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January 9, 1985

Senator William J. DeLong
Arizona State Senate

State Capitol - Senate Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 185-003 (R84-212)
Dear Senator DelLong:

This letter is in response to your inquiry concerning
the eligibility of appointed precinct committeemen to hold a
county committee office. Based upon our review of the
pertinent statutes, we conclude that an appointed committeeman
may hold a county committee office notwithstanding the fact
that he cannot vote at the organizing meeting.,

A.R.S. § 16-821 prescribes the manner in which a
county committee is selected, and states that "[tlhe whole
number of precinct committeemen of a political party shall
constitute the county committee of the party." These precinct
committeemen are elected at the primary election, unless a
vacancy occurs. A.R.S. § 16-821.A. Vacancies in the county
committee are filled in accordance with A.R.S. § 16-821.B which
provides that the county chairman of the appropriate political
party submit a list of names to the Board of Supervisors, who
shall then select a person to fill the vacancy. The statutes
thus contemplate that the total membership of the county
committee may consist of both elected and appointed members.
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The county committee is required to hold an organizing
meeting no later than the second Saturday in January of the
year following a general election. During this organizing

meeting, the county committee "shall elect from. its membership
" a chairman, a first vice-chairman, a second vice-chairman, a
secretary and a treasurer." A.R.S. § 16-824 (Emphasis added).
A.R.S. § 16-821.B limits the voting at this organizational
meeting to those "precinct committeemen elected at the primary
election prior to the date of a state or county committee
organizing meeting." (Emphasis added). Because the
legislature has limited voting at the organizing meeting to
elected committeemen, you have asked whether a similar
restriction applies to the eligibility of a committeeman who
is appointed rather than elected to hold a committee office.

We think that the foregoing statutes permit an
appointed county committeeman to serve as an officer of the
county committee, absent an express restriction similar to the
voting restriction. The fact that the legislature expressly
limited eligibility to vote at the organizing meeting to elected
committeemen, and did not similarly limit eligibility to serve
as an officer of the county committee leads us to conclude that
the legislature intended that an appointed member of the county
committee could serve as an officer of the committee.

Sincerely,

BOB CORBIN
Attorney General
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