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September 25, 1987

The Honorable Peter Goudinoff
Arizona State Representative
State Capitol - House Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: I87-115 (R87-064)

Dear Representative Goudinoff:

You have asked whether a university president may

declare a school holiday. By example, you noted the University
of Arizona's former observance of "Rodeo Day."

The Legislature is the sole Arizona governmental
entity which is empowered to create a "legal holiday" as that
term is defined under Arizona law.l/ However, the Arizona
Board of Regents is empowered to establish attendance days for
students enrolled in Arizona's universities, and is empowered
to establish the work days and paid days off for employees of
those universities. A president of an Arizona university is
not so empowered., '

The Attorney General has opined previously that only
the state Legislature has the authority in Arizona to declare a
legal holiday. Ariz.Atty.Gen.Op. 186-062, A.A.C. R2-5-402
provides that state service employees may be paid for legal
holidays while not working. The definition of state service
employee is set forth in A.A.C. R2-5-101(50), which provides
that "'[s]ltate service' means all agencies, officers, and
employees subject to these Rules as provided by A.R.S.

1/The legal significance of the declaration of a legal
holiday, defined in A.R.S. § 1-301(A), is set forth in A.R.S.
§§ 1-302 and 38-401, and in A,A.C., R2-5-402, The legal
holidays established by the Legislature are set forth in A.A.C.
R2~-5-402(A) .
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§ 41-762," State service employee is defined in A.R.S.

§ 41-762 to mean all employees of the state except those
exempted by A.R.S. §§ 41-761 to -775. Employees of state
universities are exempted specifically from the definition of
state service employee by A.R.S. § 41-771(A)(5). See
Ariz.Atty.Gen.Op. I81-123,

In Ariz.Atty.Gen.Op. 186-062, we concluded that the
Governor is not empowered to declare a legal holiday on which
state service employees shall be paid though not working on a
day which the Legislature has not declared to be a holiday.
Because university employees are exempt from the state service
rules and statutes, that opinion does not control the
determination of whether the Board of Regents may declare a
university holiday limited to the effect of university
employees receiving pay though not working on a particular
day. While the Legislature has not granted the Governor
authority regarding holidays for state service employees, it
has empowered the Board of Regents to do so with respect to
university employees and students. .

The Legislature has empowered the Board of Regents to
exercise general administrative power over state universities.
The Board's statutory authority is set forth in A.R.S.

§ 15-1626 to ~-1637. A.R.S. § 15-1626(A) provides in part:

A. The board shall:

1. Enact ordinances for the government
of the institutions under its Jjurisdiction.

3. Determine the salaries of a president
or presidents, vice-presidents, deans,
professors, instructors, lecturers, fellows
and such other officers and employees
appointed and employed.

6. Establish curriculums and designate
courses at the several institutions which in
its judgment will best serve the interests of
this state. ’
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7. Award such degrees and diplomas upon
the completion of such courses and curriculum
requirements as it deems appropriate.

In addition to powers expressly delegated, the Board
of Regents also has "such powers as may be reasonably implied
for the purpose of effectuating its purposes." Arizona Board
of Regents v, Harper, 108 Ariz. 223, 225, 495 P.2d 453, 455
(1972). Therefore, the Board's implicit powers include the
authority to establish a school calendar and to set the
attendance days required for a degree,

The Board has been given legislative authority to
establish a curriculum and the days of attendance necessary to
complete a degree program. This duty is nondelegable. Dixon
v. Osman, 22 Ariz.App. 430, 528 P,2d 181 (1974).

Pursuant to A.R.S. § 15-1626(A)(3), the Board may
determine if any employees shall be paid during days when they
are not required to work., This determination is to be made

pursuant to the Legislature's grant of authority to the Board
and also is nondelegable. Dixon.

The Legislature has granted the Board of Regents,
rather than the university president, the authority to
establish student attendance requirements and employee work
days at the state universities. Therefore, the Board may
declare a "school holiday" such as "Rodeo Day."

Sincerely,

Bk o>

BOB CORBIN
Attorney General

BC:CRJ:dg



