Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

Phoenix, Arizona 85007
Robert K. @orbin

January 13, 1986

The Honorable Stephen D. Neely
Pima County Attorney

117 North Church Avenue

Suite 300

Tucson, Arizona 85701-1117

RE: 186-009 (R85-155)

Dear Mr. Neely:

Pursuant to A.R.S. § 15-253(B), we concur with the
conclusions set forth in your letter dated November 8, 1985 to
the Ampitheater Public Schools concerning the suspension and
eXxpulsion of students due to excessive absenteeism. We take
this opportunity to describe changes in Arizona law which have
occurred since our discussion of the subject in :
Ariz.Atty.Gen.Op. I82-139,

A.R.S. § 15-843(B)(1) specifically provides that
suspension or expulsion, as defined in A.R.S. § 15-840, is an
appropriate penalty for excessive pupil absenteeism and sets
forth the procedures a governing board of a school district
must follow in imposing these penalties. The governing board
of the school district must, in consultation with teachers and
parents of the school district, prescribe rules for the
discipline, suspension or expulsion of pupils. However, "[a]
pupil may be expelled for excessive absenteeism only if the
pupil has reached the age or completed the grade after which
school attendance is not required as prescribed in A.R.S.

§ 15-802." A.R.S. § 15-841(B). That provision was added by
Laws 1984 (2d Reg. Sess.) Ch. 393, § 1 and codifies in part
the conclusions reached in Ariz . Atty.Gen.Op. I82-139; I178-242
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that truancy is not a justification for suspension or
expulsion of a student who is subject to the compulsory

" attendance statute.

: By Laws 1984 (24 Reg. Sess.) Ch. 379, § 11,
A.R.S. § 15-802 regarding compulsory school attendance was
amended to excuse from its provisions a child who has
completed "the high school courses necessary for completion of
grade ten." Before that amendment, any child who had
completed the common school courses was excused from
compulsory school attendance. 1In Ariz.Atty.Gen.Op. I82-139 we
concluded that truancy could not be the basis for suspension
or expulsion of students "in grades 1 through 8." Because of
the change in the compulsory attendance statute the
restriction now applies to any student in grades 1 through 10.

Under current Arizona law, a school district must
prescribe rules setting forth penalties for excessive pupil
absenteeism and those penalties may include failure in a
subject, failure to pass a grade, suspension or eXpulsion.
A.R.S. § 15-843(B)(1l). However, the penalty of expulsion may
be imposed only if the student has reached the age, 16 years,
or completed the grade, grade 10, after which school
attendance is not required. A.R.S. § 15-841(B).1l/

Sincerely,

Gt b

BOB CORBIN
Attorney General
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1/A.R.S. § 15-841(B) relates to expulsion and not to
suspension from school. However, for the reasons set forth in
Ariz . Atty.Gen.Op. 178-242 we conclude that with respect to
students subject to the compulsory attendance statute,
suspension is not allowed as a penalty for excessive
absenteeism. :
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November 8, 1985

Mr. Alfred C. Strachan
Associate to Superintendent
Staff Pelations
Amphitheater Public Schools
701 W. Wetmore Road

Tucson, Arizona 85705

Re: Discipline, Suspension and Expulsion for Excessive
Pupil Absenteeism

Dear Mr. Strachan:

In response to your letter of October 22, 1285, I have
reviewed the following questions for the District:

1. Is excessive absenteeism a sufficient cause to suspend or
expel a student who is sixteen years of age or older?

2. Is excessive absenteeism a sufficient cause to suspend or
expel a student who has not attained the age of sixteen?

3. What would the law deem excessive absenteeism?

4. Is there any correlation between withdrawing from the ADM

count and suspending or expelling a student due to excessive
absenteeism?

5. May a student who is sixteen years of age or older be
dropped from one or more courses due to excessive absenteeism?

6. May a student who has not attained the age of sixteen be
dropped from one or more courses due to excessive absenteeism?

7. Would a policy allowing students to be dropped from one or
more courses due to excessive absenteeism have to distinguish
between different courses?

Before answering these questions, a brief discussion of
A.R.S. §15-801 - 843 is appropriate.
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A.R.S. §15-843(B) provides in pertinent part:

TFEhe governing board in any school district shall,
in consultation with the teachers and parents of
the school district, prescribe rules for the
discipline, suspension and expulsion of pupils.
The rules shall include at least the following:

1. Penalties for excessive pupil absenteeism
including failure in a subiect, failure to pass a
grade, suspension or expulsion.

The school board must exercise its authority to prescribe these
rules for discipline, suspension and expulsion in a manner

permitted by statute. Campbell v. Harris, 131 Ariz. 109, 638
P.2d 1355 (App. 1981).

