Attorney Weneral
1275 WEST WASHINGTON

Jhoenix, Arizona 85007
Robert B. Torbin

Janaury 16, 1984

Mr. James L. Stroud
Stompoly & Even, P.C.
Attorneys at Law '
P.0O. Box 3017

Tucson, AZ 85702

Re: 1I84-010 (R83-148)

Dear Mr. Stroud:

Pursuant to A.R.S. § 15-253.B. we decline to review
your opinion dated October 18, 1983, to the Tucson Unified
School District concerning the applicability of the competitive
bidding process to services selected and paid for by students.

Sincerely. '

Bt Gobo

BOB CORBIN
Attorney General
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Mr. Felizardo Valencia, Director
Legal and Research Services

TUSD .

Post Office Box 40400

Tucson, Arizona 85717

Dear Mr. Valencia:

This firm has considered a question which you posed
regarding selection of a yearbook publisher, photographer
and graduation announcement and invitation suppliers. Our
opinion is as follows:

QUESTION

Does the practice of having a high school committee to
select a single yearbook photographer, a single yearbook
publisher and a single graduation announcement and
invitation supplier violate requirements for formal bidding?

ANSWER
No, subject to the following discussion.
FACTS

Each year at each TUSD high school, the students, with
assistance from the administration, form a "Yearbook
Committee" which selects a printer, a photographer, and a
graduation announcement and invitation supplier. The
individuals selected are given the exclusive right to
solicit business from students.

No other photographers are allowed to solicit on school
property, and no other photographers' photographs are
accepted for inclusion in the yearbook. Only a single
yearbook is published, and no other yearbook publisher is
allowed to solicit at school. The designated printer is the
only one authorized to offer graduation announcements and
invitations for sale at school. The yearbooks, photographs,
and graduation announcements and invitations are purchased

by students at their own expense, without expenditure of
school funds.
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APPLICABLE LAW

All contracts for outside professional services to any
school district or school must be let by open bids. A.R.S.
§§15-213; 41-730 & 1052.

‘ Tl
Arizona Attorney General's Opinion(R-?S-BOQ)(1976~77)
considered a related question -- namely, the practice of the

Department of Helath Services in contracting with certain
physicians to render health services which DHS was required
to provide to handicapped children. The Attorney General
expressed the opinion that competitive bidding would be
required, unless the Department avoided making a selection
by simply setting minimum standards and offering to engage
all physicians in the state who met those qualifications.
If DHS chose among qualified physicians or, for example,
circulated to patients a list which contained names of fewer
than all the qualified physicians, then DHS would be making
a selection, and competitive bidding procedures would be
required,

State of Arizona Official Compilation of Administrative
Rules and Regulations (ACRR) §R-7-2-702 provides that a
school board may establish its own procedures for purchases
involving expenditure of less than $5,000.00.

OPINTON

It is our opinion that the requirements of competitive
bidding do not apply in this situation for the following
reasons.

First, there is no service being rendered to the
school. Rather, it is the students who are having their
pictures taken, buying yearbooks, or ordering graduation
announcements and invitations. In the Attorney General's
Opinion discussed above, it was the patients and not DHS to
whom the medical services were being rendered, but the
distinction is that the medical services in question were
ones which DHS was required to provide. In other words, by
treating the patients, the private physicians were
fulfilling a duty of DHS and thereby rendering services to
DHS. We are aware of no statutory requirement that high
schools publish yearbooks, take photographs of students, or
make graduation announcements and invitations available.

Second, there has been no selection by the school. The
Attorney General's Opinion referred to above makes clear,
"when no selection by a state agency takes place, A.R.S.
Title 41, Chapter 6.1, is not applicable." The committees
are composed of students. They do have faculty advisors,
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but it is our understanding that the students make the
selection.

Third, there is no expenditure of public funds. It is
the students who buy the yearbooks, pav for the photographs,
and order the graduation announcements and invitations.

This factor distinguishes this situation from the one
considered in the above-quoted Attorney General's Opinion,
wherein medical services were rendered to individual
patients but paid for with DHS funds. The only public money
involved is expended indirectly =-- for example, to the
extent that teachers are on school time while they meet with
the student yearbook committees., It is likely that such
indirectly-expended school money is less than $5,000.00,
which means the school board can set its own procedures
pursuant to ACRR §R-7-2-702.

It is important for teachers and administrators
involved in the selection process to keep in mind that if
they receive any form of gifts, such as photographs or
yearbooks, from the photographers, publishers, or printers
who are selected, at the very least an appearance of
impropriety would be created and would not be in the best
interest of TUSD. Accepting such gifts, further, might be
viewed as violation of A.R.S. §13-2605, which pertains to
employees accepting gifts from persons with whom they deal
in the course of their employer's business.

As far as we can tell, this is a question of first
impression. It might be that the Attorney Generalﬁ9r
courts would see a closer analogy to Op. Atty. Gerr 5- 800)
(1976-77) or would interpret the pertinent statutes more
broadly. This opinion is being forwarded to the office of
the Attorney General for concurrence or review pursuant to
A.R.S. §15-436(b). Unless circumstances require immediate
action upon this. opinion, you should await my forwarding to
you the response of the Attorney General before actlng upon
the opinion set forth above.

Sincerely yours

James L. Stroud
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