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127% WEST WASHINGTON

PBhoenix, Arizona 85007
Rohert K. Qorbin

November 13, 1984

Mr. Lawrence J. Wilde

Deputy Coconino County Attorney
Coconino County Courthouse
Flagstaff, Arizona 86001

Re: 1I84-155 (R84-163)

Dear Mr. Wilde:

The Attorney General declines to review your opinion of
October 5, 1984, addressed to Ms. Betty Jo Anderson, Coconino
County Superintendent of schools, concerning the eligibility of
a member of a school district governing board to be a candidate

for the office of county supervisor. See Ariz.Atty.Gen.Op.
I84-108.

Sincerely,

BiLdos

Attorney General
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OFFICE OF

lemtg M JOHN VERKAMP

COUNTY ATTORNEY
COCONINO COUNTY
COCONINO COUNTY COURTHOUSE

»  FLAGSTAFF, ARIZONA 86001 I8 4 - 18 3

779-6518

September 5, 1984

EDUCATION opyiion |

Ms. Betty Jo Anderson ISSUE NO LATER THAN
Coconino County Superintendent of Schools ’ i
Flagstaff, Arizona 86001 L —— a5y i

Dear Ms. Anderson:

You have requested an opinion from this office on the
following questions:

1. Does current membership on the governing board of a
school district render a candidate ineligible to seek the
office of county supervisor?

2. If the answer to question number 1 is "no," may a
person be a candidate for both offices simultaneously?

DISCUSSION
As we understand the facts, the candidate, Jimmy
Holgate, is currently in the last year of his term as a

member of the Tuba City School District Governing Board. It
is his intention to run for election to the County Board of
Supervisors this year, and he also intends to run for
another term on the Tuba City School District Governing
Board at the same time. Aside from any problems which may
be presented by his current membership on the governing
board, it is assumed that all other factual requirements for
the respective offices, i.e., residency, etc., have been
met.

It is well settled under Arizona case law that there is
a presumption in favor of the eligibility of candidates to
hold office. McCarthy vs. State, 55 Ariz. 328, 101 P.2d 449
(1940). Against this presumption, however, several statutes
are set up, particularly A.R.S. §§ 38-291 and 38-296, in
order to preclude eligibility in specific situations.

Perhaps the most potent statutory provision which can
be raised as a potential bar to Mr. Holgate's candidacy for
County Supervisor while serving on a school district
governing board is found in A.R.S. § 11-211(A). The final
sentence of this subsection states: '

"No person holding any other county or precinct
office is eligible to the office of supervisor."
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In a similar case to the present situation, the Arizona
Supreme Court in Shirley, vs. Superior Court In and For
County of Apache, 109 Ariz. 510, 513 P.2d 939 (1973), dealt
with this provision as well as with A.R.S. § 38-296(A) where
a school board member sought election to the Apache County
Board of Supervisors. In that case, the petitioner had been
a member of the schocol board prior to and at the time of his
election as county supervisor, but resigned prior to the
date of assuming office. The Court held that neither A.R.S.
§ 11-211(A) nor A.R.S. § 38-296(A) precluded his eligibility
for election to the board of supervisors.

The Court found that by resigning prior to taking
office, Mr. Shirley had "removed" any ineligibility raised
by these statutes. Further, however, the Court interpreted
the language and intent of A.R.S. § 11-211(A) to only
prohibit a person from holding the office of county
supervisor as well as another county or precinct office at
the same time. It did not stand as a barrier against a
candidate being nominated or elected to the office of
supervisor while holding another elective office. Moreover,
the Court reasoned that the office of school board member
was not a "county" or "precinct" office at all, "[I]t is at
most a 'district' office."” 1d., at page 516. The Shirley
case clearly established that a school board member was

eligible to hold the office of county supervisor under
A.R.S. § 11-211(A). )

A.R.S. § 38-296(A) raised more of a problem for the
Shirley Court than is presented by that provision today.

