‘ .

Aitorney General
127% WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert W. Corhin

March 1, 1985
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Dear Ms. Tucker:

You have asked us to address whether A.R.S. § 32-1855.A
requires an osteopathic physician who is treating another
osteopathic physician to report information which may show that
the physician-patient is, or may be, "unable safely to engage in
the practice of medicine" or is, or may be, "guilty of
unprofessional conduct."” For the reasons set forth below, we
conclude that the duty to report imposed by A.R.S. § 32-1855.A
applies, notwithstanding the physician-patient relationship.

A.R.S. § 32-1855.A which requires that certain
information be reported to the Arizona Board of Osteopathic
Examiners (the Board) provides, in relevant part:

Any osteopathic physician or surgeon or the
Arizona Osteopathic Medical Association, or any
health care institution as defined in § 36-401
shall and any other person may, report to the
Board any information such physician or surgeon,
association, health care institution or such
other persons may have which appears to show
that an osteopathic physician or surgeon 1s or
may be guilty of unprofessional conduct or is or
may be mentally or physically unable safely to
engage in the practice of medicine.

(Emphasis added).
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The use of the mandatory "shall®” by the legislature in
connection with the reporting requirement imposes an absolute
duty to report. Moreover, A.R.S. § 32-1855.A expressly declares
that failure of an osteopathic physician to report as required
by statute is an act of unprofessional conduct. There is no
exception to this reporting requirement for the physician
treating an unsafe or unprofessional practitioner.

The physician-patient privilege is expressly abrogated
by A.R.S. § 32-1855.01.D which provides:

Nothing in this section or any other provision of
law making communications between an osteopathic
physician or surgeon and his patient a privileged
communication shall apply to investigations or
proceedings conducted pursuant to this

chapter. . . . '

Again, there is no exception for the osteopathic physician who
is treating another osteopathic physician.

We note that the abrogation of the physician-patient
privilege in A.R.S. § 32-1855.01.D applies to investigations and
proceedings conducted pursuant to the Board's statutory
authority. We think that the terms "investigations or
proceedings® as used in paragraph D legally include the initial
reporting of information since that report both initiates and
becomes an integral part of the Board's investigation and
adjudicatory proceedings.

Based upon the foregoing, we conclude that the duty to
report imposed by A.R.S. § 32-1855.A applies when an osteopathic
physician is treating another osteopathic physician and that
such duty to report is not altered by any physician-patient
privilege which may otherwise exist.

Sincerely,

BA G

BOB CORBIN
Attorney General
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