Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert R. Qorbin

February 6, 1987

Mr. John T. Hestand
Pinal County Office

P.O. Box 1421

Florence, Arizona 85232

I87-026 (R86-168)

Dear Mr. Hestand:

Pursuant to A.R.S. § 15-253(B) this office has reviewed
your November 5, 1986 letter to Mr. Tom McAndrews of the Mammoth
- San Manuel Unified School District No. 8. We concur with your
conclusions regarding admission and charging tuition of
students, with the following revisions:

At page 4 of your opinion, you state:

The Mammoth-San Manuel Unified School
District is bordered by another school
district. This school district does not
maintain school buildings or teachers of its
own but, rather, transports all of its
students (both common school and high school)
to the Mammoth-San Manuel Schools. The
District may, but is not required to, accept
these students. If your district does accept
these students it may charge tuition. You are
not bound by the dictates of A.R.S.
15-824(D) (1) and may charge tuition for each
student sent from that district rather than
charging for the number accepted in the
previous year.

(Emphasis added). We disagree with your statement that the

district is not required to accept certain students and believe
that A.R.S. § 15-824(A)(2) requires the district to accept high
school students from a district that does not offer high school
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curriculum. We think that the analysis appearing on page 1 of
your opinion, in which you discuss students who do not live
Wwithin the boundaries of a union high school district, is
applicable in this situation as well. You correctly stated:

A.R.S. 15-824(A) deals with the District's

obligation to accept high school students from
such a district. It states:

A. The governing board of a school
district shall admit pupils from
another school district or area as
follows:

* % *x

2. To a high school without the
presentation of such certificate
[certificate of ‘educational
convenience], if the pupil is a
resident of a common school
district within this state which
has neither a high school nor a
school in which high school
subjects are taught. The school
membership of such pupils is
deemed, for the purpose of
determining student count and for
apportionment of state aid, to Dbe
enrollment in the school district
of the pupil's residence,

Therefore, the Mammoth-San Manuel Unified
School District has no option but to accept
these students (subject, of course, to
legitimate exclusions from school such as
suspensions or expulsions).

Additionally, we disagree with your statement that the
district is not bound by the dictates of A.R.S. § 15-824(D)(1).
If the district charges tuition for the common and high school
students from the bordering Arizona school district without
buildings or teachers, it must comply with A.R.S. § 15-824(D) (1)
and (2) as amended by Laws 1986 (2nd Reg. Sess.) Ch. 387, § 1,
which provides as follows:




Mr. John T. Hestand
February 6, 1987

I87-026
Page 3

D. Except as provided in section 15-823
and this section, tuition shall be charged for
all pupils attending school in a school
district other than that of their residence
and shall be determined and paid in the
following manner:

1. The number of high school pupils for
which tuition may be charged to a common
school district which is not within a high
school district is equal to the average daily
membership in the district of attendance from
the common school district for the prior
fiscal year, except for the first year in
which a common school district not within a
high school district stops teaching high
school subjects, the district of attendance
may charge tuition for the number of pupils
which is equal to the average daily membership
for high school pupils in the common school
district for the prior fiscal year. This
number may be adjusted if the common school
district increases its revenue control limit
and district support level or recomputes its
revenue control limit as provided in section
15-948,

2. The tuition for pupils attending
school in a school district other than that of
their residence, except pupils provided for by
section 15-825, subsections B and D and any
pupils included in the definition of
handicapped child in section 15-761, shall not
exceed the cost per student count of the
school district attended, as determined for
the current school year. The school district
of attendance shall not include in the cost
per student count a charge for transportation
if no transportation is provided, and the
charge for transportation shall not exceed the
actual costs of providing transportation for
the pupils served, as prescribed in the
uniform system of financial records. The
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school district of attendance shall provide
the school district of residence with the
final tuition charge for the current year and
with an estimate of the budget year's tuition
charge by May 1 of the current year. The
school district of residence shall pay at
least one~fourth of the total amount of the
estimated tuition by September 30, December 31
and March 31, and it shall pay the remaining
amount it owes after adjustments are made by
June 30,

Singerely,

1t

BOB CORB
Attorney General
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November 5, 1986

EDUCATI2N 2PINION

ISSUE NO LATIR THAN
Mr. Tom McAndrews S N i TAAN
Director, Adaptive Education | -1l -8
Mammoth-San Manuel Public Schools

P. O. Box 406
San Manuel, Arizona 85631
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Dear Mr. Androws: \\*\Y*?Lﬂ
‘The Mamoth-San Manucl Unificd school District has a number of
students who attend the Mammoth-San Manuel Schooly but whose district of
residence is in a different school district. The District wishes to know
which students it is required to accept, which students it may accept or

refuse at its option, and the terms and conditions it may place on
acceptance of the students it does accept.

