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The Honorable Frank McElhaney
Arizona State Representative
State Capitol, House Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: I84-117 (R84-106)
' .)ear Representative McElhaney:

This letter is in response to your inquiry concerning
the permissibility of county elected officials serving as
precinct committeemen. For the reasons set forth below, it is

our opinion that a county elected official may serve as a
precinct committeeman.

Precinct committeemen are chosen by the members of a
political party residing in each precinct pursuant to the
provisions of A.R.S. § 16-821. Any member of a recognized
political party who is a registered voter in the precinct is
eligible to seek the office of precinct committeeman. A.R.S.

§ 16-822. The minimum duties of a Precinct committeeman are to
assist the voters of his or her political party in voter

registration and to assist the voters of his or her party to
vote on election day. A.R.S. § 16-822.C.

On several previous occasions we have opined that
precinct committeemen are not public officers by reason of the
fact that they are elected at a statutory primary election.
(Ariz.Atty.Gen.Op. 52-252; Ariz.Atty.Gen.Op. 61-83-L;
Ariz.Atty.Gen.Op. 65~16; Ariz.Atty.Gen.Op. 72-20-L;
Ariz.Atty.Gen.Op. 78-121.) Our reasons for this conclusion were

‘?uccinctly stated in the Opinion of the Attorney General No.
2-252:
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It is generally agreed that the party
committeemen do not become public officers by
reason of the fact that they are elected at a
statutory primary election, because the duties
of a public office are in their nature public;
that is, they involve in their performance the
exercise of some portion of the sovereign
power, whether great or small, in the
performance of which all citizens,
irrespective of party, are interested, either
as members of the body politic or of some duly
established division of it. Membership in a
political party does not come within the above
description of what constitutes public office
and the fact that the Legislature undertakes
by statute to regulate the election and
conduct of political committees does not make
the office a public one. Committeemen are
. officers of the party which elects them and

their duties are confined to matters
pertaining to the party to which they belong
and which alone 1is interested in their proper
performance. (Emphasis added)

Even if precinct committeemen were deemed "public
officers," they are not barred by the Arizona Constitution or
pertinent statutes from holding another elective office. On
August 3, 1984, A.R.S. § 38-~296 as amended became effective.

Ch. 275, § 2, 1984 Ariz. Sess. Laws (2nd Reg. Sess.). It
provides:

Except during the final year of the term being
served, no incumbent of a salaried elective
office, whether holding by election or
appointment, may offer himself for nomination

or election to any salaried local, state or
federal office. :

The amended lanqguage of A.R.S. § 38-~296 is identical to the
language of Ariz. Const., Art. 22, § 18. Prior to the effective
date of this amendment A.R.S. § 38-296 prohibited incumbents of
non-salaried as well as salaried elective officers from seeking
another office except during the final year of their term.

The office of precinct committeeman is not salaried.
Therefore, under the 1984 amendment, it is clear that the.




‘.

{

i

The Honorable Frank McElhaney
August 28, 1934
Page 3

general proscription against holding that office and another
elective office would not apply. Thus, under state law there is

no pronibition against county elected officials serving as
precinct committeemen.

We must point out that our conclusion could be affected
if the county in question has a "Hatch Act" provision
prohibiting such officers from participating in political
activities. In Arizona, this prohibition as it pertains to
State service non-exempt officers is codified at A.R.S.

§ 41-772. Generally, however, elected officials are not subject
to "Hatch Act" provisions. See Ariz.Atty.Gen.Op. I179-174
addressing the applicability of the State "Hatch Act" to deputy
registrars. Likewise, our conclusion is based upon the
assumption that the duties of a precinct committeeman would not
be inherently inconsistent with his duties as a particular
county elected official. See Ariz.Atty.Gen.Op. I80-019.
Therefore, the prohibition against dual office holding based

is inapplicable. 1Id4. :

| upon the common law doctrine of incompatibility of public office

Sincerely,

o, boilwe

BOB CORBIN
Attorney General
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