Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

\;_w/' Phoenix, Arizona 85007
Robert R. Corhin

June 15, 1987

The Right Reverend Monsignor Richard O'Keeffe, President
Arizona State Board of Funeral

Directors and Embalmers

1645 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

Re: 187~ 084 (R86-078)

Dear Monsignor O'Keeffe:

You have inquired whether A.R.S. § 32-1391.05(C) and
A.A.C. R4-12-554 may be interpreted to allow monies for taxes on
the interest earned on monies held in a prearranged funeral
trust account to be paid to the beneficiary of the trust. For
the reasons that will be discussed, we conclude that the plain
language of A.R.S. § 32-1391.05(C) requires release of funds to
the taxing authority. A.A.C. R4-12-554 also only allows payment
to the taxing authority.

In 1984, the Arizona Legislature adopted legislation
regulating the sale of prearranged funeral agreements. A.R.S.
§§ 32-1391 to -13%91.17. Under this legislation, all monies
received by a funeral establishment from the sale of a
prearranged funeral agreement are to be placed in a trust
account. A.R.S. § 32-1391.04. All monies placed in the trust
fund, and interest earned on those monies, remain the property
of the purchaser of the prearranged funeral agreement
(beneficiary). A.R.S. § 32-1391.04(B)(1). The beneficiary can
demand a refund of the trust funds at any time. A.R.S.

§ 32-1391.06. Accordingly, the beneficiary is liable for the
taxes which accrue on the interest earned on the trust funds.
A.R.S. § 32-1391.05(C) establishes that the accrued taxes may be
paid by the financial institution holdlng the trust funds "from
the monies in the trust account ., .,
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In 1985, the Arizona State Board of Funeral Directors
and Embalmers adopted rules which established the procedure to
be followed when the accrued taxes are paid from the monies in
the trust account. Specifically, A.A.C. R4-12-554 provides, in
part, that

[o)Jn receipt of an appropriately completed
statement of accrued taxes, the financial
institution [holding the trust funds] shall
release a portion of the trust funds equal to
the accrued taxes, payable to the taxing
authority, to the funeral establishment.

You have provided information indicating that, based
upon their interpretations of A.R.S. § 32-1391.05(C) and A.A.C.
R4-12-554, financial institutions presently are only releasing
funds to the taxing authorities, i.e. the Internal Revenue
Service and the Arizona Department of Revenue. As a result, you
state, the tax is often paid twice, once by the beneficiary and
once by the financial institution. You indicate that financial
institutions will not reimburse the beneficiary for taxes paid.
Rather, the beneficiary must seek a refund from the taxing
authority.

In light of the foregoing, we turn to your inquiry
whether A.R.S. § 32-1391.05(C) can be interpreted to allow the
release of funds to the beneficiary for the payment of taxes.
That provision states in pertinent part:

The funeral establishment may direct the
financial institution to pay, from time to
time, from the monies in the trust account,
any taxes which have accrued by reason of the
income earned from funds deposited in the
trust account,

(Emphasis added.)

Language used in a statute should be given its
ordinary, common meaning as understood by the average person.
Valley National Bank of Arizona v. Educational Credit Bureau,
Inc., 23 Ariz,.App. 148, 150, 531 P.2d 193, 195 (1975). 1If the
language is plain and unambiguous and can be given but one
meaning which does not lead to an impossibility or absurdity,
that language must be followed, even though the result may be
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harsh, unjust, a mistaken policy. State Tax Commission v.
Television Services, Inc., 108 Ariz. 236, 239, 495 P.2d 466, 469
(1972); Buggelin v. Cameron, 90 P. 324, 11 Ariz. 200 (1907).
Where a statute, capable of being executed, has been enacted by
the legislature in explicit language, it is presumed the
legislature means what it has said. Gustafson v. Rajkovich, 76
Ariz. 280, 263 P.2d 540 (1954).

The language of A.R.S. § 32-1391.05(C) emphasized above
clearly and unambiguously directs financial institutions to pay
the taxes. The ordinary person would understand this to mean
pay the taxing authority, not reimbursing the beneficiary
taxpayer. Accordingly, we cannot construe this statute to allow
reimbursement of the beneficiary/taxpayer.

The principles set out above also apply to
interpretation of the Arizona State Board of Funeral Directors
and Embalmer's rule, A.A,C. R4-12-544., Marlar v, State, 136
Ariz., 404, 410, 666 P.2d 504, 510 (App. 1983). The rule
provides that the "financial institution shall release a portion
of the trust funds equal to the accrued taxes, payable to the
taxing authority, to the funeral establishment." The language

used in the rule clearly and unambiguously identifies the taxing
authority as the payee. Such language can only refer to an
entity, such as the Internal Revenue Service or the Arizona
Department of Revenue, entitled by law to levy and collect
taxes. Such language does not permit a broader interpretation
to cover the taxpayer. 1Indeed, such interpretation would bring
the rule impermissibly into conflict with the statute. Ferguson
v. Arizona Department of Economic Security, 122 Ariz., 290, 292,

594 P24 544, 546 (App. 1979).

Based on the foregoing, we conclude that A.R.S.
§ 32-1391.05(C) and A.A.C. R4-12-544 allow payment of accrued
taxes owing on funds earned by prearranged funeral trust
accounts only to a taxing authority. Reimbursement of a
beneficiary who may have paid such tax is not permitted.

Sincerely,

B Lt

BOB CORBIN
Attorney General
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