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Dear Representative Hudson:

In your letter of November 30, 1983, you inquire whether
the State's absentee voting law, A.R.S. § 16-541, et seq.,
applies to "charter government elections" and, if so, what time
frames are applicable. Two separate elections are actually
involved in the charter adoption process: a freeholder election
to select a board to draft the proposed city charter and a
ratification election to decide whether the charter drafted by
the board will be adopted. Ariz. Const., Art. XIII, §§ 2 and 3
("Article 13"). We conclude that absentee voting must be
provided for the ratification election and that the statutory
time limits set forth in A.R.S. § 16-541, et seq., are to be
strictly followed. However, because these time limits cannot
be reconciled with the constitutionally-mandated time frame
for freeholder elections, we conclude that absentee voting does
not extend to this initial aspect of the charter process. ,

We note initially that in Arizona there is no constitutional
right to cast an absentee ballot. Absentee voting statutes
confer a privilege, and not an absolute right. See, e.qg.,

Kiehne v. Atwood, 93 N.,B. 657, 604 P.2d 123 (1979); Mommsen

v. School Dist. No. 25, 181 Neb. 187, 147 N.wW.2d 510 (1966);
State ex rel., Van Horn v. Lyon, 119 Mont. 212, 173 P.2d 891
(1946); and Annot., 97 A.L.R.2d 257, 264-265 (1964). The
statutes granting the privilege to cast an absentee ballot

and its time limits are to be strictly construed. Board of
Supervisors v. Superior Court, 103 Ariz. 502, 446 P.2d 231
(1968). Accord, State ex rel. Van Horn v. Lyon, 119 Mont. 212,
173 P.2d 891, 893 (19406).
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The present languagel of Arizona's absentee voting law
clearly encompasses charter government elections. By its
terms, A.R.S. § 16-541 applies to "any election called pursuant
to the laws of this state . . ." (emphasis added). The
difficulty lies in reconciling the time limits contained in
the absentee voting statute with the time limits applicable
- to charter government elections. Since the latter time limits
are of constitutional origin, and the former have been held
to be inviolate, we conclude that when the two are irreconcilable,
the statutory absentee voting privilege must yield. See Dorgan
v. Pima County, 131 Ariz. 491, 492, 642 P.2d 488 (1982) (in
the case of a conflict, the provisions of the Constitution
prevail over any legislative action); Harris v. Maehling,
112 Ariz. 590, 591, 545 P.2d 47 (1976).

In the case of the ratification election, there is no
irreconcilable conflict. The time for such elections is set
forth in Article 13, and A.R.S. § 9-282, These provisions
require the election to take place within a 10-day period
which begins to run only after the proposed charter has been
filed, published for twenty-one days, and an additional 20-day -
period has elapsed. - In other words, the earliest that such
an election can occur is forty-one days from the filing of

the chaiter, assuming that publication begins on the day of
filing.

lThis language was adopted in 1974, see Laws 1974,
Ch. 134, § 30, and represents the culmination of a series of
statutory changes which increasingly broadened the scope of
the absentee voting law. For example, prior to 1974 the law
extended only to a "general or primary election, or a special
election called pursuant to Section 1, Article 21, of the
Constitution". Laws 1954, Ch. 76, § 1. And before that, the
absentee voting law applied only to a "general or primary
election.” A.R.S., § 55-1301 (1939 ed.). Accordingly, our
former opinions narrowly construed the extent of the privilege,
in keeping with the more restrictive statutory language then in
effect. See Atty.Gen.Ops. 61-62, 61-8 and 53-157,

2Article XIITI § 2 and A.R.S. § 9~282 provide that the
first publication must commence within twenty days after
completion of the proposed charter.
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Th%s_41-day period, however, is sufficient to accommodate the
critical deadlines set forth in the absentee voting law.

The key deadline in the absentee voting law is the
requirement that the ballots be prepared and delivered to the
election official at least thirty days prior to the Saturday
before the election. A.R.S. § 16-545.B. The other pertinent
deadlines set by_that law, such as the last date for requesting
absentee ballots3, for delivery of the ballot to the voter,
and for receipt of the cast ballots, all occur after this 30-day
cut-off. Thus, from both a legal and a practical standpoint,
the absentee voting deadlines can be harmonized with the
deadlines for a charter ratification election.

However, the opposite is true of the freeholder
election which also has specific time frames governed by the
Constitution. Article 13, § 3 requires the freeliolder election
to be conducted not later than thirty days from the date on
which the election is called. Since the Ballots for such an
election cannot be prepared until after the call, i.e., after
the determination has been made to lold suchH an election in the.
first place, the absentee ballot delivery deadline in A.R.S.
§ 16-545.B cannot be met.

The Supreme Court has repeatedly interpreted the 3@=day
deadline for delivery of absentee ballots as: an inflexible
requirement. In-Board of Superyvisors v: Superior-Conrt, :
supra, at 504, 446 P.2d at 233, for example, the Court declared:

If we allow an additional day to
deliver the ballots because the last day
falls upon a Sunday, the delivery will
no longer be "thirty days prior." We
believe this statute is to be strictly
construed. Therefore, the phrase "not
less than thirty days" is to be followed

strictly.

3Although A.R.S. § 16-542.A permits a voter to request an
absentee ballot up to ninety days preceding the Saturday before
the election, we do not view accommodation of the initial
request date as crucial. First, the privilege of requesting a
ballot has no meaning until an election has been called.
Moreover, despite an early request, the voter has no absolute
right to receive the ballot until forty-eight hours after the
30-day cut-off. A.R.S. §§ 16-542.B and 16-545.B. Thus, we do
not judge the absentee voting law to be fatally inconsistent
with the charter ratification election because a voter may have
less than ninety days to request an absentee ballot.
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(Emphasis added.) See also Rapier v. Superior Court, 97 Ariz.
153, 398 P.2d 112 (1964) (viewing the 30-day deadline as an
absolute cut-off). Since the case law would thus preclude a
reduction of the absentee ballot delivery time, and the 30~day
time limit is incompatible with the freeholder election schedule
mandated by the Constitution, we conclude that the absentee
voting priviliege cannot be extended to the initial freeholder

election.

Very truly yours,

Bof ol

BOB CORBIN
Attorney General
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