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Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

JHhoenix, Arizona 85007
Robert K. Torbin
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November 26, 1984

Mr. Michael J. Wolfe

Deputy Director

Arizona Department of Revenue
1700 wWwest Washington

Phoenix, A% 85007

Re: 1I84-160 (R84-176)

Dear Mr, Wolfe:

You have asked whether the Department of Revenue (DOR)
is authorized to place printing orders with the Department of
Administration (DOA) and whether DOR must seek bids for its
printing through the State Purchasing Office. We conclude that
the DOR is authorized to procure printing from the DOA and that,
when DOR procures printing from DOA, DOR need not seek bids.

A.R.S. § 35-193.02 establishes a special services
revolving fund which authorizes DOA to provide printing services

to other state agencies and for transfer of funds to pay for
those services, stating: :

A, There is established a permanent
revolving fund to be known as the department of
administration special services revolving fund.
The services covered by this fund shall include
office supplies, office services, printing and
other administrative or management services.

Rpayments into the fund shall be made by state
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agencies which have been appropriated monies for
the purpose of paying for services performed by
the department of administration for other state
agencies or to be performed by the department
and for such other purposes as may be designated
by the legislature. The amount of payments by
the agencies shall not exceed the amounts

budgeted to the agencies for such designated
purposes.,

* * %

C. The director [of administration] shall
establish requlations regarding the time and
manner in which payment shall be made into the
fund by the state agencies to which appropria-
tions are made in accordance with subsection A.

The Legislature has increasingly replaced line item
appropriations with lump sum appropriations to most state
agencies, including the Department of Revenue. Implicit in a
lump sum appropriation to any agency is that the agency is
authorized to expend a portion of that sum for the purchase of
such office supplies, office services, printing and other like
services as may be necessary for the agency to perform its
statutory duties. Accordingly, a lump sum appropriation would
include an amount "for the purpose of paying for services :
performed by the Department of Administration" under § 35-193.02.
In answer to your first question, we conclude that, because the
amount of the payments are not restricted by line item in the
appropriation, the only restriction on the amount of money that
could be used to pay the department of administration for such
services would be the amount alloted to such services in the
agency's allotment schedule under A.R.S. § 35-173.

State purchasing statutes, specifically A.R.S.
§ 41-730,2/ require competitive bidding for purchases of goods

o
~

1. We note that, effective January 1, 1985, this
statute will be repealed by Laws 1984 (2nd Reg. Sess) Ch, 251,
§ 28, and replaced by pertinent provisions of the Arizona
Procurement Code. A.R.S. § 41-2501 et seq.
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and contractual services in excess of $5,000.00 per transaction.,
We think, however, that the provision of printing services by
DOA to another state budget unit is not a "purchase" of
"contractual services"® as that term is used by A.R.S. § 41-730.
A.R.S., § 35-193.02 contemplates that DOA will provide certain
supplies and services directly to other state agencies.

Further, we think that A.R.S. § 35-193.02 is evidence that the
Legislature intended that, whenever monies are budgeted and
allocated for that purpose, state agencies should acquire

directly from DOA the services and supplies specified by that
statute.

Reading A.R.S. §35-193,02 together with § 41-730, we
thus conclude that state agencies that are appropriated monies
for the purpose of paying for printing may do so directly from
DOA as long as the amount spent does not exceed the amount
budgeted and then allocated under A.R.S. § 35-173. We similarly

conclude that A.R.S. § 41-730 does not apply to this particular
transaction.

Finally, we note that the Private Enterprise Bill, Laws
1981 (2nd Reg. Sess.), Ch. 321, neither prohibits state agencies
from obtaining printing from the DOA Print Shop, nor prohibits
DOA from offering such services to state agencies. It only
prohibits a state agency from engaging "in the manufacturing,
processing, sale, offering for sale, rental, leasing, delivery,
dispensing, distributing or advertising of goods or services to
the public . . . " (emphasis supplied). The printing would be

done by one agency for another state agency and would not be
provided "to the public.”

Sincerely,

Bk bl

BOB CORBIN
Attorney General
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