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Ms. Donna J. Grimsley:

Deputy Apache County Attorney
P.O. Box 637

St. Johns, AZ 85936

Re: 1I84-007  (R83-167)

Dear Ms. Grimsley:

Pursuant to A.R.S. § 15-253.B, we decline to review the
opinion expressed in your letter to the Superintendent of Red
Mesa Unified School District #27 concerning transporting
students for medical care.

- Sincerely, -

B louovs

BOB CORBIN
Attorney General
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Dr. R.J. Chambers, Jr.
Superintendent :
Red Mesa Unified School District #27
Star Rt. 1 Box 40

TeecNosPos, Az. 86514

Dear Dr. Chambers:

1 am writing regarding your question concerning transporting
students to a nearby clinic for medical care without parental
permission. As indicated in our phone conversation, it is
advisable to discontinue this practice.

Research of the law in this area has indicated that there

are several applicable statutes. First of all A.R.S §§15-342
C7GB) states:

"The governing board may: provide transportation
for any child or children if deemed for the
best interest of the district whether. within

- or without the district, county or state.”

Under this section, the governing board does have the
authority to provide transportation to the clinic for
children who are unable to be transported by their parents,
if the governing board deems that it is the best interest
of the district. However, A.R.S. §§15-344, prohibits the
school district from administering or giving medication to
students without the written request or authorization from
the parents. So, even though the district has the authority
to transport the students, parental permission is a prerequisite.

I realize that your situation is unique in that many times
it is impossible to contact parents for permission to give
medication and medical treatment to students. My suggestion
would be to have each parent sign a permission slip at the
beginning of the year, permitting the school district to
transport and give medication and treatment to students in
emergency situations. This blanket permission slip would
protect the school district from liability, if an emergency
exists. Of course there will be those occasions where medical
treatment is needed but is not an emergency situtation. If
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this is the case the school would be better off to send a
request\home with the student for medical treatment, to be
signed and returned by the parents the following day.

I am attaching a draft of a blanket permission slip for
your review. If you have any further questions on this matter,
please feel free to contact me.

Sincerely,

STEPHEN G. UDALL
Apache County Attorney
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Deputy County Attorney
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. - | ~ PERMISSION SLIP

I AM THE PARENT OR LEGAL

GUARDIAN OF ' WHO IS ATTENDING -

SCHOOL AT THE RED MESA UNIFIED SCHOOL DISTRICT #27.

I give my permission for the school district to provide
emergency medical treatment and medication for my child.

I give my permission for my child to be transported by

the school district to the clinic in for

emergency treatment.

Signature parent/guardian

Date




