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Attorney Beneral

1273 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert ®. Corbin

April 6, 1987

Mr. Max Hawkins, Director

Arizona Department of Administration
State Capitol Building - Room 809
1700 West Washington

Phoenix, Arizona 85007

Re: 187-049 (R86-189)

Dear Mr, Hawkins:

Your predecessor asked whether university employees
serving on the Governor's Regulatory Review Council ("Council”)
are eligible to receive compensation for this second state Jjob
duty, whether a member attending only a portion of a meeting is

entitled to

a full day's compensation and whether compensation

is available for work performed during days no meeting is

scheduled.

First, you asked whether university employees serving
on the Council are eligible to receive compensation for

performance

of their council duties. A.R.S. § 41-1051 sets the

compensation for members of the Council at a fixed per diem of

$100.00.

to

B. Members of the council are eligible
receive compensation in an amount of one

hundred dollars a day and reimbursement of
expenses pursuant to title 38, chapter 4,
article 2.

A.R.S. § 4l1-

the Council,

1051(B). The university employees, as members of
are entitled by A.R.S. § 41-1051(B) to compensation

unless otherwise prohibited by law. Your question raises the
issue whether payment of the per diem compensation for

performance

of council duties to a person employed at a state

university is a violation of the prohibition set forth in

A.R.S. § 38-

employees.

601 against excess Or additional salary for state
A.R.S. § 38-601 prohibits state employees, including
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university employees, from receiving extra or additional

compensation in excess of the salary provided by law. A.R.S.
§ 38-601 provides as follows:

State or county officers, employees,
members of boards and commissions, and
deputies, stenographers, clerks and employees
of any such officer, board or commission, or
of any institution, shall receive the salary
provided by law, and shall not, under any
pretext, receive any salary or emolument in
excess of the salary so provided.

A.R.S. § 38-601 prohibits an increased compensation
over that fixed by law for performance of the regular duties of
a single office. It does not prohibit dual compensation for two
separate public positions if the two positions are not
incompatible and the compensation for the second position is not
payable for performance of the regular duties of the first
office. E.g., Ariz.Atty.Gen.OD. 76-41. A.R.S. § 38-601 and its
predecessor have consistently been interpreted in previous
Attorney General opinions to permit the receipt of compensation
for performance of the duties of two separate state public
offices providing the two positions are not incompatible and are
in fact distinct. Ariz.Atty.Gen.Op. 77-201; Ariz.Atty.Gen.Op.
76-41; Ariz.Atty.Gen.Op. 70-7-L; Ariz.Atty.Gen.Op. 69-24-L;
Accord, Coleman v. Lee, 58 Ariz. 506, 121 P.2d 433 (1942)

(interpreting the predecessor of A.R.S. § 38-601.,)

This office has taken the position on
several occasions that the gquoted provisions
do not necessarily prohibit dual compensation
for two separate public positions provided the
two positions are not incompatible with each
other within the meaning of Coleman v. Lee, 58
Ariz. 506, 121 P. 24 433, and provided the
additional compensation is not payable for the
performance of the regular duties of the first
office within the meaning of Pima County V.
Anklam, 48 Ariz. 248, 61 P. 24 172. However,
where a public officer or employee seeks to

“collect additional compensation from public
funds for performance of the same work or
duties, §38-601 prohibits such extra
compensation.

Ariz.Atty.Gen.Op. 70-7-L,
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Here there is no suggestion that the two positions
occupied by the university employees are not in fact distinct.
That is, these persons would not in the ordinary course of their
duties as employees of the university be expected also to
perform the duties of a member of the Council. The two
positions are distinct and are not overlapping. Moreover, the
two positions are not incompatible if the duties of both can be
fully performed. This office previously set forth guidelines
for determining whether two public offices are incompatible.

1. Incompatibility of officers or
positions:

A. The employment contract or the
applicable statutes with regard to the first
position must not contain provisions which
prevent employment after normal working hours,

B. The performance of the duties of the
second position must not in any way interfere
with the performance of the regular duties of
the first position,

, C. It must not be impossible to perform
- the duties of both positions. This refers not
only to a physical impossibility, but also to
an inconsistency in the functions of the two
positions such as when one is subordinate to
the other or when a contrariety and antagonism
would result in an attempt by one person to
discharge faithfully and impartially the
duties of both. The duties performed in the
second position must not be performed during
the normal working day of the first position
unless the member is on vacation or leave time.

~ D. Two positions are incompatible when
the holder cannot in every instance discharge
the duties of both, '

Ariz.Atty.Gen.Op. 70-7-L at 4-5. Even if the duties of the |
second job are performed during the normal working day of the
first job, the two positions are not incompatible providing that
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the employee is on approved leave from the first position.
Ariz.Atty.Gen.Op. 77-201.1 Leave requirements of university

employees may depend on university personnel rules and
individual contract provisions,

We lack sufficient information to determine whether the
positions of university employee and council member are in every
respect compatible. It appears to us, however, that the
positions are not inherently inconsistent or antagonistic.
Therefore, we conclude that, assuming that the duties of both
positions can be fully performed, the three university employees
are eligible for statutory compensation for performance of their
duties as members of the Council.

