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January 25, 1984

The Honorable Jack J. Taylor
Arizona State Senate

Senate Wing, State Capitol
1700 West Washington
Phoenix, AZ 85007

Re: 184-019 (R83-178)

Dear Senator Taylor:

You have requested an opinion concerning the scope of
the statutory authority granted to the Arizona State Board of
Pesticide Control ("the board") to requlate growers, sellers of
pesticides and private applicators. Specifically, you are
interested in the board's disciplinary provisions and in
ascertaining whether the present statutes require a board
hearing pursuant to A.R.S. § 3-386 prior to any other board
action against grcwers, sellers and private applicators who
have violated the applicable statutes or the board's rules and
regulations.

Growers who use pesticides on their crops are required
to procure a permit for pesticide application pursuant to
A.R.S. § 3-376.A.17 However, the board is not empowered by

1. A.R.S. § 3—-376.A states:

It is unlawful for a grower to purchase,
dispense, or use pesticides, or make or have
application of pesticides made without first
procuring from the board a permit for each
calendar year or portion thereof, which
shall be shown to the applicator and seller
of the pesticide.
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A.R.S. § 3-376.A or any other statutory provision to revoke or
suspend a permit once issued. The only administrative action
the board may take against a grower who holds a board issued
permit for pesticide use and who has violated either the
statutes or the board's rules is to proceed against the grower
pursuant to A.R.S. § 3-386.A.

Proceedings under A.R.S. § 3-386 may be initiated only
upon the filing of a petition with the board in writing by an
aggrieved complainant. A.R.S. § 3-386.A and B. Because no
other statutory provision authorizes the board to take action
against a grower, unless an aggrieved complainant files the :
petition in writing as required by A.R.S. § 3-386.A and B, the
board is unable to proceed against a grower.%”

If the board does receive a petition in writing filed
by an aggrieved complainant and proceeds under the terms of
A.R.S. § 3-386, a suspension not to exceed six months of the

grower's permit is the exclusive disciplinary remedy
available.

Likewise, the board is not authorized to take
disciplinary action against a seller of pesticides for
violation of the board's statutes or rules. A.R.S. § 3-376.B
requires a seller of pesticides to procure a permit prior to
pesticide sales and to sell pesticides only to those holding a
valid permit for use of pesticides.?®” However, neither

2. The board is specifically authorized to take
disciplinary action against licensed Pest Control Advisors,
A.R.S. § 3-379.04, Agricultural Aircraft Pilots, A.R.S.

§ 3-382.01 and Applicators A.R.S. § 3-382. No comparable
provision empowers the board to take disciplinary action

against growers for violations of the board's statutes and
rules and regulations.

3. A.R.S. § 3-376.B in part provides:

It is unlawful for a seller of pesticides to
sell, dispense, deliver or have delivered
any pesticides in quantities as determined
by the board without first procuring from
the board a permit for each calendar year or
portion thereof and determining that any
purchaser has a valid permit for the use of
such pesticides.
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A.R.S. § 3-376.B nor any other section authorizes the board to

proceed to disciplinary hearing against a pesticides seller in
violation of the law,.

Private applicators certified to apply restricted-use
pesticides under the provisions of A.R.S. § 3-394 are subject
to board regulation pursuant to A.R.S. §§ 3-392.B and 3-395.
A.R.S. § 3-392.B authorizes the board to investigate alleged
violations by certified applicators. The board may refuse to
certify, or revoke or suspend certifications when necessary to
carry out the purposes of the statutes. A.R.S. § 3-395

Finally, you ask whether the board must make a
determination that a violation has occurred before A.R.S.
§ 3-389 may be invoked.®” A board finding of a violation is
not a prerequisite to the sanctions imposed by A.R.S. § 3-389.

The decision of a county attorney to prosecute a
person pursuant to this statute for violation of the board's
statutes or rules without a prior board decision on the
violation is a matter within his prosecutorial discretion based
upon the specific facts involved in the case.

Sincerely,
BOB CORBIN
Attorney General
BC:JMU:pd
4, A.R.S. § 3-389 states:

Any person violating any provisions of this
article or any rule, regulation or order
adopted in accordance with the provisions
hereof is guilty of a class 3 misdemeanor.