The Mammoth-San Mauuel Unified School District is bordered by a
cammon school district which is not within the boundary of a unicn high
school district and which does not have a high school nor a school in
which high school courses arc taught.  A.R.S. 15-824(A) deals with the’

District's abligation to aceept - high swchool students from such a
district. Tt statos:

A. The governing board of a school distric

L shall admit pupils
fram another school district or area

as follows:

*x % %

2. To a high school without the presentation of
certificate ([certificate of cducational
pPupil is a resident of a common

state which has neither a high school nor a school in which high
school subjects are taught. e school membership of such
Pupils is deemed, for the purpose of determining student count
and for apportionment of stato aid, to be enrollment in the

school district of the PUpil s residence,

such
convenience], if the
school district within this

Therefore, the Mamoth-San Mnue] Unific
option but to accept these students (subject, of course, to legitimate
exclusions from school such as Suspensions or expulsions). As the
statutes note, the high school studenls from A camon school district are
considered to be students of the camon school district for purposes of
determining student count and state aid. ‘'lhe statute goes on to provide
the method by which a receiving District with a high school receives

compensation for educating the high school students of the comon school.
At A.R.S. 15-824(D) it stales, in perlinent pard:

d School District has no
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tuition cost cannot exceed the cost per student count.  As the district
of attendance your District is obligated to provide the district of
residence (the common school) with the final tuition charge for the
current year and the estimate for the noxt budget year's tuition by May

As amended in 1985, A.R.S. 15-824(E) explains the cost per
student count which serve as the maximum tuition you could charge to the

camon school district which is sending students to your high school. 1t
states:

E. For the purposes of this scction, "costs per student count"

means the sum of the following for the common or high school portion of
the school district attended, whichever is applicable to the pupil

involved, as prescribed in the uniform system of financial records:

1. The actual school district cxpenditures for the reqular
education program subsection of the maintenance and operation
section of the budget divided by the school district's student
count for the cammon or- high school portion of the school
district, whichever is applicable

2. The' actual school district ecxpenditures for the major
capital items and other capital items sections of the budget as
provided in 8§ - 15-903 and 15-905 excluding expenditures for
transportation equipment and buildings if no transportation is
provided and expenditures for the acquisition of building sites,

divided by the school district's student count for the common or

high school portion of the school district, whichever is
applicable.

3. The total amount of bond issues or portion of bond issues
outstanding, including the total amount of interest of the bond
issues or portion-of the bond issues, issucd by the school
district for construction of a school building, excluding
acquisition of a building sitce, arortized over a twenty year
period, divided by the school district's student count for the

coamon or high school portion of the school district, whichever
is applicable.

4. e resull abtained in ‘paragraph 3 of this subsection shall
not exceed: : :

(a) One hundred fifty dollars if the pupil's school district of

residence pays tuition for seven hundred fifty or fewer pupils
to other school districts.

(b) Two hundred dollars if the Pupil's school district of
residence pays tuition for one thousand or fewer, but more than
seven hundred fifty, pupils to other school districts.

(c) Actual cost per  student count if the pupil's school
district of residence Pays tuition for more than one thousand
pPupils to other school districts.

-3
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The answer to the question of tuition charge differs if the
student is a handicapped child or defined in A.R.S. 15-761. A.R.S. 15-
761 defines a handicapped child as: '

"a child of lawful school age who due to
mental or emotional characteristics or a c
characteristics is not afforded the opportunity for all-around
adjustment and progress in reqular classroom instruction and who
needs special instruction or speclal  ancillary services, or
both, to achieve at levels camensurate with his abilities."

present physical,
anbination of such

Among  the handicappi ng conditions listed arc: educable mental ly
handicapped, hearing handicapped, homebound or hospitalized, learning
disabled, multiple handicapped, physical ly handicapped, seriously
emotionally  handicapped, speech  handicapped,  trainable mentally
handicapped and visuall y handicapped. The law recognized that

handicapped students are often more expensive to educate than regular .

education students. Obviously il would e unfair Lo require a school
district, which is not the district of residence, to accept a handicapped

child and pay the increased cost of special educatipn without
camensation. To that end,'A.R.S. 15-824(D)(4) states:

"Tuition for pupils included in the definition of handicapped
child in (Scction) 15-761 shall not cxceed the actual cost of

the school attended for each such pupil, as determined for the
current school year."

