| ?\tturnég (ﬁenera-l-

1275 WEST WASHINGTON

PBhoenix, Arizona 85007
Robert B. Corbin

November 19, 1987

The Honorable Carol MacDonald
Arizona State Senator

State Capitol - Senate Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 187-149 (R87-169)

Dear Senator MacDonald:

You have asked whether voter approval is required
before a county board of supervisors may levy a tax for various
purposes connected with a hospital district. We conclude that
voter approval is required to levy a tax for the operation and
maintenance of a hospital by a hospital district. However,
voter approval is not required to levy a tax for the purpose of
paying the principal and interest or replenishing the reserve
account of the validly issued bonds of a hospital district.

It is well established that the power to levy a tax is
never implied, but must directly and specifically be granted.
Maricopa County v. Southern Pacific Company, 63 Ariz. 342, 162
P.2d 619 (1945). The authority to levy taxes for hospital
operation and maintenance is contained in A.R.S. § 48-1907(6),
which provides:

A hospital district may:

6. Impose a secondary property tax on
all taxable property within the district for
the purpose of funding the operation and
maintenance of a hospital or combined hospital
and ambulance service that is owned and
operated by the district or to pay costs.of an
ambulance service contract entered into
pursuant to this section., The amount of the
levy necessary for the operation and
maintenance of the ambulance service shall be
separately stated in the levy. Prior to the
initial imposition of such a tax a majority of
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the qualified electors voting in a regqular or
special election must approve such initial
imposition., The continued imposition of such
a tax must be approved by a majority of the
qualified electors voting in a regular or
special election at least every five years
from the date of the initial imposition.

(Emphasis added).

The authority to impose a tax for the operation and
maintenance of a hospital is expressly conditioned upon approval
of the voters. However, the same condition was not placed on
bond servicing tax levies. Incidentally, a valid bond issue
already includes voter approval. A.R.S. § 48-1912(A). The
authority to levy taxes for the purpose of servicing bonds is
contained in A.R.S. §§ 48-1912(B) and 48-1914(B). A.R.S.

§ 48-1912(B) states that the board of directors of the district
"shall levy a tax" in an amount sufficient to maintain any

reserve established in a bond issue. A.R.S. § 48-1914 states,
in pertinent part:

A. Annually, not later than July 15, the
board of directors shall furnish to the board
of supervisors of the county in which the
district or any part thereof is located, a
report of the operation of the district for
the past year together with an estimate in
writing of the amount of money needed to be
raised by taxation for all purposes required

or authorized by this article during the next
fiscal year.

B. The board of supervisors of each
county where a district or part thereof is
located shall thereupon levy upon the taxable
property of the district a tax which will,
together with other funds on hand or which
will accrue during the ensuing fiscal year,
exclusive of reserves, provide sufficient
funds to meet the obligations of the district,
The tax shall be computed, entered upon the
tax rolls and collected in the same manner as
other secondary property taxes

. . . e

(Emphasis added). .
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Nothing in either statute requires an additional vote
to approve the tax levy for servicing validly issued bonds,
Neither does the general manner in which a tax is computed,
entered on the tax rolls and collected following a bond election
include an additional requirement of voter approval. See, e.qg.
A.R.S. §§ 35-458, 42-201 through -208.

We conclude that voter approval is required for
hospital district tax levies, However, the timing of the vote
depends on the purpose of the tax levy. Voter approval is
required before bonds may be issued, such bonds being repaid by
a tax levy. Voter approval is also required prior to imposition
of a tax levy for hospital maintenance and operation, and every
5 years thereafter in order to retain such a tax.

Sincerely,

Bl Gl

BOB CORBIN
Attorney General
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