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April 30, 1986

The Honorable Debbie McCune
Arizona State Representative
State Capitol - House Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 1I86-013 (R85-151)

Dear Representative McCune:
We have reviewed and revised Ariz.Atty.Gen.Op.

I186-013. The enclosed opinion replaces the opinion previously
issued on February 5, 1986. That opinion is withdrawn and
should be disregarded.

Sincerely, »

BOB CORBIN

Attorney General
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April 30, 1986

The Honorable Debbie McCune
Arizona State Representative
State Capitol - House Wing
Phoenix, Arizona 85007

Re: 1I86-013 (R85-151)
Revised

Dear Representative McCune:

You have asked whether A.R.S. § 34~221(A)(3) requires
a contractor electing to post securities in lieu of retention
to deposit the full amount of those securities at the time the
contract is executed and before the work begins, or may the
contractor deposit those securities monthly in the amount of
10% of each pay estimate or progress payment, which is normally
made on a monthly basis? We conclude that the contractor may
deposit securities in lieu of retention of 10% of each progress
payment in an amount equal to 10% of each payment rather than
the full amount of the contract.

A.R.S. § 34-221(A)(2) and (3) provide in pertinent
part: :

2. The owner by mutual agreement may
make progress payments as provided for in this
paragraph.  Payment to the contractor on the
basis of a duly certified and approved
estimate of the work performed during the
preceding calendar month under such contract
may include payment for material and equipment
but to insure the proper performance of such
contract, the owner shall retain ten per cent
of the amount of each estimate until the final
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completion and acceptance of all material,
equipment and work covered by the contract.

3. Ten per cent of all estimates shall
be retained by the agent as a guarantee for
complete performance of the contract, to be
paid to the contractor within sixty days after
completion or f£iling notice of completion of
the contract. 1In lieu of the retention . .
the agent shall, at the option of the
contractor, accept as a substitute an ,
assignment of [securities]) . . . in an amount
equal to ten per cent of all estimates which
shall be retained by the agent as a guarantee
for complete performance of the contract .1/

(Emphasis added.)

‘ In construing a statute, we must give it a sensible
construction that will accomplish the legislature's intent in
enacting the statute and avoid an absurd result. State v.

Arthur, 125 Ariz. 153, 155, 608 P.2d 90, 92 (App. 1980). This

is accomplished by looking at the words used in the statute,

- the policy behind it, the context of the statute, the purpose -

it was designed to accomplish and its effects and consequences.
Kriz v. Buckeye Petroleum Co., Inc., 145 Ariz. 374, 377, 701

P.2d4 1182, 1185 (1985); Calvert v. Farmers Ins. Co., 144 Ariz.
291, 294, 697 P.24 684, 687 (1985); Arizona Newspapers Ass'n.,

Inc. v. Superior Court, 143 Ariz. 560, 562, 694 P.2d 1174, 1176

1/This statute applies only to an "agent"™ as defined by

‘A.R.S. § 34-101, which currently excludes the state and

includes:

Any county, city or town, or officer, board
or, commission thereof, and irrigation, power,
electrical, drainage and flood control
districts, tax levying public improvement
districts, and county or city improvement
districts.
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There is some ambiguity about what is intended in
A.R.S. § 34-221(3) because the legislature used the words "each
estimate"” in subsection 2 of A.R.S. § 34-221, providing for
retention of 10% of each estimate, while it used slightly -
different terminology -- "all estimates® -- in subsection 3
which provides for the posting of securities in lieu of
retention of 10% of all estimates. A general rule of statutory
construction is that use of different terminology within the
same legislation is evidence of intentional differentiation.
Tafoya v. U.S. Department of Justice, Law Enforcement

Assistance Administration, 748 F.2d4 1389 (10th Cir. 1984);

Lankford v. Law Enforcement Assistance Administration, 620 F. 24

35, 36 (4th Cir. 1980). Applying this technical rule would
suggest that if the legislature had meant to require posting
securities in lieu of retention of 10% of "each estimate," it
would have said so, as it said in A.R.S. § 34-221(A)(2), but by
using different words in subsection 3, "all estimates™ was not
intended to mean the same thing as "each estimate®™ and,
therefore, securities in the amount of 10% of the entire
contract amount might be what the legislature intended to
require.

