Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert BW. Qorhin

%Fiaifés%

April 17, 1934

Mr. Ron Johnson, Director

Governor's Office of Affirmative Action
1700 West Washington Street, Suite 260
Phoenix, Arizona 85007

Re: 184-054 (R84-005)

Dear Mr. Johnscn:

of Ariz.Atty.Gen.Op. I83-134 to political action committees and
the involvement of city, county and state non—-exempt employees
as members. Your request is specifically directed to an
organlzatlon which is registered as a “"nonconnected"
"multicandidate committee” as those terms are defined in the

" Federal Election Commission Campaign Guide (August, 1983) (“the
guide").

‘ You have requested our opinion as to the applicability

A "nonconnected" committee is defined in the guide as
a "political committee which supports or opposes candidates for
federal office but which is not established or administered by
any candldate, political party, corporation or labor
organization. (Page 47.) A "multicandidate committee” is
defined as a "political committee with more than fifty _
contributors that has registered [pursuant to the Federal
Election Campaign Act] for at least six months and, with the
exception of state party committees, has made contributions to
five or more candidates for federal office." (Page 47.) See
also 11 CFR § 100.5(e)(3). The term "political committee" is
much more broadly defined in the Federal Election Campaign Act,




Mo, xon Jonnson

CApril 17, 1984
Page 2

2 U.s.C. § 431.4. See also 11 CFR § 100.5.

As a preliminary matter, we decline to express an
opinion with respect to city and county employees whose
political activities are subject to requlation by local rules
or ordinances. The political activities of non-exempt state
employees are requlated by A.R.S. § 41-772.B, which provides:

No employee®’ or member of the personnel
board may be a member of any national, state
or local committee of a political party, or
an officer or chairman of a committee of a
partisan political club, or a candidate for
nomination or election to any paid political
office, or shall take part in the management
or affairs of any political party or in any

1. A "political committee" is defined in 2 U.S.C. § 431.4 as:

(A) Any committee, club, association or other group of
persons which receives contributions aggregating in excess
of a thousand dollars during a calendar year or which makes
expenditures aggregating in excess of a thousand dollars

K . during a calendar year; or

(B) any separate segregated fund established under the
provisions of § 441b(b) of this title; or

(C) any local committee of a political party which receives
contributions aggregating in excess of five thousand
dollars during a calendar year, or makes payments exempted
from the definitions of contribution or expenditure as
defined in paragraphs (8) and (9) cf this section
aggregating in excess of five thousand dollars during a
calendar year, cr makes contributions aggregating in excess
of a thousand dollars during a calendar year or makes

expenditures aggregating in excess of a thousand dollars
during a calendar year.

An employee means a non-exempt state service employee. See
.R.S. §§ 41-762 and 41-771.
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political campaign, except that any employee
may express his opinion, attend meetings for
the purpose of becoming informed concerning
the candidates for public office and the-
political issues, and cast his vote.

Ariz.Atty.Gen.Op. IQ§L134 did not specifically address
the issue of membership and involvement in a political
organization. The question in that opinion was whether state
service employees were prohibited from participating in
non—-partisan elections. We concluded that A.R.S. § 41-772.B
prohibited state service employees from taking any part in any
political campaign, whether partisan or non-partisan.®’ As
we noted in that opinion, an employee's membership and
involvement in a political club raises issues under A.R.S.

§ 41-772.B which go beyond merely participating in a political
campaign. A.R.S. § 41-772.B also proscribes being "an officer
or chairman of a committee of a partisan political club" and

taking "any part in the management or affairs of any political
party."

The focus of any inquiry concerning employee
membership in political crganizations is not membership per se,
but rather the particular activities in which the employee
participates. The issues raised by your letter must,
therefore, be addressed based upon the activity at issue, the
actual involvement of the employee, and the ount, if any, of
party involvement. See Ariz.Atty.Gen.Op. I8#-134. In
Ariz.Atty.Gen.Op. 71-1 we stated that state service employees
are not prohibited from joining political clubs which are, in
part, socially oriented or which are, in part, designed to
provide political information to their membershivcs, so long as
the employee does not participate in any partisan activicies of
the club. 1In Ariz.Atty.Gen.Op. 183-134, we cautioned that
employees must avoid any involvement in a political
organization which would constitute taking any part in a
political campaign, whether partisan or non-partisan. Those

3. Specifically exempted from this prohibition are elections
for school boards and community college district governing
boards. A.R.S. § 41-772.C.
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We note that the by-laws dccompanying the present

Lequest reveal that the particular organization at issue
contemplates a wide range -of activities. Thus, while an
individual may be a member of a "nonconnected committee" and,
Specifically, the organization addressed in your letter, that
individual should nonetheless avoid taking part in any
political campaign or participating in any partisan activities
- of the club, For instance, the employee should not participate

in solicitation of contributions Or in making expenditures for

Ultimately, the question of whether Participation in
the activities of a pol i i

your letter isg prohibited can only be resolved on a
Ccase-by-case basis. As we stated in Ariz.A;ty.ng.Op. 183-134

Very truly yours,

Bt Lo

BOB CORBIN
Attorney General
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