Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert B. Gorhin

June 30, 1987

Ms. Betty B. Wyckoff

Executive Director

Structural Pest Control Board
2207 South 48th Street, Suite M
Tempe, Arizona 85282

Re: I87-091 (R87-046)

Dear Ms. Wyckoff:

You have requested an opinion whether Persons who apply
pesticides in and around facilities owned by the state and
political subdivisions of the state must be licensed by the
Structural Pest Control Board ("Board"),

You have specifically asked whether school districts
may utilize persons who are not licensed by the Board to apply
pesticides in and around schools.

(

A person who engages in the business of structural pest
control must first be licensed by the Structural Pest Control
Board.. A.R.S. § 32-2325. The "[blusiness of structural pest
control" is defined as:

engaging 1in, cffering to engage in,
~advertising for, soliciting or performing any
of the following:

(a) Identifying infestations or
infections or making inspections for the
purpose of identifying or attempting to

.identify infestations or infections of
households or other structures and the
surrounding area by any of the following:

(i) Householgd pests,
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(ii) Wood-destroying pests or organisms.

(iii) Pests, including weeds, which exist
in the area near or around structures,
ornamental shrubs and trees, on golf courses
or in lawns and cemeteries,

(b) Making written or oral inspection
reports, recommendations, estimates or bids,
with respect to infestations or infections.

(c) The application of or the making of
contracts or submitting of bids for the
application of pesticides or the use of
devices for the purpose of eliminating,
exterminating, controlling or preventing
infestations or infections.

A.R.S. § 32-2301(5). Therefore, the spraying of pesticides in
and around schools and facilities owned by the state and its

political subdivisions requires a license unless specifically
exempted,

The exceptions to Board licensure are set forth in
A.R.S. § 32-2311 as follows:

1. Persons licensed or certified
pursuant to title 3, chapter 2, article 6.

2. Persons applying pesticides on
property which they own, lease or rent unless
the property is a commercial or institutional
food handling establishment or a golf course,

3. Authorized representatives of any
educational institution or state agency
engaged in research or the study of pest
control. '

4, Landscape contractors licensed
pursuant to chapter 10 of this title whose
application of nonrestricted use pesticides is
only in connection with turf and ornamental
horticulture pest control and weed control and
is incidental to their landscape contracting
work.
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It is a rule of statutory construction that when a statute
enumerates the subjects it applies to, it must be construed to
exclude all subjects not mentioned. See Inspiration
Consolidated Copper v, Industrial Commission, 118 Ariz. 10, 12,
574 P.2d 478, 480 (App. 1977). One might ask whether the state,
a school district or other political subdivision of the state
might be a "person" for purposes of the exemption in subsection
(2) of A.R.S. § 32-2311. "Person" is not defined in the
definitions section of this chapter, A.R.S. § 32-2301. A.R.S,

§ 1-215(24) provides:

"Person" includes a corporation, company,
partnership, firm, association or society, as
well as a natural person. When the word
"person" is used to designate the party whose
property may be the subject of a criminal or
public offense, the term includes the United
States, this state, or any territory, state or
country, or any political subdivision of this
state wnich may lawfully own any property, or
a public or private corporation, or '
partnership or association. When the word
"person" is used to designate the violator or
offender of any law, it includes corporation,
partnership or any association of persons.

This statute specifically provides that "person" includes the
state and political subdivisions only when their property is the
subject of a criminal or public offense. Otherwise the term
does not include the state and political subdivisions, including
school districts. It follows that the Legislature did not
intend for the exemption set out in A.R.S. § 32-2311(2) to apply
to the state and political subdivisions and that it intended
schools to be covered by the provisions of the Structural Pest
Control Act if not otherwise engaged in pest control educational
research as exempted by A.R.S. § 32-2311(3).

We find further support for this conclusion because
prior to 1985, A.R.S. § 32~2311 exempted "governmental agencies,
state, federal, city or county officials and their employees"
from the provisions of the Structural Pest Control Act. Laws
1965 (1st Reg. Sess.) Ch. 97, § 1. However, in 1984 the
legislature repealed this statute containing this exemption and
replaced it with a statute that did not contain this exemption,

' See Laws 1984 (2nd Reg. Sess.) Ch. 312, §§ 3 and 4.
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By amending a statute, the legislature is presumed to
have changed existing law. Finch v. State Department of Public
Welfare, 80 Ariz. 226, 229, 295 P.2d 846, 848 (1956). The
amendment of A.R.S. § 32-2311 indicates that the legislature
intended to exclude government officers and agencies from the
exceptions to the Board's licensing requirements. The necessary
conclusion is that the legislature intended government officials
and agencies to comply with the licensing requirements of A.R.S.
§§ 32~2312 and 32-2313.

We conclude that school districts, as well as state,

‘city and county agencies, their officials and employees are not

exempted from the Structural Pest Control Act's requirements and
must be licensed or certified or must employ licensed or
certified structural applicators for the application of
pesticides in or around properties owned by the state and its
political subdivisions, including school districts.

Sincerely,

Bk k>

BOB CORBIN
Attorney General
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