Attorney Beneral
1275 WEST WASHINGTON

. Phoenix, Arizona 83007
Robert B. Qorhin

LAW LIBRARY
HHIZONA ATTBRNEY GENERAL

October 15, 1985

Mr. George Crough

Deputy Pinal County Attorney
P. O. Box 887

Florence, Arizona 85232

"RE: 185-110 (R85-119)

Dear Mr. Crough:

Pursuant to A.R.S. § 15-253.B. we concur with the
opinions stated in your letter to Dr. Clark A, Stevens,
Superintendent of the Casa Grande Union High School #82, in
which you conclude that the school district governing board may
not create and administer an entirely non-student booster club,
put that the local board and student organizations may jointly
sponsor musical productions with such a booster club, so long
as the requirements of A.R.S. § 15-1121, et seq., and A.R.S.

§ 15-341(16) are met, Ariz.Atty.Gen.Op. No. I84-032.

Sincerely,

YL

BOB CORBIN
Attorney General
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Dr. Clark A. Stevens, Superintendent
Casa Grande Union High School #82

20 E. Florence Blvd.
Casa Grande, AZ 85222

Dear Dr. Stevens:

You have requested an opinion regarding the -
legality of a booster club.

QUESTIONS:

1. May the Board sanction a booster club as
a support arm of the district and require
an accounting of booster funds?

2. May the Board jointly sponsor musical pro-
ductions with the booster club?

ANSWER:

l. No, the Board has no statutory authority
to "incorporate" a booster club into the
school district. ’

2. Yes. Joint involvement with booster clubs
is permissible as long as lines of responsi-
bility are clearly drawn and monies gained
from student activities are accounted for
per statutory requirements.

OPINION: - '

1. The clear general rule is that a school board
may exercise only those powers expressly delegated to
it by statute. See, e.g., Campbell v. Harris, 131 Ariz.
109, 638 P.2d 1355 (App. 1981). There is no authority
for a school board to supplement reqular school activi-
ties with a board-created and administered booster club.
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On its face this view seems grudging, for surely booster
clubs have and do offer a great resource to the school

and the public. However, the school district is a govern-
mental entity, responsible to a particular set of tax-
pavers, and it is therefore obliged to honor rules and
regulations designed to guarantee impartiality and ac-
countability. A booster club has other interests. The
separate identities must be maintained.

: 2. Joint projects involving booster organizations
are not dealt with by statute but they have been impliedly
approved. See A. G. Opinion I84-032, A.R.S. §15-1105(B).
The key limitation is that all funds resulting from stu-
dent activities be accounted for pursuant to A.R.S. §15- _
1121. Additionally, the school must insure it is meeting
all its statutory duties and that the joint project does
not interfere or conflict with this overriding obligation.

I would also note any gifts by the booster club to
the school must be made to and accepted by the school
board. Such gifts may be conditional. A.R.S. §15-341(16).

Sincerely,

ROY A. MENDOZA
Pinal County Attorney

George Crough
Deputy County Attorney
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