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Mr. Keith Ricker

Deputy County Attorney
Yavapai County Courthouse
Prescott, Arizona 86301

Re: 184-— 012 (R83-164)
Dear Mr. Ricker:

We concur with the opinions expressed in your letter
of November 17, 1983, to Mr. Marc Alop of the Canon School
District in which you conclude that a governing board may make
purchases from a board member if the transaction does not
exceed $300, the total purchases from any board member by the
board within any 12 month period do not exceed $1,000, and the
board has by majority vote adopted a policy authorizing such
purchases within the preceding 12-month period.

Sincerely,

TRk Lrillend

BOB CORBIN
Attorney General
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COUNTY ATTORNEY
CHARLES R. HASTINGS

Mr. Marc Alop, Principal

Canon School District #50

P. 0. Box 89

Black Canyon City, Arizona 85324

Dear Mr. Alop:
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Purchases from School Board Member-.

You have requested an opinion from this office

clarifying the conditions under which a school district
may make purchases from a member of its governing board.
Specifically, you wanted to know whether the school board
can purchase certain items from one of its members with-
out utilizing competitive bidding procedures, and if so,
are such purchases subject to any dollar limitation.

In 1979,

the Attorney General concurred with an

opinion from this office that no purchases could be made
by a school district from a school board member unless

competitive bidding procedures were used.
Gen. 179-067.

A.R.S.

See Op. Atty.

Accord Ops. Atty Gen. 179-133 and 179-177.
That line of opinions was based upon the requlrements of

"[N]o public officer or employee
of any incorporated city or town,
political subdivision, or the
State or any of its departments,
commissions, agencies, bodies or
boards shall supply to such city
or town, political subdivision,
or such state department, commis-
sion, agency, body or board any .
equipment, material, supplies or

§38-503(C) as that statute existed at that time.
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services unless pursuant to an
award or contract let after
public competitive bidding."

That statute was later amended to specifically
exempt from the public competitive bidding requirements
purchases made by a school district governing board from
one of its members as long as the cost of such purchases
did not exceed $300.00 per transaction or $1,000.00
annually. A.R.S. §38-503(C), as amended. To utilize
this exception to the general rule requiring public
competitive bidding, the school board must annually approve
a policy which allows such purchases. Id.

In 1981, another law became effective which gives
the school board the authority to "make purchases from a
board member if the transaction does not exceed three hun-
dred dollars the total purchases from any board member by
the board within any twelve month period do not exceed one
thousand dollars and the board has by majority vote-adopted
a policy authorizing such purchases within the preceeding
twelve month period." A.R.S. §15-323B.

. It is important to note that this statute makes
no distinction between purchases made from board members
as a result of public competitive bidding procedures and
those made utilizing the school district exception carved
from the general rule stated in A.R.S. §38-503(C). Thus
by granting the authority to make very limited purchases
from a school board member without reference to any par-
ticular mode of procurement, the legislature has put a
"cap" on such purchases.

If the governing board of your school district has

no policy which allows purchases to be made from a board '

member, it may wish to adopt one. I would suggest that the

language of any such policy closely "track" the wording used

in A.R.S. §§15-323(B) and 38-503(C). If adopted, this policy

must be reviewed and approved annually to be effective.

A.R.S. §38-503(C). The school board should also note that

the limit of $1,000.00 in purchases referred to in A.R.S.

§38-503(C) is an annual limit, while the corresponding figure

given in A.R.S. §I5-323(B) refers to total purchases in any

twelve month period. Theoretically, the former statute

would allow "spreading out" purchases from a board member

(keeping in mind the %300.00 per transaction limit) in December
' and January of succeeding years without approaching the annual

ceiling of $1,000.00. However, the January purchases may exceed
' the $1,000.00 limit in a twelve month period set forth in
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A.R.S. §15-323(B). If this problem should arise, I would
suggest that the school board follow the requirements of
the more restrictive statute (A.R.S. §15-323(B)) until the

Attorney General clarifies this ambiguity or the legislature
corrects it. :

I hope this information is helpful to you. A

copy of this opinion is being sent to the State Attorney
General pursuant to A.R.S. §15-253(R).

Sincerely,

KR:mp
cc: Attorney Generadl -
Dr. Eugene M. Hunt



