Attorney Weneral
1275 WEST WASHINGTON

FPhoenix, Arizona 85007
Rabert IR. Qorbin

April 16, 1985

Mrs. Gwen Robinson
Chairman

Arizona State Parks Board
1688 West Adams

Phoenix, Arizona 85007
. _ - .RE: 185-052 (R85-017)

Dear Mrs. Robinson:

You have asked whether you have a conflict of interest

(1) in serving simultaneously as a member and chairman of
‘Arizona State Parks Board (Board) and as a member of the City of
Yuma Parks and Recreation Commission (Commission) and the Yuma
Crossing Park Council, Inc. (Council) or (2) in being employed
as a coordinator for the Yuma Crossing Park by the City of Yuma
(City) while you are a member of the Board. You have advised us
~in your letter that the Board, the City and the Council are
currently negotiating a contract for the development of Yuma -
Crossing Park. You further advise that the City plans to fund
the position of a coordinator for the Yuma Crossing Park and -
that you are contemplating employment in that capacity.

Arizona's conflict of interest law, A.R.S. § 38-501 et
seq., applies to all public officers and employees of
incorporated cities or towns, political subdivisions and of the’
state and any of its departments, commissions, agencies, bodies
or board, but not to members of the legislature. "Public
officer" is defined as "all elected and appointed officers of a
public agency established by charter, ordinance, resolution,
state constitution, or statute, but excluding members of the
legislature. A.R.S5. § 38-502.8. "Public agency" is defined by
A.R.S. § 38-502.6 as:
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(a) All courts.

(b) Any department, agency, board,
commission, institution, instrumentality,
legislative or administrative body of the
state, county, incorporated town or city and
any other political subdivision.

(¢} The state, county and incorporated

cities or towns and any other political
subdivisions. :

As a member of the Board and of the Commission you are
a "public officer."™ Further, you would be a public officer if

you are subsequently employed by the City, which is an
incorporated city or town. :

A.R.S5. § 38-503 provides, in relevant part, as follows:

A, Any public officer or employee of a public
agency who has, or whose relative has, a substantial
. ' interest in any contract, sale, purchase or service to
such public agency shall make known that interest in
the official records of such public agency and shall
refrain from voting upon or otherwise participating in

any manner as an officer or employee in such contract,
sale or purchase.

B. Any public officer or employee who has, or
whose relative has, a substantial interest in any
decision of a public agency shall make known such
interest in the official records of such public agency
and shall refrain from participating in any manner as
an officer or employee in such decision.

"Substantial interest" means any pecuniary or
proprietary intergst, either direct or indirect, other than a
remote interest.= A.R.S. § 38-502.11. As we noted in-
Ariz.Atty.Gen.Op. I83-111, the Arizona Court of Appeals has

1. "Remote interest" is defined, in pertinent part, as:

(a) That of a nonsalaried officer of a

nonprofit corporation.
* * *
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defined substantial interest as one by which a person will gain
or lose something as contrasted to general sympathy, feeling or

bias.

(1972) .

Yetman v. Naumann, 16 Ariz.App. 314, 492 P.2d 1252

We do not think that your service on either the

Qommission_or the Council while acting as a member of the Board
in and of itself constitutes a "substantial interest." It is

1. (continued)

A.R.S,

(c) That of an attorney of a
contracting party.
* * *

(£) That of a public officer or
employee in being reimbursed for his actual

and necessary expenses incurred in the
performance of official duty.

(g) That of a recipient of public
services generally provided by the
incorporated city or town, political
subdivision or state department, commission,
agency, body or board of which he is a public
officer or employee, on the same terms and
conditions as if he were not an officer or
employee.

* * *

(i) That of a public officer or
employee, or that of a relative of a public
officer or employee, unless the contract or
decision involved would confer a direct
economic benefit or detriment upon the
officer, employee or his relative, of any of
the following:

(1) Another political subdivision.

(ii) A public agency of another
political subdivision.

(iii) A public agency except if it
is the same governmental entity.

§ 38-502.10.
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our understanding that these positions are uncompensated and
that your participation is on an entirely voluntary basis.
Therefore, we do not think that there is any "pecuniary or
proprietary interest, either direct or indirect" in your service
~on this Commission or on the Council while simultaneously
serving as a member or chairman of the Board,

However, we reach a different conclusion with respect
to your employment as a coordinator for the development of the
Yuma Crossing Park while serving as a member of the Board. The
coordinator's position is compensated by the City. Since your
interest does not come within any of the specified remote
interests, the only question is whether it is a direct or
indirect "pecuniary or proprietary interest." As we have
discussed in previous opinions, employment by an organization
which is an interested party in a contract with the public body
constitutes such a pecuniary and proprietary interest since the
contract will confer an economic benefit or detriment upon the
organization and therefore will have at least an indirect
pecuniary benefit on the employee. Id.; see also
Ariz.Atty.Gen.Ops. 179-263 and 177-146. Therefore, we conclude
that you, as a coordinator for the Yuma Crossing Park,
compensated by the City, would have 'a substantial interest in
any decision or matter relating to the Yuma Crossing Park.
Accordingly, as a member of the Board, A.R.S. § 38-503 requires
you to do the following: '

1. Disclose the interest in the Board's official
records. See A.R.S. §§ 38-503; 38-5009.

2. Refrain from participating in any manner in any
decision or contract relating to the Yuma Crossing Park. A.R.S.
§ 38-503.A.

As we noted above, A.R.S5. § 38-501 et seq. would apply
to you as an employee of the City since the City is an
"incorporated city or town." However, your position on the
Board is only that of a remote interest. A.R.S. § 38-502.10.
Therefore, in your capacity as an employee of the City, you are
not prohibited from participating in a decision or in the
contracts which pertain to the Board.

Finally, we must also address whether the common law
doctrine of incompatibility of offices precludes you from
serving simultaneously in these three positions. We have
previously stated that there are two situations under this

n .
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doctrine which would preclude a person from holding public
office:

(1) When the duties of two positions are
in conflict and (2) when it is physically
impossible that two positions be held
~simultaneously by one person. Perkins v,
Manning, 59 Ariz., 60, 122 P.2d 60 (1942;
Colman v. Lee, 58 Ariz. 506, 121 P.2d4 433
(1943).

Ariz.Atty.Gen.Op. I80-061. The determination of whether two
positions are incompatible rests upon the individual duties
required of each position.. We do not have sufficient
information at this time to determine whether the duties of the
positions at issue in your inquiry would, in fact, pose such a
conflict that the two offices would be incompatible or whether
it would be physically impossible for the two positions to be
held simultaneously by one person.Z As we noted in
Ariz.Atty.Gen.Op. I85-029, to determine .whether two positions
are incompatible, each situation must be examined individually.

, . ' Sincerely,
BOB CORBIN
Attorney General

BC:SMS:gm

2. The physical impossibility aspect of the incompatibility
can involve several factors such as time, location, physical and
mental capacity.



