Attorney Beneral

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert K. Corbin

January 21, 1985

Jack Williams

Graham County Attorney
Graham County Courthouse
Safford, Arizona 85546

Re: 1I85-006 (R84-222)

Dear Mr. Williams:

Pursuant to A.R.S. § 15-253.B, we concur with the opinion
expressed in your letter to Edd Hubbard, District Superinten-
dent of the Pima Unified Schools, that a local school board
member is not precluded from participating in an employment

decision regarding a relative who is neither the spouse nor
a dependent of the member.

Sincerely,

Betl ko>

BOB CORBIN
Attorney General
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Edd- Hubbard : R84- 222

District Superintendent
PIMA UNIFIED SCIIOOLS
P.C. Rox 429

Pima, Arizona 85543

Re: County Attorney's Opinion

Cear !Mr. Hubbard,

You have inquired concerninag the potential conflict of
interest which may arise when a close relative of a school
board member is employed by the district.

It is my opinion that a governing board memher shall not vote
on a specific item which concerns the aprointment, employment
or remuneration of a spouse, however, it is further my
opinion that the employment of a close relative who is not a
dependent of the board member does not preclude the board
member from acting and does not create a conflict of
interest.

By statute no person may hold membership on a governina board
who is employed by the district or whose spouse is employed
by the district, A.R.S. Section 15-421(D).

A governing board member shall not vote on a specific item
which concerns the appointment, employment or remuneration of
that member or a relative who is a spouse or a dependent as
defined in the Income Tax Code, A.R.S. Sections 15-323 and
43-1001. Certain relatives who rececive over half of their
support from another person are defined as depencdents in the
tax code. Although under the general conflict of interest
statute, A.R.S. Section 38-503, public officers who have a
substantial interest in any contract, sale, purchase or
service to the public agency they serve or whose relative has
such a substantial interest, shall make known that interest
in the official records of the agency and shall refrain from
participating in any manncr as an officer or employce in the
decision. This requirement, however, does not apply to
school board members when the relative involved is not a




. o~
Edd Hubbard  f ) |
Page 2
November 26, 1984

a dependent as defined in A.R.S. Section 43-1001 or a spouse,
A.R.S5. Section 38-502.10(H). When the relative involved is
not a dependent or a spouse, the interest of the school board
member is deemed to be a "remote interest" which does not

bring into play the requirements of the conflict of interest
statute.

Since I am not familiar with the legislative history of
A.R.S. Section 38-502.10(H), I do not know whether that
provision was in effect when Attorney General Opinions
I82-106 and 182-084 were issued, however, to the extent my
opinion is not consistent with those opinions; I believe that
Subsection H distinguishes this opinion from those opinions.
This is consistent with the provision in the education code
concerning the voting eligibility of governina board members
which prohibits voting only when the person who is receiving
the benefit of the vote is a spouse or a dependent as defined
in the tax code. .

Pursuant to the provisions of A.R.S. Section 15-253(B), we
are concurrently sending a copy of this opinion to the
Attorfley General for review.

HAM COUNTY ATTORNEY

Copy: Attorney General
Josephine Bates, AFA



