Attorney General

1275 WEST WASHINGTOM

Hhoenix, Artzona 85007

Robert K. Corhin

February 12, 1987

Ms. Betsey Bayless, Director
Arizona Department of Revenue
State Capitol Building
Phoenix, Arizona 85007

Re: 1I87-029 (R86-088)

Dear Ms. Bayless:

Your predecessor in office, Mr. J. Elliott Hibbs,
requested an opinion from this office concerning the
application of A.R.S. § 42-144(E) relating to "construction
work in progress" in the calculation of property tax levy
limits under A.R.B. § 42-301(A). This question requires us to
address the following sub-questions:

1. 1Is the entire cost of construction work in
progress "subject to tax"™ within the meaning of art. IX, § 2
of the Arizona Constitution and A.R.S. §§ 42-144(E) and
42-301(A)(3)> .

2. When a newly-completed utility plant has been
placed in commercial service during the preceding tax year,
should the assessed value of that plant "for the current tax
year" be based upon fifty per cent of its construction cost
under A.R.S. § 42-144(E) for the purpose of making the
calculation in A.R.S. § 42-301(A)(3)?

It is our opinion that the answer to the first

question is "yes," and the answer to the second question is
" ”
no.

In order to answer the first question, it is
necessary to examine A.R.S. § 42-144, which governs the
valuation of gas and electric utility property, and A.R.S.

§ 42-301(A), which governs the calculation of the property tax
levy limit.,
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A.R.S. § 42-144 was first enacted by the Legislature
in 1980 as former § 42-124.01 and simplified the valuation of
utility property by the Department of Revenue for ad valorem
tax purposes. The statute provides that utility property in
Arizona shall be valued for such purposes by a
"cost-less-depreciation" formula using the utility's reported
figures for "construction work in progress," "depreciation,”
"materials and supplies," "original plant in service cost,"
and other accounting categories. The constitutionality of
this statutory valuation formula was recently affirmed by the
Arizona Supreme Court. See Arizona Department of Revenue v.
Trico Electric Cooperative, Inc., Ariz., ___, 729 P.2d4 898
(1986).

A.R.S. § 42-144(C)(1) defines "construction work in
progress” as follows: :

"Construction work in progress" means the
total of the balances of work orders for an
electric, gas distribution or combination
electric and gas distribution plant in process
of construction on the last day of the
preceding calendar year exclusive of land
rights and licensed vehicles.

The treatment of "construction work in progress" in the
statutory formula is provided in A.R.S. § 42-144(E):

The value of construction work in
progress is fifty per cent of the amount
expended and entered upon the accounting
records of the taxpayer as of December 31 of
the preceding calendar year as construction
work in progress.

(Emphasis added.)

When determining the proper construction to place
upon a statute, legislative intent is controlling, State v.
Weible, 142 Ariz. 113, 688 P.2d 1005 (1984). Widespread
public concern for limiting local government spending and
keeping property taxes at tolerable levels led to the passage
of a package of constitutional and statutory amendments in
1980, including the present version of A.R.S. § 42-301. See
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generally, "State of Arizona Publicity Pamphlet and Sample

Ballot, Special Election, June 3, 1980," prepared by the
Arizona Secretary of State. The obvious purpose of A.R.S.

§ 42-301 is to impose effective, realistic levy limitations on
counties, cities, towns and community college districts. The
construction placed on the statutes in this opinion,
therefore, must be in accordance with that legislative intent.

A.R.S. § 42-301(A) provides:

A. In addition to any other limitations
that may be imposed, the counties, cities,
including charter cities, towns and community
college districts shall not levy primary
property taxes in any year in excess of an
aggregate amount computed as follows:

1. Determine the maximum allowable levy
of primary property taxes for such
jurisdiction for the prior tax year plus taxes
for the prior year collectible pursuant to
§ 42-236,

2. Multiply the dollar amount determined
in paragraph 1 by 1.02,

3. Determine the assessed value for the
current tax year of all property in such
entity that was subject to tax in the
preceding tax year. The assessed value shall
include the estimate of the assessed value
upon which the taxes collectible pursuant to
§ 42-236 and included in paragraph 1 are based.

