Attorney General
1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert R. Torhin

June 25, 1985

John H. Lyons

Udall, Shumway, Blackhurst, Allen,
Lyons & Davis, P.C.

30 West First Street

Mesa, Arizona 85201

"RE: 1I85-084 (R85-068)

Dear Mr. Lyons:

Pursuant to A.R.S. § 15-253.B, we concur with the
opinions expressed in your letter to Dr. James Zaharis of the
Mesa Public Schools in which you conclude that A.R.S.

§ 15-538.01(A) requires only that a part-time teacher with

continuing status be offered a part-time contract for the
ensuing school year.

Sincerely, -
Y

STEVEN J. TWIST
Chief Assistant
Attorney General
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Dr. James Zaharis b-Qc AN

Mesa Public Schools : -—“‘--<§L2§§:~‘ l

549 N. Stapley Drive \’,

Mesa, Arizona 85203

Re: Contract Renewal of Part-time Teachers

Dear Dr. Zaharis:

In 1984, the Legislature amended A.R.S. §15-502(D).
The new version provides that a ‘continuing teacher who is emploved
under contract on a part-time basis for at least forty per cent of
the time does not lose continuing teacher status. A.R.S §15-538.01 (A
orovides every continuing teacher with the automatic renewal of nLis or
her contract unless the district chooses to dismiss the teacher pur-
suant to A.R.S. §15-539.

The question presented is what type of contract for the
next school year must be offered the vart-time teacher who retains
continuing teacher status: a part-time contract or a full-time
contract? A.R.S. §15-502(D) provides no guidance. A.R.S. §15-538.01"
states, in relevant part:

"...the governing board shall...offer to
each continuing teacher under contract of
empleoyment with +the school district for the
current year a contract renewal for the next
ensuing school year..."

The operative phrase is "a contract renewal." This language implies
a renewal of the contract then in existence for the current school
year. Therefore, the new contract must be similar to the existing
one. If the statute is construed to require the offer of a full-
time contract teo a part-time teacher the word "renewal" is rendered
meaningless. Such results are to be avoided.
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Furthermore, it is highly unlikely that the Legislature
intended to compel school districts to hire more full-time teachers
than the district needs. This would unquestionably be the case if
every part-time teacher who had vreviously achieved continuing
teacher status had to be offered a full~time contract for the next
school year. The teacher tenure statutes are. intended to provide
teachers with job security by freeing them from possible political
and personal overtones inherent in changes of administration and in
changes on the board of education. This goal is adequately fulfilled-
by the offer of part-time contracts without putting school districts
in the bind of having to hire more teachers than necessary.

In conclusion, therefore, the statutes regquire only that
a part-time teacher with continuing status be offered a part-time
contract for the next year. No full-time contract need be offered.

\Y ruly yours,

un(MJ

LYons

ohn H.
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