Attorney General

A R\{ 1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Artzona 85007

E%? %HA[ Robert K. Gorhin

N

January 12, 1984

Ms. Candyce C. Beumler
Deputy Gila County Attorney
1400 East Ash Street

Globe, AZ 85501

Re: 1I84- 006 (R83-160)

Dear Ms. Beumler

Pursuant to A.R.S. § 15-253.B, we decline to review
. your opinion dated November 10, 1983 to the Superintendent of
. the Hayden-Winkelman Unified School District concerning commu-
nity school programs.

Sincerely,
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BOB CORBIN
Attorney General
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TO: - LALO A.'SERRANO, SUPERINTENDENT
HAYDEN-WINKELMAN UNIFIED SCHOOL DISTRICT

FROM: CANDYCE C. BEUMLER’
DEPUTY COUNTY ATTORNEY

RE: Attorney General Opinion I81-014 and
Establishment of Community School

DATE: November 10, 1983

You requested that this office issue an opinion as to its
interpretation of Op. Atty. Gem. I81-01l4 as to whether or
not it precludes a community school program which only
includes a pre-school program, whether or not reasonable
fees could be charged for all programs in a community

'school program as opposed to charging reasonable fees for

the pre-school program alone, and whether or not the

School District may operate both community school programs
and non-paying activities for children after school hours,
when the same or similar facilities are used for all after

school programs. I will answer your questions in the order
in which they were asked.

As we read Op. Atty. Gen. I81-014, it provides that under
A.R.S. §15-1142 (former A.R.S. §15-1175.3) only one quali-
fied director of a community school or combination of
schools may be employed by a school district. This is not
to say that if the community school program only included
a pre-school program that the school would be unable to
hire a director or that a community school program could
not exist if it only included a pre-school program. The
cited opinion is clear, however, that a pre-school program
can only exist under the community school program if it
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" provides educational services--if it serves solely custodial

functions, it would not qualify as a community school.

A.R.S. §15-1141(2) provides community school monies are
monies received as ''fees, tuitions, grants or donations from
any person or agency for community school program.'" A.R.S.
§15-1142(4) permits the governing board of any school dis-
trict to establish tuition and fee charges for the community
school programs. Op. Atty. Gen. I82-136 provides that the
community school program itself must be funded by fees,
tuitions, grants or donations while ordinary school district
funds may only be used for the employment of the qualified
director. This statutory authority allows for tuition
charges to be made in all community school programs, not
just for the pre-school program. . Although the language is
permissive (''the governing board. . . .may'"), a reasonable
fee should be charged for all the programs in the community
school in order to fund them if the donations or grants are
not sufficient to do this.

Yes, a school district may have both community school
programs and non-paying activities for children within the
same facilities. A.R.S. §15-363 allows school districts to
open its facilities for public recreation in order to contri-
bute to the physical, mental, and moral welfare of the young
people in the community. In addition, under A.R.S. §15-1105,
the school board may lease or rent school buildings to any
person, group, or organization for 'recreational, educational,
political, economic, artistic, moral, scientific, social or

~other civic purpose in the interest of the community.'" Under

these circumstances, the governing board must charge a rea-
sonable use fee for the lease or rental of the school pro-
perty, though the fee may be paid by goods or services con-
tributed by the group, organization or person using the
school buildings, grounds or equipment. The governing board
may also permit the uncompensated use of the buildings,
grounds, buses, equipment and other school property by school
related groups or organizations whose membership is open to
the public and whose activities promote the educational func-
tion of the school district. For A.R.S. §15-1105 activities,
however, the board must require proof of liability insurance
for the use, lease or rental of the school property.

A copy of this opinion is being sent to the Attorney General
for his review pursuant to A.R.S. §15-122. If no action is
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- taken by that office within 90 days, the opinion will be’

deemed confirmed.
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