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Attorney General
1275 WEST WASHINGTON
Fhoenix, Arizona §3007

Ruobert R, Corbin

Marcnh 1, 1985

Mr. Barry M. Corey

Corey & Farrell

Suite 509 Transamerica Bldg.
177 North Church Avenue
Tucson, Arizona 85701

Re: 1I85-032 (R84-225)

Dear Mr. Corey:

Pursuant to A.R.S. § 15-253.B, we concur with the
following conclusions expressed in your letter to Mr. Alfred C.
Strachen of the Amphitheater School District:

1. Parent teacher organizations or other
organizations may operate bingo games on schocl district
property upon approval by the governing board of the school
district in conformance with A.R.S. § 15-1105, provided the
organization obtains a bingo license pursuant to A.R.S. § 5-401
et seq. and A.C.R.R. R15-7-201 et seq. The determination of
whether an organization is a "qualified organization" as
defined by A.R.S. § 5-401(18) is a factual determination which

can only be made on a case-by-case basis, See also
Ariz.Atty.Gen.Op. I184-018,.

2. Parent teacher organizations and other
organizations may conduct lotteries and other games of chance
on school district property upon approval of the governinag
board of the school district in conformance with A.R.S.

§ 15-1105, provided the organization meets the requirements of
A.R.S. § 13-3304. The determination of whether a varticular
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organization fits within the requirements of A.R.S5. § 13-3304
is a factual determination which can only be made on a
case-by case basis. See also Ariz.Atty.Gen.Op. I84-018.

3. A licensed bingo overator, after obtaining prover
authorization from the State, vursuant to A.C.R.R. R15-7-304,
and approval from the governing board in conformity with A.R.S.

§ 15-1105, may operate a special bingo occasion on school
property.

Sincerely,

&t )

BOB CORBIN
Attorney General

BC:SMS :kmc




PATRICK J. FARRELL
DRUE ANN MORGAN-8IRCH

COREY & FARRELL, P C.

ATTORNEYS AT LAW

BARRY M.COREY

SUITE $S09 TRANSAMER'CA 8UILDING

177 NORTH CHURCH AVENUE
TUCSON. ARIZONA 85701
BC2 382-4994

December 7, 1984

Alfred C. Strachan
Associate to the Superintendent

Staff Relations EDUF

amphitheater School District ATICN OBINION

701 West Wetmore Road . _ CATIGN CPINION

Tucson, Arizona 85705 ISSUE NO LATER THAN
Re: Bingo in Public Schools 51"5'857

Dear Mr., Strachan:

You asked us to respond to the following questions regarding
the holding of bingo games on school property:

1. Would it be legal, under the sponsorship
of PTO's or PTA's, to operate bingo or other
games of chance, such as lotteries, on school
district property;

2. Would it be permissible for a licensed bingo
operator, after obtaining proper authorization
from the state, to operate a special bingo
occasion on school property; and

3. would it be permissible for the Amphitheater
Community Schools, Inc., or Amphitheater
Public Schools Foundation, Inc., to sponsor
and operate bingo games, or other games
of chance, in our public schools,

We conclude that :

1. It would be legal for PTO's or PTA's to operate bingo
games on school district property upon approval by the Governing
Board in conformance with A.R.,S. §15-1105, provided that the
PTO or PTA obtains a bingo license pursuant to A.R.S. §5-401,
et.seq. and Administrative Rules R15-7-201 sgk.seq. Other games
of chance, such as lotteries, may also be held on tne premises
with Board approval, provided the organization sponsoring the
games complies with A.R.S. §13-3304. «
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2. It is permissible for a licensed bingo operator, after
obtainimgproperauthorizationfromtﬂmastate,pursuanttx3R15~7—304,
and approval from the Governing Board in conformity with A.R.S.
§15-1105, to operate a special bingo occasion on school property.

3. It would be permissible for the Amphitheater Community
Schools, Inc., or the Amphitheater Public Schools Foundation,
Inc., to sponsor and operate bingo games as long as they obtain
the proper bingo license under A.R.S. §5-401, et.seqg., and are
in compliance with those requirements and the requirements of
R15-7-201 ek.seq. These groups may offer other games of chance,
providing they comply with A.R.S. §13-3304. All such activities
must be held with approval of the Governing Soard in conformity
with A.R.S. §15-1105.

RISCUSSION

Properly licensed organizations. may carry on bingo games,
and various tax exempt organizations may sponsor raffles and
lotteries, pursuant to A.R.S, §5-401 et.seq. and §13-3304.
A.R.S, §5-401 et.seq., provide the quidelines under which an
appropriate organization may sponsor bingo games. The organization
must be in compliance with those statutes as well as the appropriate
tax provision found in A.R.S.§43-~1201(7). Other games of chance,
such as lotteries and raffles, are regulated by A.R.S. §13-3304
and §43-1201, parts 1,2,4,5,6,7 and 10.

