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April 17, 1984

Mr. Douglas N. Cerf

Executive Director

Arizona Board of Medical Examiners
5060 North 19th Avenue, Suite 301
Phoenix, Arizona 85019

Re: 184-052 (R84-029)
Dear Mr. Cerf:

You have asked whether Ch. 3, § 1, Laws 1984,
lst Reg.Sess. requires the Arizona Board of Medical Examiners
to give a new oral competency examination to licentiates who
originally obtained reqular medical licenses by passing oral
competency examinations which supplemented written licensure
examinations. These particular licentiates took the oral
supplemental examination after having failed to achieve a score
of seventy-five percent or more on the written examination.
Specifically, the legislation in question provides:

Any license issued by the state board of
medical examiners prior to July 1, 1981,
which was issued on the basis of a score
of less than seventy-five percent on a
written examination administered by this
board and subsequently supplemented by
an oral competency examination
authorized by the board, which has been
renewed annually through January 1,
1984, is declared to be a valid license
subject to all past, pending and future
actions of the board with respect to
such licenses. Such licenses may be
renewed by the board upon compliance
with the requirements for renewal of
licenses except that no license may be
renewed for periods from and after
December 31, 19835, if the holder of such
license has not prior thereto passed
with a score of seventy-five percent or
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better the written examination
administered by the board or
successfully passed the oral competency
examination administered by the board in
the holder's area of practice.

(Emphasis added)

We note that this legislation clearly distinguishes
between two different systems of testing requirements. The
former system, utilized for licensing prior to July 1, 1981,
contemplates that an oral competency examination is only used
as a supplement to a written examination. All applicants had
to take a written examination under the former system. The new
system adopted by this recent enactment allows the oral
competency examination to be offered as an independent
alternative to a written examination. An applicant will not
necessarily take the written examination. Accordingly, the old
practice which allowed a supplementary oral competency
examination would not satisfy the independent oral competency
examination alternative under the new system.

Our interpretation of this new law is also governed by
the fundamental rule that requires us to presume that the
Legislature did not intend to do a futile thing by including a
provision which is not operative. City of Mesa v.
Killingsworth, 96 Ariz. 290, 394 P.2d 410 (1965). Statutes are
to be construed so that no clause, sentence or word is rendered
superfluous, void, contradictory or insufficient. State v.
Superior Court for Maricopa County, 113 Ariz. 248, 550 P.2d 626
(1976); Marlar v. State, 136 Ariz. 404, 666 P.2d 504
(App. 1983).

Based upon these rules of statutory construction, we
must, therefore, conclude that an applicant who passed the oral
supplemental examination which was previously allowed under the
former licensing system has not satisfied the requirements
imposed by the new law which clearly contemplates that any oral
examination is an independent, not supplemental, examination.
To hold that having passed the supplemental examination
satisfies the independent examination alternative passed by the
new law would render the new law unnecessary and superfluous.
By definition, the affected licentiates would already have
satisfied the new requirements of a written examination or an
independent oral examination by having passed the supplemental
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examination. Clearly, the Legislature did not intend to enact
a statute which would have no effect.

For these reasons, we conclude that a licentiate who

~originally obtained a regular medical license by passing a

supplemental oral competency examination has not, by merely
passing the previous supplemental oral examination, satisfied

the requirements imposed by Ch. 3, § 1, Laws 1984,
1st Reg.Sess.

Very truly yours,

Bt Gid

BOB CORBIN
Attorney General
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