Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Hhoenix, Arizona 85007
Robert . @orhin

October 1, 1987

Mr, John O. White
Registrar of Contractors
1818 West Adams

Phoenix, Arizona 85007

Re: 1I87-121 (R87-138)

Dear Mr. White:

You have asked whether the Registrar of Contractors has
the authority to require qualifying parties of contractor
license applicants to pass a business management examination as
a condition of licensing.

To receive a license, a contractor's qualifying party
must pass the written examination required by the Registrar of
Contractors. A.R.S. § 32-1122(F)(2). That section provides:

F. Prior to issuance of a license, the
gqualifying party shall:

2., Successfully show, by written
examination, if required, qualification in the
kind of work for which the applicant proposes
to contract, his general knowledge of the
building, safety, health and lier laws of the
state, administrative principles of the
contracting business and of the rules and
requlations promulgated by the registrar of
contractors pursuant to this chapter,
demonstate knowledge and understanding of
construction plans and specifications
applicable to the particular industry or craft
and of the standards of construction work and
techniques and practices in the particular




Mr. John O. White
October 1, 1987
I87-121

Page 2

industry or craft and demonstrate a general
understanding of other related construction
trades, in addition to such other matters as
may be deemed appropriate by the registrar of
contractors to determine that the qualifying
party meets the requirements of this chapter.
The registrar shall maintain multiple versions
of examinations for each type of license which
requires an examination.

(Emphasis added).

A business management examination which tests the
qualifying party's general knowledge of administrative
principles of the contracting business is authorized expressly
by A.R.S. § 32-1122(F)(2). Moreover, that statute also
authorizes the Registrar to include such other matters as may be
deemed appropriate.

Based upon the foregoing, we conclude that the
Registrar of Contractors may require qualifying parties of
contractor license applicants to pass a business management

examination pursuant to A.,R.S. § 32-1122(F)(2) as a condition of
receiving a license.

Sincerely,

BOB CORBIN
Attorney General
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