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Dear Senators Hill & Rios:

Each of you has raised questions regarding the funding

of volunteer fire districts under the provisions of A.R.S.

§ 9-1005. Accordinqu\we have consolidated your requests for
response. You have asked whether a county treasurer must
allocate fire district tax levy revenues to the "fire district
fund” immediately upon receipt or may the monies be used for
other purposes, and, assuming the proceeds must be allocated
directly to the fund, what remedy does a fire district have to
~compel the county treasurer to timely place the tax revenues in
the fund? Furthermore, the guestion has been asked whether a
county may immediately reduce the amount of money it pays to a
fire district proportional to the territory of the fire
district included in a newly incorporated city or town? In
answer to these questions, our opinion will focus principally
upon an analysis of the language of the applicable statutes.

A.R.S. § 9-1005 establishes two separate funding
sources for fire districts. The first 1s a "county
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contribution" to be paid from the county general fund equal to
sixty cents per one hundred dollars of taxable valuation for

. all property within the district, subject to certain minimum
and maximum limitations. A.R.S. § 9-1005(A). The second is a
separate fire district tax levy on all property located within
the district to be collected by the county at the same time and
in the same manner as other state and county taxes. A.R.S.
§ 9-1005(C). If the voters in the fire district approve the
issuance of bonds, their sale would be a third source of
revenue and result in a separate tax levy. A.R.S. § 9-1004.01.

A.R.S. § 9-1005(D) specifically directs the county
treasurer to place the receipts of the “county contribution®
and the fire district tax into a separate fire district fund:

D. The county treasurer shall keep the
money received from such taxes in a separate
fund known as the "fire district fund"” of the
town or settlement for which collected. Any
surplus remaining in the fund at the end of
the fiscal year shall be credited to the "fire
district fund" of the town or settlement for
which collected for the succeeding fiscal year.

(Emphasis added.) See also A.R.S. §§ 9-1004.01(F) and (G)

relating to special funds for bond revenues and bond tax levy
receipts.

A.R.S. § 11-492 governs, generally, the apportionment
of taxes and public monies by the county treasurer:

All taxes collected upon real and personal
property of the county, and all public monies
arising from any source, or accruing under the
provisions of law to a county, shall be paid
into the treasury of the county, and the
county treasurer shall apportion and apply the
same to the several special and general funds
as provided by law,

(Emphaslis added.)

Under the statutory provisions quoted above, the
county treasurer must credit the monies collected from the fire

. district tax levy to the fire district fund immediately upon
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receipt. The statutes, read in conjunction, make clear that the
county treasurer has no discretion over the allocation or use

of the revenues. Counties may not spend monies raised by the
fire district levy for any other purpose. As we said in a
prior opinion: “[mlonies placed in volunteer fire district and

water delivery funds can be used only for those special
purposes and may not be commingled with other county funds.”
Ariz.Atty.Gen.Op. 178-149.

The remedy available to a fire district in order to
compel a county treasurer to allocate the applicable revenues
to the fire district fund is a mandamus action, now treated as
a statutory special action. Rule 1(b), Rules of Procedure for
Special Actions; A.R.S. § 12-2021. A statutory special action
in nature of mandamus seeks an order of the court compelling a
public official to perform a statutorily prescribed duty.
Significantly, precedent exists for mandamus actions in the
context of disputes between fire districts and counties. Board
of County Supervisors v. Rio Rico Volunteer Fire Dept., 119
‘Ariz. 361, 580 P.2d 1215 (1978), and Avra Valley Fire District
v. Board of Supervisors, 134 Ariz. 468, 657 P.2d 881 (1982).

We turn now to the last question asked relating to the
procedure to be followed when a portion of the territory of a
fire district is included within a newly incorporated city or
town. A.R.S. § 9-1007.03, in pertinent parts, provides:

A. If any part or all of the territory of a
district is annexed to a city or town, or 1is
included within a newly organized city or
town, the territory within the city or town
remains a part of the district until the next
July 1 following the time when the city or
town elects to provide regular fire department
services to the annexed or included area. The
annexed or included area remains subject to
taxes levied as provided in § 9-1004.01 for
bonds for the district outstanding at the time
of filing of the petition seeking annexation
or incorporation until final payment on the
bonds and i3 subject to taxes levied pursuant
to § 9-1005 until the termination date.

B. On and after the termination date, no
taxes may be levied pursuant to § 9-1005 on
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such area except as necessary to pay valid
claims existing against the district on the
termination date.

C. If a city or town provides regular fire
protection to its residents and is unable to
provide equal fire protection to annexed or
included territory, the city or town may
contract with a fire district in proximity to
the annexed or included territory for the
purpose of supplying fire protection until the
city or town is able to provide equal fire
protection to the annexed or included
territory.

(Emphasis added.)

The plain language of subparagraph (A), in our
opinion, mandates that the territory included within the newly
organized city or town remain a part of the fire district until
July 1 following the decision to provide the service. Although
the phrase "termination date" as used in subsections (A) and
(B) is not defined, construing the subsections as a whole, it
appears that the legislature intended the phrase to refer to
the July lst following a decision by the city or town to
provide reqular fire department services. Accordingly, the
county may not reduce or adjust the amount of money paid to the
district under the provisions of A.R.S. § 9-1005 until after
the July lst following such decision.

Sincerely,

Bl balliio

BOB CORBIN
Attorney General
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