters into an agreement with

the statute specifically authorizes membership for employees of
"political subdivisions" establishing a retirement system
administered by the State Retirement Board in the state system

~and not because they are state employees. Similarly, A.R.S.
§§ 38-501(A) and 38-502(2) make school district employees =~ = = = s

subject to the conflict of interest provisions of .Title 38, Ch:i-
3, art, 8, Arizona Revised Statutes. On the other hand, . - . -

the state pursuant to A.R.S. § 38-745(A).- Such membership is ... _
mandatory for certificated employees. That comes about because . = ..

political subdivision employees are excluded from the disclosure

requirements of Title 38, Ch. 3, art. 9, Arizona Revised
Statutes and the "mini-Hatch Act" requirements of Title 41, Ch,
4, art. 5, Arizona Revised Statutes.

2/p.R.S. § 15-203(A)(21).
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Thus, although not state employees, school district

employees may be bound by legal requirements applicable to state

employees as well as eligible for benefits provided to state

employees. It is within the discretion of the legislature to do
either. School district employees do not become state employees

as a conseqauence,

In our opinion, the fact that the state legislature
enacted legislation governing school district budgetsi/ also
does not result in school district employees becoming state
employees. Arizona also has statutes governing many aspects
municipal law. See, for example, A.R.S. § 42-302, redquiring
annual preparation of a financial statement by cities, towns

has

of

and

counties., Nevertheless, municipal workers are city, not state
employees, whose employment, salaries and duties are under the

authority of a city council. See A.R.S. § 9-274,

For all the reasons discussed above, we conclude that

school district employees are not employees of the state.
Sincerely,

Kl ol

BOB CORBIN
Attorney General

BC:TLM:pnw

3/7it1e 15, Chapter 9, Arizona Revised Statutes,



