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October 16, 1987

The Honorable Jeffrey Hill
Arizona State Senator
State Capitol - Senate Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: I87-133 (R87-147)
Dear Senator Hill:

.You have asked whether Ariz.Atty.Gen.Op. 65-3-L,

‘relating to county ownership of land for a cemetery, is still a

valid analysis of the law. Because the statutes upon which that
opinion is based have not been repealed nor substantially
amended, and there have been no court cases holding otherwise,

the reasoning remains sound and we believe that it is still
valid,

In that earlier opinion, the Attorney General was asked
the following two questions:

1. Whether a county could own land for a
cemetery, and

2. Whether a county could hold land as a
trustee for a non-incorporated community for
cemetery purposes.
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We stated in Ariz.Atty.Gen.Op. 65-3-L that under A.R.S.
§ 11-201(2), A.R.S. § 11-201(4),1/ and A.R.S. § 11-251(29),2/
a county has both express and implied authority to "purchase and
own land and to use the land 'as the interest of the inhabitants
of the county require.'"™ Ariz.Atty.Gen.Op. 65-3-L. 1In

1/a.R.S. §§ 11-201(2) and 11-201(4) have been renumbered
as A.R.S. §§ 11-201(A)(2) and 11-201(A)(4). The statutory
language, however, remains unchanged:

A. The powers of a county shall be
exercised only by the board of supervisors or
by agents and officers acting under its

authority and authority of law. It has power
to:

LI } . .

2. Purchase and hold lands within its
limits. B

.

4. Make such orders for the disposition
or use of its property as the interests of the
inhabitants of the county require.

2/a.R.5. § 11-251(29)'has also been renumbered as A.R.S.
§ 11—251(30). The language, however, remains unchanged:

, The board of supervisors, under such
limitations and restrictions as are prescribed
by law, may: '

30. Do and perform all other acts .and
things necessary to the full discharge of its
duties as the legislative authority of the
county government. _ ‘
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addition, "the obligation [under A.R.S. § 11-251(26)13/ to
bury deceased indigents and mark their graves" was said to
indicate legislative intent that counties had authority to own
land for a cemetery. Id. (emphasis added). A county is still
obligated to bury indigents who die in that county when
relatives designated by statute are unable to do so and when
other persons are unwilling to do so. Thus, our conclusion
remains the same. :

Regarding a county's use of its property, the Arizona
Supreme Court has said that A.R.S. § 11-201 is a general
statement of corporate powers, giving the county "discretion in
the manner of use of the property of the county so long as that
use [is] within the specific powers otherwise granted."
Hartford Accident and Indemnity Company v. Wainscott, 41 Ariz.

439, 448, 19 P.2d 328, 331 (1933). We turn then to the specific
powers whlch Justify the county's use of land for a cemetery.

Of the statutes which Jjustified the conclusions in
Ariz.Atty.Gen.Op. 65-3-L, only former A.R.S. § 11~251(26) has
been amended. The amendment to the statute, renumbered A.R.S.
§ 11-251(27), does not change our conclusion. It provides that
a county board of supervisors may:

Provide for the reasonable expenses of
‘burial for deceased indigents as provided in
§ 36-831, maintain a permanent register of
deceased indigents including name, age and
date of death, and when burial occurs, the
board shall mark the grave with a permanent
marker giving the name, age, and date of
birth, if known.

(Emphasis added.)

3/A.R.S. § 11-251(26) provided that the board of
supervisors may:

Bury deceased indigents and mark their
graves with a stone, giving the name, age and
date of death.
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A.R.S. § 36-831 relates to statutory burial
responsibility. It provides in pertinent part that if the
statutorily enumerated family members having a duty to bury a
deceased person are financially unable to ‘bury or provide other
funeral arrangements for the deceased, "the county in which

death occurs, shall bury . . . the . . . body . . . ."
(Emphasis added.)

We note that subsequent to our earlier opinion, the
legislature added to a county's powers under A.R.S.
§ 11-251(45). A county may purchase real property for public
purposes, provided that payment shall be made not later than
five years after the date of purchase.

Therefore, because a county continues to have the legal
duty to bury deceased indigents who die in that county and
because the legislature has specifically stated that a county
may purchase property for public purposes, Ariz.Atty.Gen.Op.
65-3-L is still a valid analysis of the law.

We also stated in Ariz.Atty.Gen.Op. 65~3-L that a
- county has no express or implied authority to act as a trustee
of ‘a cemetery for a non-incorporated community. No statutes

enacted or cases issued subseguent to that opinion change that
result, .

Sincerely,

Bk Gkl

BOB CORBIN
Attorney General
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