The language of Subsection A at that time stated:

"No incumbent of an elective office, whether
holding by election or appointment, shall be
eligible for nomination or election to any office
other than the office so held, nor shall the
nomination paper of such incumbent be accepted for
filing."

The Court pointed out that the prohibition contained in
A.R.S. § 38~296(A) applied only to incumbents of elective
office as defined by A.R.S. § 38-101(1) and probably did not
include school board members. The key factor was
compensation.

A.R.S. § 38-101(1l) provides:

"l. 'Office,' 'board' or 'commission' means any
office, board or commission of the state, or any
political subdivision thereof, the salary or
compensation of the incumbent or members of which
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is paid from a fund raised by taxation or by
public revenue. (Emphasis added.)

The Arizona Supreme Court stated:

"A school trustee does not receive compensation
from the public treasury. Such an office is one
of public service or trust, and is not the type of
office contemplated under the above statutes."
Shirley, supra, at page 515.

This interpretation yas reinforced by several Arizona
Attorney General Opinions™, and has been vindicated by the
revigion of A.R.S. § 38-296(A) enacted during the most
recent Legislative Session. The new language reads as
follows:

"Except during the final year of the term being
served, no incumbent of a salaried elective
office, whether holding by election or
appointment, may offer himself for nomination or
election to any salaried local, state or federal
office.” (Emphasis added.)

This change has decisively removed A.R.S. § 38-296(A) as the
other statutory barrier to the eligibility of a school board
member to run for county supervisgsor. In addition, Mr.
Holgate is in the final year of his current term as school
board member.

Another question is raised by the issue of whether a
candidate may run for both the offices of supervisor and
school board member simultaneocusly. As set forth in the
above discussion, a school board member is eligible under
A.R.S. § 11-211(A) to run for county supervisor. Further,
there is no limitation upon filing for either office
separately under A.R.S. § 38-296(A). In addition, A.R.S. §
15-421, which sets forth the qualifications for membership
on a school board, does not in itself render a candidate
ineligible to run for school board by reason of his seeking
the office of county supervisor or any other office. As
there is no bar to Mr. Holgate seeking the offices of board
of supervisor or school board member separately under the
law, we can find no legal authority which prevents the
candidate from running simultaneously for both of these
positions.

It is the opinion of this office. therefore, that under
Arizona law a candidate's current membership on a school
board may not prevent him from running for the board of
supervisors, nor is he prevented from running for both
positions simultaneously. We decline, however, to speculate
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at this time as to whether or not such a candidate could in
fact hold both offices goncurrently. Although there is no
statutory prohibition against this, the issue of whether the
duties of the two offices are so inherently in conflict that
holding both would violate the doctrine of Incompatibility
of Public Office would need to be separately addressed. Op.
Atty. Gen. 80-019. We note, however, that an opinion of the
Arizona Attorney General's Office has held that concurrent
service on a school board and city or town council would
satisfy this common-law doctrine. Op. Atty. Gen. 72-20-L.
That opinion found the possibility of conflict to be
extremely unlikely, and that the proper remedy in order to
avoid any potential conflict was to refrain from taking
action on that particular issue. Similarly, the duties of
the board of supervisors have been held not to be inherently
in conflict with those of the Arizona Board of Regents. Op.
Atty. Gen. 80-019. Whether the possibility of conflict in
performing the duties of supervisor and school board member
is equally as remote, presents a factual issue which may
appropriately be addressed only when the specific situation
arises. For the present, as Arizona law does not prevent a
candidate from seeking either office, and does not specify
which office would necessarily be vacated in the event of an
irreconcilable conflict, we can see no reason to preclude
Mr. Holgate from seeking both offices concurrently.

If I can be of any additional assistance, please let me

know. A copy of this opinion is being forwarded to the
Attorney General for his review.

- Sincerely,

JOHN VERKAMP
Coconino County Attorney

By

ilde
y Attorney

Lawrence
Deputy Co

Op. Atty. Gen. Nos. 59-30, 80-061.
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cc: Arizona Attorney General
C. Benson Hufford, Esq.