Next you ask whether an eligible member who attends
only part of a meeting may receive full compensation. The
compensation for members of the Council is a fixed per diem of
$100.00 plus statutory expenses. In general a fixed per diem
compensation is not divided and allocated to fractions of a
day. Where a statute fixes an officer’'s compensation at a
certain sum per day, the officer performing substantial service
on a particular day has a right to the per diem of that day.
E.g., State v. Hurn, 102 Wash., 328, 172 P. 1147 (Wash. 1918).
We found no Arizona case law specifically addressing the
question what constitutes a day for purposes of per diem
- compensation. However, in general, courts of other
jurisdictions have interpreted per diem compensation to be not
subject to further division. United States v, Erwin, 147 U.S.
685, 686, 12 S.Ct. 443, 37 L.Ed. 331 (1893).

The issue raised by a member attending only a fraction
of a meeting is whether the service performed by the member is a
substantial service. If the member does not perform substantial
service, he is not entitled to any compensation at all. On the

1/1f tue employee takes annual or compensatory leave to
perform the duties of the second position, he receives
compensation for both positions. On the other hand, if the
employee takes civic duty leave to perform the duties of tbhe
second position, the compensation paid for the performance of
the second job is paid to his employing agency. In either case,
the compensation for the second position is paid.
Ariz.Atty.Gen.Op. 77-201.
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other hand, if substantial service is performed, the public
officer is entitled to the full per diem compensation. The
determination whether a substantial service has been rendered is
a determination for the council. E.g., Stetler v, McFarlane,
230 N.Y. 400, 130 N.E., 591 (N.Y, 1921). Although the
determination is for the council, we suggest that it would not
be unreasonable to reauire attendance at substantially all of
the meeting to constitute substantial service.

You also asked whether work performed on a non-meeting
day entitles a member to payment of $100.00. Nothing in A.R.S.
§ 41-1051 confines payment of compensation to days on which a
meeting is held. Therefore, compensation may be paid for work
performed on non-meeting days. The California Court of Appeals
considered the question of how many hours of work would entitle
a person to a day's per diem in connection with the California
statutes that allowed appraisers in the 1930s to receive "not to
exceed five dollars per day." The court concluded:

when it enacted the statute under
construction, did not mean that an appraiser
would have to work from midnight to midnight
in order to perform a day's service and earn
"not to exceed five dollars.™ It is equally

o apparent to us that the Legislature did not
mean that five minutes' work or an hour of
one's time was eguivalent to a day. Laws must
be construed with reference to their purpose
and the object intended to be accomplished,
and if susceptible of two interpretations,
that one will be adopted which renders it fair
and harmonious for the purpose intended.
[Citations omitted] . . . We do not believe
it was the purpose of the Legislature to
permit appraisers to collect a plurality of
appraisal fees for the same day's work, and
still have abundant time within which to
‘conduct their own businesses. If the statute
were given that construction, it would be a
prolific source of abuse,

. It is apparent to us that the Legislature,

In re Roher's Estate, 14 Cal.App.2d 669, 58 P,2d 948, 949
(1936). We find this observation instructive. Seeking
compensation for work performed on multiple non-meeting days
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could easily be subject to abuse. In this connection, other
courts have held that public officers entitled to a salary per
day, though not required to perform services for any particular
number of hours, must perform services for a "substantial
portion of the day," Harris County v. Hammond, 203 S.W. 451, 453
(Tex.Civ.App. 1918) or "substantial service on a particular
day," State v. Hurn, 102 Wash. 328, 172 P. 1147, 1148 (1918).

The Washington Court of Appeals recently stated in a similar
situation:

Statutes relating to the compensation of
public officers must be strictly construed in
favor of the government, and such officers are
entitled only to what is clearly given by

law., [Citations omitted]

Murphy v. State, Department of Licensing, 28 Wash.App. 620, 625

P.243 732, 735 (1981). We thus conclude that for a day on which
work is performed when there is no meeting, a member must
perform services for a substantial portion of that day in order
to receive the statutory compensation.

Although we conclude that a Council member who performs
substantial service on a given day is entitled to the statutory
per diem compensation for that day, we note that the member must

. in fact perform substantial service to be entitled to any

compensation at all. On non-meeting days, substantial service
means service for a substantial portion of the day. On meeting
days, a reasonable definition of substantial service is at least
attendance at substantially all of the meeting.

Sincerely,

G ok

Attorney General

BC:ABS:DR:pa