A.R.S. §15-843(B) sets forth penalties for excessive
absenteeism which include failure in a subject, failure to pass a
grade, suspension or expulsion. However, A.R.S. § 15-841(B)
provides that a pupil may be expelled for excessive absenteeism
only if the pupil has reached the age or completed the grade
after which school attendance is not required as prescribed in
§15-802. According to A.R.S. §15-802, every child between the
ages of eight (8) and sixteen (16) years must attend school
unless it is shown to the satisfaction of the county
superintendent that the child falls within a statutory exception
to compulsory education. One exception to the compulsory
education rule is that the child has completed high school
courses necessary for completion of grade ten (10) as prescribed
by the State Board of Education. See A.R.S. §15-802(B) (4).

In sum, Amphitheatre's School District's governing board
must prescribe rules for the discipline, suspension and expulsion
of students. The rules prescribed must include penalties for
excessive pupil absenteeism such as failure in a subject, failure
to pass a grade, suspension or expulsion. A pupil may be
expelled for excessive absenteeism only if the pupil is no longer
subject to the compulsory attendance law. The board may
prescribe penalties in addition to those set forth in the statute
as long as such penalties are reasonable and bear a rational
relationship in the school's role in providing a public
education. Attorney General Opinion I82-139.

In response to question 1l:

Excessive absenteeism is a sufficient cause to suspend or
expel a student who is sixteen (16) years of age or older as long
as the governing board has prescribed rules which allow for such
suspension or expulsion.
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In response to Question 2:

Excessive absenteeism is a sufficient cause to suspend or
expel a student who has not attained the age of sixteen (16) only
when all of the following apply:

a. The student has completed the high school courses

necessary for completion of grade ten (10) as prescribed by the
State Board of Education.

b. The county school superintendent has determined that
the student has completed the course work necessary to complete
grade ten (10) and therefore meets the requirements of A.R.S.
§€15-802(B) (4) . {(This determination is made on a case by case
basis and a competency test may be one factor she considers.)

Cc. The governing board has prescribed rules which allow
for suspension or expulsion.

In response to Question 3:

The statutes do not define excessive absenteeism. The
governing board may prescribe the rules defining excessive
absenteeism as long as the rules are reasonable and bear a
rational relationship to the school's role in providing a public
education. In determining how many absences justify suspension
or expulsion, the board must weigh the severity of the punishment
against the severity of the conduct. See Attorney General
Opinion 182-139. Kelly v, Martin, 16 Ariz.App. 7, 490 P.24 836
(1971).

In response to Question 4:

There is no correlation between withdrawing a student from
the average daily membership (ADM) count and suspending or
expelling a student due to excessive absenteeism. A.R.S. §
15-901 (A) (2) sets forth attendance information for computing the
ADM count which is an average used for funding and budget compu-
tations. A.R.S. §15-841 et. seqg. governs pupil discipline
proceedings including suspension and expulsion for excessive
absenteeism.

A student withdrawn from the ADM count pursuant to A.R.S.
§15-901 should be considered to have withdrawn himself from
school and must be allowed to return to school whenever he
decides to re-enroll, See Attorney General Opinion 178-~242,

In response to Question 5:

Dropping a student from a course because of excessive
absenteeism is a penalty. A student who is sixteen (16) years of
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age or older may be dropped from a course due to excessive
absenteeism, provided that the governing board's rules include
such a penalty. The penalty must be reasonable and bear a
rational relationship to the school's role in providing a public
education. A student who is dropped from a course due to exces-
sive absenteeism is entitled to due process.

In response to Question 6:

A student who has not attained the age of sixteen (16) may
be dropped from a course due to excessive absenteeism only when
all of the following apply:

a. The student has completed the high school courses

necessary for grade ten (10) as prescribed by the State Board of
Education,

b. The county school superintendent has determined that
the student has completed the courses necessary for completion of
grade ten (10) as prescribed by the State Board of Education and
therefore meets the requirements of A.R.S. § 15-802(B) (4).

c. The governing board has prescribed rules which allow
for the penalty of dropping a student form a course due to
excessive absenteeism.

students who have not attained the age of sixteen (16) and
have not completed grade ten(10) may face other penalties for
excessive absenteeism such as failure in the subject and failure
to pass a grade as long as these penalties are included in the
governing board's rules.

In response to Question 7:

A policy allowing students to be dropped from a course due
to excessive absenteeism should apply to any course.

This opinion is being forwarded to the Attorney General for
concurrence, review or a revision pursuant to A.R.S. §15-253(8) .
Unless circumstances require immediate action upon this opinion,
you should await the response of the Attorney General before
acting on the opinion set forth ahove.

Sincerely Yours,

Martha M. Durkin
Deputy. County Attorney
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