USE OF’SCHOOL PROPERTY :

The actual use of school property by these organizations
for the purposes of bingo, raffles and lotteries is not specifically
governed by any Arizona statute., A.R,S, §15-341(8) gives the
governing board the authority to grant the use of its property
to various organizations for various purposes. A.R.S. §15-1105(A)
and (B) provide that unless the organization using the property
ig a school-related group or group whose membership is open
to the public and whose activities promote the educational function
of the school district (as determined in good faith by the board),
the board shall charge a reasonable use fee for the lease or
rental of the school property. The PTO, PTA, Amphitheater Community
Schools, Inc,, and Amphitheater Public Schools Foundation, Inc.,
are all organizations which would reasonably be deemed to be
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school related groups, or groups whose activities promote the
educational function of the school district. However, please
note that when a rental or lease fee 1s received by the school,
the use to which that fee is put is regulated by A.R.S. §15-1102,
In addition, the following statutes, rules and regulations must
be adhered to when permitting an organization to hold bingo
games, lotteries or raffles on school premises.

B I \'lsisl:

A.R.S. §5-402 provides that in order to sponsor a bingo
game, an organization must obtain a license from the Department
of Revenue, To obtain a license to hold games of bingo, an
organization must be a "qualified organization" pursuant to
A.R.S. §5-401(18) which provides:

"tQualified organization' means a homeowner's
association or any bona fide charitable,
fraternal, religious, social as defined
in §43-1201, paragraph 7, veterans' or volunteer
fire fighters organization or any chartered
branch or lodge or chapter of such national
or state organization which operates without
profit to its members and which has been
in existence continuously for a period of
two years in Arizona immediately before
applying for a license under this article,
and may include not more than one identified
auxiliary of any such organization which
may itself be a qualified organization in
addition to such organization.

A.R.S. §43-1201(7) provides:

"Clubs organized and operated exclusively
for pleasure, recreationand other non-profitable
purposes, no part of the net earnings of
which inures to the benefit of any private
shareholder.”

Since PTO's and PTA's are established primarily for non-profit,
educational purposes, it is likely they fall within the standards



COREY & FARRELL. P C.

ATTORNEYS AT LAW

Alfred C. Strachan
December 7, 1984
Page Four

set forth in A,R.S. §5-401(18) and §43-1201(7) and, therefore,
are "qualified organizations™ able to obtain bingo licenses.
Such status is determined on an individual club basis. The
primary hinderance to qualifying under §43-1201(7) would be
if any member of the organization seeking a license were to
receive any compensation or benefit from the proceeds obtained
from the operation of the bingo game.

Additionally, A.R.S. §5-406 sets out at section (I) that:

"The entire net proceeds of any game shall
be devoted to a lawful use or uses, In
addition to other unlawful uses, the following
are not considered lawful uses under this
subsection:

1. Compensation and expenses of directors,
officers and management personnel.

2. Fees or commissions of consultants.

3. Donations to other than national,
state or local non-profit parent
organizations in excess of five
percent of the next proceeds except
with the permission of the licensing
authority.

4. Donations or any payment fronm
the lessor to the lessee.”

Amphitheather Community Schools, Inc., and Amphitheater
Public Schools Foundation, Inc., are equally likely to fall
within the ambit of A.R.S. §5-401(18) and §43-1201(7) as organiza-
tions qualified to obtain bingo licenses.

Assuming one of the organizations proposed to hold bingo
games can be deemed a "qualified organization" the next step
1s to obtain a bingo license. Title 5 and Administrative Rules
R15-7-201, et.seq. go into further detail as to what may or
may not be done in the .conducting and operating of a bingo game.
All of these requirements must be complied with when operating
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the bingo game. The organization must obtain approval from
the Governing Board to use school premises for the operation
of the bingo game.

Additionally, if an already licensed group wishes to obtain
permission from the revenue service to hold a bingo game on
Amphitheater property, it may do so pursuant to permission by
the Governing Board, conformance with A.R.S. §15~1105, and subject
to Devartment of Revenue discretion. A bingo licensee may hold
a bingo game on premises different from those listed in the
license application pursuant to written permission from the
Arizona Department of Revenue and Arizona Administrative Rule
R15~-7-304., R15-7-304 states, in pertinent part:

"Except with the prior written consent of
the licensing authority, bingo occasions
may be conducted only at the address and

. the times stated in the licensee's license
as from time to time amended in writing
by the licensing authority . . . ."

Once permission is received from the Department of Revenue,
the "outside™ organization must obtain approval from the Governing
Board for use of the premises under A.R.S. §15-1105.