4. Divide the dollar amount determined
~in paragraph 3 by one hundred and then divide
the dollar amount determined in paragraph 2 by
the resulting Qquotient,

5. Determine the finally edualized
valuation of all property, less-exemptions,
appearing on the tax roll for the current tax
year including an estimate of the unsecured
property tax roll determined pursuant to
§ 42-304.01.
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6. Divide the dollar amount determined
in paragraph 5 by one hundred and then
multiply the resulting quotient by the rate
determined in paragraph 4. The resulting
product shall be the maximum allowable levy of
primary property taxes for the current fiscal
vear for all political subdivisions other than
a county. The resulting product shall be the
maximum allowable levy of primary property
taxes for the current fiscal year for a
county, subject to further reduction pursuant
to subsection J of this section.

(Emphasis added.)

The first question involves the proper construction
of the phrase "all property in such entity that was subject to
tax in the preceding tax year" (emphasis added) as used in
A.R.S. § 42-301(A)(3). Art. IX, § 2 of the Arizona
Constitution sets forth a variety of types and classes of
property which are declared to be exempt from taxation.
However, art. IX, § 2(6) specifically provides:

(6) All property in the State not exempt
under the laws of the United States or under
this Constitution or exempt by law under the
provisions of this section shall be subject to
taxation to be ascertained as provided by law,.

(Emphasis added.)

It is axiomatic that in the interpretation of the
language of the Arizona Constitution, and unless the context
otherwise requires, the words employed are to be accorded
their plain, natural and ordinary meaning. McElhaney Cattle
Co. v. Smith, 132 Ariz. 286, 645 P.2d 801 (1982); County of
Apache v. Southwest Lumber Mills, Inc., 92 Ariz. 323, 376 P.2d
854 (1962). The plain meaning of the language of art. IX,

§ 2(6) is that, unless property within the State of Arizona is
specifically declared by the Constitution or by law to be
exempt, it shall be subject to taxation.

Moreover, the Legislature has used virtually the same
language in A.R.S. § 42-271 (enumerating exemptions from
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taxation) by stating that "[a]ll property in this state shall
be subject to taxation, except . . . ." (emphasis added).
That statute makes no exception for "construction work in
progress" at, for example, an investor-owned utility plant.
Therefore, "construction work in progress" is "subject to
taxation®™ in its entirety, regardless of the percentage

applied to its cost for purposes of valuation under A.R.S.
§ 42-144(e).

This conclusion is supported by the all-inclusive
language of the statutory formula, which provides that "[a]ll
. . utility property . . . shall be valued as provided in
this section.™ A.R.S. § 42-144(B)(emphasis added). "Utility
property" is defined to include, without limitation, utility

"plant" and "construction work in progress,” among other

property. A.R.S. § 42-144(C)(7). The term "plant™ is defined
to include

all property situated in this state used or
useful for the generation, transmission or
distribution of electric power or distribution
of natural gas . . . .

A.R.S. § 42-144(C)(6) (emphasis added).

It is significant that, in A.R.S. § 42-144(E), the
Legislature selected the term "value of construction work in
progress"™ (emphasis added) and determined that the "value”
would be measured by fifty per cent of the amounts shown for
that accounting item on the company's books at year eng.
Thus, the fifty per cent ratio is only applied to the cost of
construction in order to calculate the value of the utility
plant while construction is "in progress."™ Once construction
has been completed, the value of the utility plant will be
based upon its "actual cost" of construction, not "fifty per
cent" of cost. A.R.S. § 42-144(C)(5). Stated otherwise, all
of the construction work in progress is subject to taxation,

and only its value is calculated by application of the fifty
per cent ratio.

Therefore, the entire cost, that is, one hundred per
cent of "construction work in progress" at a utility plant
"was subject to tax in the preceding tax year" under A.R.S.