When a high school student from the nei
district meets the definition of
camon school tuition up to the
to that child.

ghboring common school
- handicapped child, you may charge that
actual cost of the education you provide

The Mammoth-San Manuel Unified School District
another school district. This school district doe
buildings or tcachers of its own but, rather, transports all of its
students (both common school and high schcol) to the Mammoth-San Manuel
Schools. The District may, but is not required to, accept these
Students. If your district does accept these students it may charge
tuition. You are not bound by the dictates of A.R.S. 15-824(D) (1) and
may charge tuition for cach student sont from that. district rather than
charging for the number accepted in the previous year. Thus, if that
district sent 20 students in the 1985-86 school year and 25 in the 1986~
87 school year you may charge tuition for 25 in the 1986-87 school year.

is bordered by
S not maintain school

The tuition charge for (he transportin
that charged to common school districts wi thout
in A.R.S. 15-824(D)(2) the tuition may not exceed cost per student count
for regular education students. Ag nolted before, you can charge the
district of residence for transportation, only if you actually provide
transportation. The procedure for determining cost per student count is
again found at A.R.S. 15-824(L). I would point out that the transporting
district sends both common school and high school students and the
formulas in 15-824(E) depend upon which group the child belongs to. ,

g district is similar to
a high school As noted
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Similarly, the law recognizes that handicapped students fram a
transporting district can be more expensive to cducate than regular

education students, and it allows you to utilize the provisions of A.R.S.
15-824 (D) (4) amxi charge the transporting district tuition not to exceed
the actual cost of educating the handicapped child.

The Mammoth-San Manucl District also is occasionally requested
to accept and educate a student whose parents/quardians reside in a
neighboring unified school district. The statutory authorization for the

acceptance of such students is found at A.R.S. 15-823 which states in
pertinent part:

A. The governing board may admit children who do not reside in

the school district but who reside within this state upon such
terms as it prescribes.

B. Except as provided in subscctions D, E and F, children of
non-residents of this statc may bce admitted upon payment of a
reasonable tuition fixed by the governing board.

The Mammoth-San Manuel School District may admit the students whose
parents reside in a neighboring school district. Because there is no
statutory obligation on the district of residence, the district of
attendance may not require the district of residence to pay tuition. It
may however charge tuition to the parents/quardians who wish to enroll.
their students in a district other than the one in which they reside.

It is not unusual for a district to accept as students, children
who reside in a neighboring district, without any tuition charge, simply
to increase the average daily attendance and consequently increase the
amount of state aid which is received.  'lhis practice was approved as
legal in Attorney General Opinion 81-029. For example, a district may
accept a sixth grade student from a neighboring district. Because the
student slips into an alrcady established sixth grade, there is little or
no increased cost and the increased state aid provides a net benefit to
the District. In such a case, the receiving district has provided a net

benefit with little or no detriment to its own taxpayers and the student
of its residents.

The statute notes that a governing board "may" admit children
who do not reside in the school district. Implicit in this is the right
not to admit any out-of-district children and the right to admit same but
not all out-of-school district children who request admittance. In
Attorney General Opinion 85-092, the Attorney General concurred that a
"local governing board may adopt a policy which denies admittance to
non-resident students currently under suspension or  revocation fram
another district after a case-by-case review of all facts."

That ocpinion went on to note the circumstances under which a
school district must accept an out-of-district student. "We clarify to
add that a local board must accept a non-resident student upon
presentation of a certificate of educational convenience issued by the
county school superintendent as well as a high school student if that
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pupil is a resident of a common school district in Arizona which has

neither a high school nor a school in which high school subjects are
taught.”

It is my opinion that a rcceiving school district could refuse
to accept any out-of-district students, other than those listed by the
Attorney General. The District could accept some and reject others if
that decision were based on a legitimate non-discriminatory basis. Thus,
the District could accept third graders because it has small third grade
classes while, at the same time, refusing to accept fifth graders because
the district's fifth grade classes were overcrowded, However, the
District would not be able to and certainly would not want to, make its
decision to admit or deny a student based upon a discriminatory basis.
Federal law prohibits discrimination based upon race, national origin,
gender, religion or handicapping condition. '

Thus, the district could refuse to accept any out-of-district
students. It could refuse to accept any third grade students or any high
school students. However, it could not refuse to accept a minority or

handicapped child if it accepts otherwise. similar non-minority or non-
handicapped children.

However, just as the legislature allows a school district to '
charge greater tuition to a school district who sends a handicapped
child, so may a district charge a greater tuition to an out-of-district
parent who wishes to enroll a handicapped child in the district based
upon the increasced cost of educating the child. Thus, it would be legal
to admit regular education students and charge no tuition while charging
tuition, not to cxceed the cost of cducation, for a handicapped child.

If you should have any questions, or
assistance, plcase do not hesitate Lo contact me.

if I can be of any
Sincerely,
TAW OFFTCES OF JOHN-F+—HESTAND.

y 7 - 7//%/(47/

John T. Hestand
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