It should be noted that once an organization qualifies
to hold a bingo game, the statutes are quite specific as to
how it must be operatad. Additionally, there are various statutes
governing what the board can do with any money received as a
result of such activity on its premises.

n T ©

A.R.S. §13-3304 must be complied with by the organization
wishing to hold raffles or lotteries., A.R.S. §13-3304(A) states:

"Except as provided in Title 5, Chapter
5, Article 1 1in subsections (B) and (C)
of this section, a person who Xnowingly
keeps, maintalins, employs, or carries on
a lottery, or lottery scheme or device,
or raffle, is guilty of a Class 2 Misdemeanor."
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However, subsection (B) of A.R.S §13-3304 provides that if one
of the organizations is qualified for tax exemption of income
within §43-1201 (1) (2)(4) (5)(6)(7) or (10), a raffle or lottery
may be conducted by that organization subject to certain specified
conditions.

A.R.S. §43-1201, parts 1,2,4,5,6,7 and 10, provide that
the following organizations are exempt from the taxes imposed
under that Title, except as otherwise provided in that Chapter:

"l. Labor, agricultural or horticultural
organizations, other than cooperative organi-
zations.

2. Fraternal beneficiary societies, orders
or organizations both:

(a) Operating under the lodge
system or for the exclusive benefit
of the members of a fraternity
itself operating under the lodge
system;

(b) Providing for the payment
of life, sick, accident or other
benefits to the members of such
society, order or organization

or their dependents.
* * x

4. Corporations organized and operated
exclusively for religious, charitable, scien-
tific, literary or educational purposes
or for the prevention of cruelty to children
or animals, no part of the net earnings
of which inures to the benefit of any private
shareholder or individual, and no substantial
part of the activities of which is carrying
on propaganda or otherwise attempting to
influence legislation.
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5. Business leagues, chambers of commerce,
real estate boards or boards of trade, not
organized for profit, no part of the net
earnings of which inures to the benefit
of any private shareholder or individual.

6. Civic leagues or organizations not

organized for profit but operated exclusively

for the promotion of social welfare or local
organizations of employees, the membership
of which is limited to the employees of
a designated person or perscns in a particular
municipality, the net earnings of which
are devoted exclusively to charitable, educa-
tional, or recreational purposes.

* * *

7. Clubs organized and operated exclusively
for pleasure, recreationand other non-profitable
purposes, no part of the net earnings of
which inures to the benefit of any private
shareholder.

* * *

10. Teachers or public employees retirement
fund organizations of a purely local character,
if both of the following apply:

(a) No part of their net earnings
inures to the benefit of any private
shareholder or individual other
than through payment of retirement
benefits;

(b) The income consists solely
of amounts received from public
taxation, amounts received from
asgesgssments upon the salaries
of members and income in respect
of investments, For the purposes
of thls paragraph, 'public employees'
means employees of the state and
its political subdivisions."
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The PTA and PTO appear to fit in the categories mentioned
in Sections 6 and 7 above. Amphitheater Community Schools,
Inc., and Amphitheater Public Schools Poundation, Inc., may
fit within section 4, depending-on whether or not a substantial
part of their activities involves propagandaizing or otherwise
attempting to influence legislation.

Attorney General Opinion I84-018 is directed toward the
question of organizations conducting raffles or lotteries in
Arizona. More specifically, students of Showlow Junior digh
School were interested in conducting a raffle to raise funds
for student activities. The Attorney General's reply to this
guestion was that an organization qualified under A.R.S. 13-3204(B)
to hold a raffle will be subject to the conditions outlined
in that statute. Furthermore, the Opinion stated that while
a public school or public school district does not fall specifically
within the provisions of A,R.S. §13-3304(8), clubs which are
not controlled by the district such as off-campus clubs, clubs
sponsored by civic groups, or parent teacher organizations,
which fall within A.R.S. §43-1201(7), may hold araffle in compliance
with A.R.S. §13-3304(B). All four of the suggested school organiza-
tions seem to fit within the regulations governing the holding
of raffles and lotteries.

CONCLUSION:

For all of the foregoing reasons, we believe that the
Amphitheater School District may have bingo games held on its
premises as long as one of the organizations menticned is able
to obtain a bingo license, and complies with all of the appropriate
regqulations, Lotteries and raffles may also be held by one
of the organizations as long as it complies with the provisions
in A.R.S. §13-3304. Approval from the Governing Board nust
be obtained by the organization before such activities may be
held on the school premises. However, slnce A.R.S. §15-1105
grants discretion to the Governing Board to allow use of its
premises based on a good faith determination that the activities
of the organization promote the educational functions of the
district, and since the primary, if not sole, purpose of the
proposed organizations is to promote the educational welfare
of the district, then approval from the Board may reasonably
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be granted.

Pursuant to your request and to A.R.S. §15-253(B), a copy
of this opinion is being forwarded to the State Attorney General
for review.

Thank you for permitting us to work with you in connection
with this matter. If you have any questions regarding the foregoing,
please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

COREY & FARRELL,

s K/W/\-

. Drue Ann _Mesgan-Birch

DAM~B/BHC/t1d