§ 42-144 for purposes of making the levy limit calculation in
A.R.S. § 42-301(A)(3).
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The second guestion concerns the proper treatment, in
the levy limit calculation for the current tax year, of a
recently completed utility plant that has been placed in
commercial service during the previous tax year. The narrow
aquestion is whether the "assessed value for the current tax
year®™ of such a plant should be based upon fifty per cent of
its value or upon its total value for the purpose of making
the calculation in A.R.S. § 42-301(A)(3).1l/

The answer to the second question follows from the
answer to the first question, and from the last sentence of
A.R.S. § 42-144(aA): "The full cash value is the value
determined as of January 1 of the tax year." When a new
utility plant is placed in service, it is no longer valued on
the basis of fifty per cent of its cost. At that point the
new plant becomes "used or useful for the generation,
transmission or distribution of electric power" and is valued
on the basis of its "actual cost."™ A.R.S. §§ 42-144(C)(5) and
(6) and 42-144(D). The total value of the new plant will then
be reflected in the "finally equalized valuation of all

property” appearing on the tax roll for the current tax year
in A.R.S. § 42-301(A)(5).2/

1/1f fifty per cent of its value is used in the
calculation, then the denominator in A.R.S. § 42-301(A)(3)
will be reduced, and the levy limit rate in A.R.S.
§ 42-301(A)(4) will be increased accordingly. 1If, however,
the total value is used in the calculation, then the

denominator will be increased, and the levy limit rate will be
decreased.

2/as each phase of plant construction is completed, that
part of the overall project will be included in the tax base
at its total cost. As a practical matter it is not necessary
to establish the precise date when a utility plant is placed
into commercial service in making the levy limit
calculation, The actual date of service will be determined by
the state or federal regulatory commission which approves the
utility's rates, such as the Arizona Corporation Commission or
the Federal Energy Regulatory Cemmission ("F.E.R.C."). When
determining the value of "utility property," the Department

(Continued Next Page)
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Therefore, if the new plant was placed in service during
the previous tax year, then the "assessed value" of the plant
"for the current tax year" must be determined as of January 1

3/ (Continued)

uses the figures for "construction work in progress” and

"plant in service" reported by the utility company to the
F.E.R.C. as of December 31 of the preceding tax year. We
believe this administrative practice is sanctioned by the
plain language of A.R.S. § 42-144(I), which provides:

I. All terms and applications of terms
shall be interpreted as nearly as possible,
under the circumstances, as contained in the
federal energy regulatory commission reports
for electric and gas utilities in effect on
January 1, 1979,

(Emphasis added.)

When a power plant is placed in commercial service,
the company will make a bookkeeping transfer of the plant's
cost from the "construction work in progress" account to the
"plant in service" account. As a general rule, the company
must do so before the cost of the newly-completed plant may be
recovered in the utility rates charged to its customers.

Thus, the figures reported for "plant in service" as of
December 31 will automatically reflect the actual cost of new
plant construction that was placed in commercial service
during the previous year.

Therefore, the statutory formula contemplates that
large utility plants will be completed in phases or "units"
and specifically allows for the possibility that some units of
the plant might be licensed for commercial operation before
others. See, e.g., A.R.S. § 42-144(D){(2) concerning
reductions in value when a plant loses its operating license.
Thus, the valuation of a new utility plant will be based upon
each phase or "unit” that has been placed in commercial
service as of January 1 of the tax year, as determined by the
appropriate state or federal regulatory agency. As each unit
goes "on line," the total value of that unit will be reflected
in the levy limit calculation,




Ms. Betsey Bayless
February 12, 1987
187-029 )
Page 8

of the current tax year. As of January 1, the new plant is in
commercial operation and is no longer under construction. Its
"assessed value" as of January 1 must be based upon its total

cost, not fifty per cent of its cost. A.R.S. §§ 42-144(C)(5)
and 42-144(D).

Accordingly, it is our opinion that, in the tax levy
limit calculation, the "assessed value for the current tax
year" of a newly completed power plant that has been placed in
commercial service during the previous tax year should be
based upon the total cost of the new plant in accordance with
A.R.S. § 42-144(D), and not upon fifty per cent of its cost
pursuant to A.R.S. § 42-144(E).

Sincerely,

B LMD

BOB CORBIN
Attorney General
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