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Phoenix, Arizona 85007

. Re: 187-071 (R87-082)

Dear Mr. Colter:

You have asked whether lists of nominees submitted for
four superior court vacancies comply with the provisions of
Ariz. Const., art. VI, § 37. You specifically ask whether a
nominee may lawfully be placed on more than one list. You also
inquire whether a three-nominee list containing one or more of
the nominees who appear on a previously-submitted list 1is
invalid for the reason that a nominee's potential appointment to
the prior but not-yet-filled vacancy could result in a list of
less than three available candidates at the time the Governor
makes an appointment from that list.

We conclude that the Arizona Constitution does not
prohibit nomination of a person to more than one superior court
vacancy. When multiple vacancies are to be filled at one time,
each list must meet the constitutional number and political
party representation requirements at the time the Governor makes
his appointment.

The requirements for submission of nominees for
superior court vacancies are set out in Ariz. Const., art. VI,
§ 37, in pertinent part, as follows:

Within sixty days from the occurrence of a
vacancy . . . the commission on trial court
appointments . . . shall submit to the
Governor the names of not less than three
persons nominated by it to fill such vacancy,
no more than two of whom shall be members of
the same political party unless there are more
than four such nominees, in which event not
more than sixty per centum of such nominees
shall be members of the same political party.
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Constitutional provisions must be interpreted with an eye to
syntax, history, initial principle and extension of fundamental
principles. United States v. Superior Court In and For Maricopa
County, 144 Ariz., 265, 697 P.2d 658 (1985). They must be
construed to give effect to the intent and purpose of the
framers and people who adopted it, and language in measures
adopted by a vote of the people is to be interpreted as
generally understood and used by the people. McElhaney Cattle
Company v. Smith, 132 Ariz. 286, 645 P.2d 801 (1982). The
requirements of Ariz. Const., art. VI, § 37 are clear. For each
vacancy the Commission must submit a list of at least three
nominees and each list shall meet the political party
representation requirements. Nothing in the plain language of
the provision prevents the Commission from nominating a person
for more than one vacancy, so long as the Governor is left with
a valid list containing at least three available nominees at the
time of appointment.

In Ariz.Atty.Gen.Op. I87-040, we were asked if one list
of four nominees could be submitted for two superior court
vacancies. We concluded that Ariz. Const., art. VI, § 37
required submission of separate lists containing a minimum of
three names for each vacancy. In reaching this conclusion, we
interpreted the intent of the people who enacted this
constitutional provision, stating:

The constitution contemplates that the
governor's selection will result in, at most,
33.3% of the nominees taking office, and the
percentage may be reduced if additional names
are submitted to him., If the Governor must
select two of only four nominees, rather than
two of six nominees, he must place 50% of the
Commission's selections in office.

We do not believe the constitution
confers upon the Commission this amount of
power in dictating who shall serve as judges.

Ariz.Atty.Gen.Op. 187-040.

In that opinion, we considered a different question
from the one you now ask. The Constitution expressly requires
one list for each vacancy. No more than 33.3% of the nominees
on any single list for any single vacancy may be selected by the
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Governor. Our prior opinion should not be read to require a
number of different nominees equal to at least three times the
number of vacancies in existence at a given time. The
Constitutional provision was written in terms of a single
individual vacancy. We, therefore, consider each list for each
vacancy individually and sequentially.

We find nothing in the constitution or the Publicity
Pamphlet distributed to voters for review prior to enacting art.
VI, § 37, that prohibits submission of a candidate for more than
one vacancy as long as the Governor has a choice of at least
three nominees each time he selects a judge. This is not to
suggest that the Commission is restricted to three names per
list. Art. VI, § 37 specifically provides for the appropriate
party representation when more than four nominees are included
on a single list.

Turning now to the lists of nominations that are now
pending the Governor's selection, they are as follows*":

1 2 3 4
1, Aspey
2. Grimwood
3. Hall Hall
4, Hotham Hotham
5. Hyder Hyder Hyder
6. Nelson
7. Parks Parks Parks
8. Ronan Ronan Ronan
9. Topf
10. Wilkinson Wilkinson Wilkinson Wilkinson

‘Based on the preceding discussion, each list, prior to
any selection, complies with our interpretation of art. VI,
§ 37. Each list is valid as submitted, assuming party
representation is as required, because each list contains at
least three nominees from which the Governor may appoint a judge.

We recognize that a potential problem exists with
regard to list 3. If the second or third nominee is selected
from list 1 or 2, the Governor will not have three available
candidates from which to choose as required by the
constitution. If the Commission submits a list containing

1/1,ists 1 and 2 were submitted to the Governor on April 1,
1987. Lists 3 and 4 were submitted on April 24, 1987.
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nominees who appear on lists which are pending the Governor's
consideration, it should submit a sufficient number of
additional nominees to assure that this list will not be

invalidated if the Governor makes appointments from the prior
lists.

If, however, the Commission fails to provide these
additional nominees, and one or more of the nominees on a
three-person list becomes unavailable for appointment because of
previous appointment, the list ceases to comply with art. VI,

§ 37. If this occurs prior to the running of the 60 days from
the occurrence of the vacancy, the list would have to be brought
back into compliance within the 60 days by the Commission before
an appointment is made. If the time limits run and the
Commission has not provided the Governor with a valid list, then
the Governor may select any qualified person, including a
nominee who remains on the list, if that person is acceptable to
him, pursuant to the following provision of art. VI, § 37:

If such commission shall not, within sixty
days after such vacancy occurs, submit the
names of nominees as hereinabove provided, the
Governor shall have the power to appoint any
qualified person to fill such vacancy at any
time thereafter prior to the time the names of
three or more nominees to fill such vacancy
shall be submitted to the Governor as
hereinabove provided.

We conclude that nominees for superior court vacancies
may be submitted to the Governor more than once as long as the
list for each vacancy contains available candidates complying
with the number and political party representation requirements
at the time the Governor makes the appointment. Accordingly,
the lists submitted for the four vacancies comply with Ariz.
Const., art. VI, § 37, unless and until fewer than three
nominees remain available on any single list or party
representation ratios of the remaining available nominees no
longer comply with art. VI, § 37.

Sincerely,

Bt trbins

BOB CORBIN
Attorney General
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