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Douglas K. Norton

Auditor General

111 West Monroe, Suite 600
Phoenix, Arizona 85003

. Dear Mr. Norton::

This letter is in response to your inquiry concerning
the effect of adoption by a school district of a budget which
is less than the budget limits prescribed by A.R.S. § 15-947.
You have specifically asked two questions:

Re: 1I84-147 (R84-084)

l. If a school district adopts a budget
pursuant to A,R.S. § 15-905.H which is
less than the budget limits prescribed
by A.R.S. § 15-947 does the amount of

the adopted budget become the budget
limit?

2. Do the procedures and penalties
prescribed in A,R.S. § 15-905.I and J
apply if a school district exceeds its
adopted budget, but not the budget limit
prescribed by A.R.S. § 15-947,.

Your inquiry requires us to distinguish between a
budget adopted by a school district pursuant to A.R.S,
§ 15-905.E and the budget limits prescribed by A.R.S.
§§ 15-961.D and 15-947.C. A.R.S. § 15-905 prescribes the

- procedure whereby each school district governing board adopts a
’ .budget. That budget, which we will refer to as the adopted
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budget, cannot exceed the aggregate budget limit.1l/ A.R.S.
§ 15-905.E. The adopted budget is to be distinguished from the
maintenance and operation budget limits prescribed by A.R.S.
§ 15-947 and the capital outlay budget limits prescribed by

A.R.S. § 15-961.D and the aggregate budget limits prescribed by
A,R.S. § 15-905.G.

The only provision in Title 15 which requires a
reduction of either the maintenance and operation budget limit
or the capital outlay budget limit is set forth in A.R.S.

§ 15~961.F which allows the governing board of a school
district to use the amount of the difference between the
capital outlay budget and the capital outlay budget limit to
increase the budget limit for maintenance and operation. That
statute also provides that, if the governing board utilizes the
provisions of A.R.S. § 15-961.F to increase its maintenance and
operation budget limit, it must reduce its capital outlay
budget limit by a corresponding amount.

The express distinction between a budget limit and a
budget adopted by a governing board leads us to conclude that
the adoption of a budget which is less than a particular budget
limit does not by that fact alone convert and reduce the budget
limit to the amount of the new adopted budget. A.R.S. § 15-947
sets forth a specific procedure for the calculation of the
maintenance and operation budget limits. A.R.S. § 15-961 sets

forth specific methods for the calculation of capital outlay
budget limits.

1. The aggregate budget limit is the sum of the
following:

1. The maintenance and operation budget
determined in A.,R.S. § 15-947,

2. The capital outlay budget limit as determined
in A.R.S. § 15-961. _

3. Federal assistance, excluding P.L. 81-874
monies.

4. Capital outlay levies speéifically authorized
by law. ' '

AIRDSQ § 15"‘905-G-
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There is no provision which allows the budget limits to be
converted from those calculated by the formula set forth in the
statute to the actual budget adopted by the school board.

You have also asked whether the penalties prescribed
by A.R.S. § 15-905.I and J which are imposed upon a school
district which exceeds its adopted or revised maintenance and
operation and capital outlay budget limits apply to a school
district which exceeds its adopted budget, but not the
applicable budget limit. A.R.S. § 15-905.1 and J are designed
to impose a penalty upon a school district which exceeds the
budget limits prescribed by statute, Those paragraphs
specifically refer to budget limits rather than adopted budgets
and, accordingly, we conclude that the penalties imposed by
paragraphs I and J are not applicable to a school district
which exceeds its adopted budget, but not its statutorily
calculated budget limits.

Of course, A.R.S. § 15-905.K prohibits a school
district from making any expenditure for a purpose not
particularly itemized and included in the budget, However, the
separation of that prohibition from the provisions of
paragraphs I and J leads us to conclude that the penalties
imposed by paragraphs I and ¥ of A.R.S. § 15-905 do not apply
unless a capital outlay or maintenance and operation budget
limit is exceeded.

Sincerely,

BOB CORBIN

Attorney General
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