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October 16, 1987

The Honorable Carl J. Kunasek
Arizona State Senator

State Capitol - Senate Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: I87-126 (R86-141)

Dear Senator Kunasek:

This letter is in response to your request for an
opinion whether A.,A.C. R9-10-616 requires supervisory care
facilities to have an employee awake on the premises at all
times or whether compliance with this regulation can be
accomplished by the use of a combination of safety devices and
non-awake staff. We conclude that A.A.C. R9-10-616 requires
licensed supervisory care facilities to have an employee on the
premises who is awake at all times and that the requirements of
the regulation will not be satisfied by the use of safety
devices and non-awake personnel.

The Arigzona Department of Health Services ("ADHS") is
charged with the duty to adopt rules establishing health care
institution licensing requirements (A.R.S. § 36-405) and with
the enforcement thereof (A.R.S. § 36-406). Essential to the
administration of the licensing scheme is the authority to
reasonably construe applicable statutes and regulations.
"Oordinarily, an agency's interpretation of a statute or
regulation which it implements is entitled to great weight."
Marlar v. State, 136 Ariz. 404, 411, 666 P.2d 504, 511 (App.
1983); see also Arizona Department of Economic Security v. Magma
Copper Company, 125 Ariz. 23, 26, 607 P.2d 6, 9 (1980). The
Arizona supreme Court has held that "where any serious doubt as
to the proper interpretation exists we will not adopt one
different from that adopted by the appropriate administrative
body." Jenney v. Arizona Express, Inc., 89 Ariz. 343, 346, 362
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P.2d 664, 667 (1961). Furthermore, a statute whose purpose is
the protection of public health and welfare is entitled to a
liberal construction for the accomplishment of its beneficent

objective. State v. Sanner Contracting Co., 109 Ariz. 522, 524,
514 P.2d 443, 445 (1973).

A.A.C. R9-10-616 provides, in pertinent part:

B. Sufficient personnel shall be

employed to ensure the well being of the
residents . . . .

C. At all times when residents are
present, at least one employee on duty on the
premises shall have satisfactorily completed
eight hours of basic first aid training.

(Emphasis added.)

In addition, A.A.C. R9-10-612(9) requires that the
supervisory care services provided to residents shall include
"general supervision." "General supervision" is defined as
"protective oversight including . . ability to intervene in a
crisis situation."™ A.A.C. R9-10-612(9).

It is important to be aware also that while residents
of supervisory care facilities must be independent in
accomplishing most activities of daily living, they need only
be, among several other things, "[ulsually in contact with
reality" and "[mlay be forgetful or exhibit minor judgment
defects . . . ." A.A.C. R9-10-613 (emphasis added).

In order to interpret R9-10-616(C) correctly in light
of the foregoing, it is necessary to determine the meaning of
"on duty." "The same principles of construction that apply to
statutes apply to rules and regulations promulgated by an
administrative body." Marlar v. State, 136 Ariz. at 410, 666
P.2d at 510, "wWords and phrases shall be construed according to
the common and approved use of the language." A.R.S. § 1-213.
In determining the intent of the promulgating agency, a
regulation "is to be given such an effect that no clause,
sentence or word is rendered superflous, void, contradictory or
insignificant." Marlar v. State, 136 Ariz. at 411, 666 P.2d at
511. See also State v. Deddens, 112 Ariz, 178, 182-183, 608
P.2d 317, 321-322 (App. 1980). Under this rule of statutory
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construction, different words and phrases must be construed as
having different meanings. Torrez v. State Farm Mutual Auto

Insurance Company, 130 Ariz., 223, 226, 635 P.2d 511, 514 (App.
1981).

The supervisory care regulations draw an unmistakable
distinction between the requirement that one employee with first
aid training be "on duty" (R9-10-616(C)) and the provision in
R9-10-615(A) that the manager or designee be "on the premises at
all times . . . ." (Emphasis added.) If it were sufficient for
persons with first aid training to be merely "on the premises,"
whether awake or asleep, the regulation would utilize language
similar to that contained in R9-10-615(A). Furthermore, when
one considers the requirement that a supervisory care facility
provide protective oversight which includes the "ability to
intervene in a crisis situation" (A.A.C. R9-10-612(9)) coupled
with the mandate of A.A.C. R9-10-616(C), one can only conclude
that it is the intent of the regulations that at least one
employee with first aid training be awake, alert and promptly
available to deal with a crisis which may occur at any time of
the day or night.

Your letter also states that: (1) a number of
supervisory care facilities have installed "effective devices
that thoroughly safeguard the health and welfare of their
residents . . . .;" and (2) the Director's Advisory Committee on
Long Term Care concluded that supervisory care facilities need
not have a staff member awake at all times.

While a number of supervisory care facilities may have
installed call button systems to awaken sleeping staff members,
it is our understanding that such alarm systems must be
activated by the resident in distress or another person who is
aware of the crisis. They do not go off if a person falls,
suffers a medical emergency or is the victim of a catastrophic
situation while out of reach of the call button. Neither do
these alarms emit a signal if a confused resident wanders out of
his room, leaves the facility's grounds, fails to lock his door,
or is the victim of violent crime. It is within the agency's
authority to determine that an alarm system simply does not meet
the requirement that an employee be on duty, nor provide the
protective oversight necessary to assure crises intervention.
Marlar v. State, 136 Ariz. at 411, 666 P.2d at 511l.
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In response to your assertions regarding the report of
the Director's Advisory Committee on Long Term Care, that report
contains recommendations to the Director of ADHS on methods of
improving the provision of long term care services. 1Its
contents, however, do not reflect the current state of the law
regarding compliance with health care institution licensure
requirements and does not have the force and effect of law as do
statutes and administrative rules. Furthermore, the report
recommends that "24-hour guidance or protective oversight"
should be afforded. The report does not address the gquestion
whether it is necessary that a staff member be awake at all
times, nor does it indicate that the phrase "protective
oversight" should have a different meaning than that which is
operative under present law.

Based upon the foregoing discussion, the Arizona
Department of Health Services is authorized both to adopt rules
and regulations governing supervisory care facilities and to
interpret these regulations to require that such facilities
provide at least one staff member who is awake at all times, .

Sincerely,

2ol ks

BOB CORBIN
Attorney General

BC:RET:tls




