Attorney Beneral

1275 WEST WASHINGTON

Hhoenix, Arizona §5007
Robert K. Corbin

March 11, 1985

The Honorable James B. Ratliff
Arizona State Representative
State Capitol, House Wing

1700 West Washington

Phoenix, Arizona 85007

‘ ' Re: 1I85-035 (R85-021)
Dear Representative Ratliff:

You have asked whether A.R.S. § 38-842(12), which
defines "eligible groups" for membership in the public safety
personnel retirement system (system), may be interpreted to
include fire fighters employed full time by fire districts.

We conclude that fire fighters employed by fire districts may
not be members of the public safety personnel retirement system
merely on account of such employment.

A.R.S. § 38-842(12) provides:

"Eligible groups" [for membership in the
public safety personnel retirement system] means
only those municipal police officers, municipal
fire fighters, state highway patrol officers,
county sheriffs and deputies, fish and game
wardens, penitentiary guards and college campus

police officers reqularly assigned to hazardous
duty.

(Emphasis supplied).

. In Ariz.Atty.Gen.Op. 180-191, we specifically addressed
the definition of "eligible groups" as it existed at that



Ead

The Honorable James B. Ratliff
March 11, 1985
Page 2

time.l/ wWe concluded, in that opinion, that only those groups
of employees specifically enumerated in the definition of
"eligible groups" were entitled to participate in the system.
We specifically stated, in relevant part:

The amended statute clearly limits the
definition of "eligible groups" to those
specifically enumerated therein. Thus,
inasmuch as [Arizona Drug Control] District
employees are not listed under the groups
eligible for coverage, the legislature has
clearly expressed its intent that employees of
the District . . . are not entitled to
participate in the System. '

(Emphasis supplied in original.) The reasoning of
Ariz.Atty.Gen.Op. I80-191, as it applied to the Arizona Drug

Control District employees, likewise applies to fire fighters
who are not "municipal fire fighters."

Fire fighters employed full time by fire districts are
not "municipal fire fighters" since a fire district is a
political subdivision, but not a municipality. See A.R.S.

§ 9-1001 et seqg. which sets forth the procedures for formation
in government of fire districts.

It is therefore clear from both the statutory scheme
and our previous interpretation of the statute governing
membership in the public safety personnel retirement system that
only municipal fire fighters, those persons employed by a city
or town fire department, are eligible for membership in the
public safety personnel retirement system, and that fire
fighters employed by fire districts are not eligible for such
membership as a benefit of the fire district employment.

Sincerely, :
BOB CORBIN
Attorney General
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1. Subsequently, that definition has been renumbered from

paragraph 11 to paragraph 12. However, as that definition
pertains to firefighters, our conclusions do not differ.




