Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007

3 R ‘ﬁ'é ’E ‘{ Robert . Gorbin

August 20, 1984

Michelle K. O'Hair

Deputy Navajo County Attorney
Navajo County Governmental Complex
Holbrook, Arizona 86025

Re: 1I84-113 (R84-122)

Dear Ms. O'Hair:

We have reviewed the opinions expressed in your
memorandum of July 2, 1984, to Carol Cain, Navajo County
Elections Director, concerning the applicability of
A,R.5.§ 38-541 et seq. to persons runnlng for p031t10ns on a
local school governing board.—- We revise your opinion as
follows.

As you note in your opinion, as a result of
legislation which became effective August 3, 1984, all
candidates for the office of school district governing board
member must file a statement of contributions and expenditures
with the County School Superintendent as provided by A.R.S. ~
§ 16-913. A.R.S. § 15-424.G. enacted by Ch. 59, § 3, 1984
Ariz. Sess. Laws (2nd Reg. Sess.)

A.R.S. § 38-542 requires that every public officer
file with the Secretary of State a verified financial
disclosure covering the preceding calendar year. However, that
statute is inapplicable to the issues raised in your memorandum

1. It is our understanding that you have forwarded this
memorandum to our office pursuant to A.R.S.§ 15-253.B. since
this oplnxon relates to "school matters".
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since a candidate for a school district governing board is not
a "public officer" as defined by A.R.S. § 38-541.8 which is "a
member of the legislature and any Judge of the Court of Appeals
or the Superior Court, or a person holding an elective office
the constituency of which embraces the entire geographical
limits of this state ..." Even if persons running for
positions on a local school governing board "hold elective ,
office,” they do not have "a constituency embracing the entire
geographical limits of the State." See e.g. Armer v. Superior
Ct. of Ariz., in & for Cty. of Pima, 112 Ariz. 478, 543 P.2d
1107 (1975).

As you pointed out in your opinion, after election to
a local school governing board, each member is subject to the
conflict of interest provisions of A.R.S. § 38-501 et seq.
However, the exemptions applicable to school board members in
A.R.S. § 38-503 should be noted.

Sincerely,

Bk LMD

BOB CORBIN
Attorney General
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DQJKJuﬂ@NJm MEMORANDUM NAVAJO COUNTY ATTORNEY
COUNTY ATTORNEY OPINION #CAS-008

TO: CAROL CAIN
ELECTIONS DIRECTOR

FROM: MICHELLE K. 0'HAIR (AO
DEPUTY COUNTY ATTORNEY

RE: FINANCIAL DISCLOSURE STATEMENTS

The question presented is whether or not persons who
run for positions on a school district governing board are
subject to the financial disclosure requirements of A.R.S.

§38-541 et seq. It is the opinion of this office that they
are,

A.R.S. §38-542 A states that ". . .every public of-
ficer. . .shall file. . ." financial disclosure statements.
Members of school district governing boards are public
officers within the meaning of the statutes. See Op.

Atty. Gen. No. 60-59. A.R.S. §38-101 defines "public
officer” as ''the incumbent of any office, member of any
board or commission, or his deputy or assistant. . ."

"Office" is also defined in A.R.S. §38-101 as being
any office, board or commission of the State, or any
political subdivision thereof, the salary or compensation
of the incumbent or members of which is paid from a fund
raised by taxation or by public revenue."

School districts were first thought to be political
subdivisions of the county. Sorensen v. Superior Court,
31 Ariz. 421, 254 P. 230 (1927)." This interpretation -
could place board members under the mandates of A.R.S.

- §38-545, which, in essence, states that counties shall
adopt standards of financial disclosure for local public
officers consistent with A.R.S. §38-542. ''Local public
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officer" is defined as "a person holding an elective office

of an incorporated city or town or a county'". A.R.S. §38-
541(6) .

However, a later decision entitled Amphitheater Uni-
fied School District #10 v. Harte, 128 Ariz. 233, 624 P.2d
1281 (1981) classified school districts as political sub-
divisions of the State. This classification clearly puts
members of school district governing boards under the mandates
of the financial disclosure requirements of A.R.S. §38-542.

As a matter of note, school district governing board
members are subject to the conflict of interest statutes
(A.R.S. §38-501 et seq.) and beginning August 3, 1984 will
be required to submit statements of campaign contributions
and expenditures after elections (A.R.S. §16-913).

iR O o

MicheIle K. Q'Hair
Deputy County Attorney
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cc: Mr. Jim Reidhead
Superintendent of Schoools

Office of the Attornmey General




