Attorney General

127% WEST WASHINGTON

Hhoenix, Arizona 85007
Robert . Qorbin

June 3, 1985

Mr. S. David Childers, Director
Department of Insurance

1601 West Jefferson

Phoenix, Arizona 85007

RE: 185-076 (R85-063)

Dear Mr. Childers:

You have asked for our opinion on whether an insurance
company in receivership pursuant to A.R.S. §§ 20-611 et seq. 1is
required to file corporate income tax returns, or pay Arizona
state income taxes if, during the period of the receivership,
the company has not transacted insurance, but has earned
interest income which exceeds expenses. In our opinion, the
Director of Insurance, acting as receiver, does not have to pay
state income tax on earned interest income nor file a state
corporate income tax return.

Two statutes relevant to our discussion are A.R.S.
§ 43-1201 and A.R.S. § 20~226. A.R.S. § 43-1201.14 provides:

The following organizations are exempt
from the taxes imposed under this title,
except as otherwise provided in this chapter:

% *x X

14. Insurance companies paying to the
state tax upon premium income derived from
sources within this state.
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A.R.S. § 20-226 provides as follows:

A. With respect to authorized insurers
the premium tax provided by § 20-224 shall
be payment in full - and in lieu of all other
demands for any and all state, county,
district, municipal and school taxes,
licenses and excises of whatever kind or
character, excepting only:

1. The fees prescribed by this title.

2. Taxes on real and tangible personal
property located within this state.

3. The transaction privilege taxes,
the education excise tax, the special excise
tax for education and the use tax imposed as
provided in title 42, chapter 8, articles 1,
1.1, 1.2 and 2.

Y i ' 4. The transaction privilege taxes and
' : use taxes imposed by any county, city or
town.

B. Except as provided in subsection A
of this section, the state preempts the
field of imposing excise, privilege,
franchise, income, license and similar taxes
upon insurers and their general agents and
agents as such and on the intangible
property of insurers or such agents. Except
as provided in subsection A of this section,
no county, municipality, district, school
district or other political subdivision or
agency in this state shall levy upon
insurers, or upon their general agents and
agents as such, any tax additional to such
as are levied in this title. Nothing in
this section allows a county, city or town
to impose a transaction privilege tax or use
tax on insurance policies, premiums, brokers
or agents.

In Ariz.Atty.Gen.Op. No. 176-50, this office opined
that insurance companies were not required to actually pay a




R Mr. S. David Childers
June 3, 1985
Page 3

premium tax in order to be entitled to exemption from Arizona
corporate income tax as a result of the provisions in A.R.S.

§ 20-226. We reached that conclusion, in part, based upon the
Arizona Supreme Court's decision in City of Tempe v. Prudential
Insurance Company of America, 109 Ariz. 429, 510 P.2d 745
(1973). There, the Arizona Supreme Court was faced with the
question whether the State Tax Commission could, prior to the
1974 amendment of A.R.S. § 20-226, levy the transaction
privilege tax on Prudential Insurance Company for the rental of
properties it owned. In holding that such taxation was
precluded by A.R.S. § 20-226, the Court stated:

The legislative intent becomes clear in
the construction of A.R.S. § 20-226 when it
is considered that the section is part of a
comprehensive and detailed preogram of
statutory regulation of the insurance
business. One of the areas of such
regulation involves the type of investments
which insurance companies may make. A.R.S.
§ 20-556, for example, regulates the type of

g : T real estate investments which may be made by
insurance companies. It is clear from the
provisions of this section and others that
the legislature intended that the premium
income not only be invested in a manner to
protect policyholders but also for the
production of income. Obviously, the
legislature was aware that these investments
would be another source of income to
insurance companies in addition to
premiums. With such knowledge, the statute
in question, A.R.S. § 20-226, was enacted
with its broad provisions, and we conclude
that the legislature intended thereby to
limit taxation of insurance companies to
that provided in A.R.S. § 20-224 and taxes
on the real and tangible personal property
of such companies located within this state.

109 Ariz. at 431-32, 510 P.2d at 747-48 (emphasis added).
The Court concluded that the legislature intended to

limit the tax liability of insurance companies to the taxes set
forth in A.R.S. §§ 20-224 and 20-226. The state corporate
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income tax is not encompassed in the taxes set forth in A.R.S.

§ 20-226; consequently, insurance companies are exempt from the
tax.

If an insurance company is subject to liquidation and
placed into a receivership, it does not lose its character as
an insurance company. A.R.S. § 20-611.7.%” Therefore, an
insurance company in receivership is still subject to A.R.S.
§§ 20-224 and 20-226 and it would not be liable for state
corporate income tax.

A corporation is required to file a return only if it
is subject to the taxes set forth in Title 43 of Arizona
Revised Statutes. A.R.S. § 43-307.A.%7 Because insurance

companies are exempt from corporate income tax, they are not
required to file a return.

Slncerely,

:Mm “ﬂ”’
‘ S STEVEN J. TWI %
' . T - ' a Chief Assistant

Attorney General

SJT:FQM: tb

1. A.R.S. § 20-611.7:

‘Insurer’ means any person, firm, corporation,
association or aggregation of persons doing an
insurance business and subject to the insurance
supervisory authority of, or to liquidation,
rehabilitation, reorganization or conservation by
the director or the equivalent insurance
supervisory official of another state.

2. A.R.S5. § 43-307.A:

Every corporation subject to the tax imposed by
this title shall make a return to the department.
Every corporation return required by this title to
be filed with the department shall be signed by the
president or other principal officer and the

&) treasurer or chief accounting officer of the
. taxpayer.