Pragmatic construction of a statute is required,
however, where technical construction would lead to an
absurdity. State v. Weible, 142 Ariz. 113, 118, 688 P.2d 1005,
41010 (1984). The purpose of the provision for retention of 10%
of each estimate set out in subsection 2 of A,R.S. § 34-221 and
the in-lieu-of-retention provision set out in subsection 3 is
stated in the text of the statute and is the same: to
guarantee complete and proper performance of the entire
contract. The legislature, in subsection 2, expressed a policy
that retention of 10% of a progress payment at the time a
payment was due would be sufficient to assure this proper
performance of the contract.

In subsection 3, the legislature used the term "all
estimates” rather than "full contract amount.”™ A pay estimate
is an estimate of the value of work completed, Often the total
amount paid to a contractor -- the total of all estimates --
exceeds the base contract price due to provisions such as a
cost overrun clause. Thus, while the contract amount will be
known before any work is started, the amount of all estimates
often will not be known until the contract is completed.
Therefore if the in-lieu~of-retention provision was construed
to require depositing money before work has commenced, it would
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be impossible to give effect to this section because, in many
contracts, the amount of "all estimates” is not known prior to
commencement of the work.

Additionally, when the legislature amended the
statute, it provided an option to be exercised by the
contractor, not the owner/agent. A.R.S. § 34-221. 1If the
contractor chooses to post securities in lieu of retention, the
owner/agent "shall" accept them. A.,R.S. § 34-221(A)(3). This
suggests that the provision was designed to benefit
contractors, especially smaller contractors with less working
capital, and give them some relief from the burden of having
10% of their progress payment retained and withheld from their
use and benefit while still serving the purpose of assuring
proper completion of the project. Requiring the contractor to
post securities in an amount equal to 10% of the entire
contract amount prior to earning any money on the project
(which might provide the finances for obtaining securities to
post) would tie up much more of the contractor's capital at an
earlier time. Under this construction of the statute, smaller
contractors could not exercise this option, even though the
statute was apparently enacted for their benefit. This would
also give the agent even greater assurance for completion of
the contract than the legislature found adequate in providing
for retention of 10% of progress payments at the time they are
owed to the contractor. It is more logical to assume the
legislature meant for the same assurance for completion to be
provided to the owner -- 10% at the time each progress payment
is due. :

It is also appropriate to look at legislative
historical background when interpreting a statute. City of
Mesa v. Killingsworth, 96 Ariz. 290, 394 P.2d4 410 (1964).
Legislative intent is illustrated in the Summary Analysis of
H.B. 2235 {which amended A.R.S. § 34~221 to permit deposit of
securities in lieu of retention) prepared by the Research
Division of the Arizona Legislative Council in February, 1974:

Summary Analysis of H.B. 2235

As introduced, H.B. 2235 would authorize
state or local public agencies to accept from
contractors certain securities or certificates
of deposit in an amount equal to ten percent
of a contract estimate as a guarantee for
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complete performance of the contract. The
contractor would, however, be entitled to any
interest or income earned by such securities
during the time they are held by the public
agency. All securities would be returned to
the contractor within 45 days after completion
of the contract if the contractor furnishes
satisfactory receipts for all labor and
material billed and waivers of liens for
persons holding claims against the work.

This holding of securities by the agency
would be in lieun of the existing requirement
that the public agency retain ten percent of
“the contractor’s estimate as a guarantee for
complete performance of the contract.

(Emphasis added.) Use of the singular term "a contract
estimate"” indicates that the legislature was referring to
posting securities for individual progress payments rather than
for the total of all progress payments at one time, which would
have required use of a plural term.

Also, where statutory meaning is ambiguous, the
construction placed on it by the executive body that
administers it will be followed unless that interpretation is
clearly erroneous. Dupnik v. MacDougall, 136 Ariz. 39, 44, 664"
P.2d4 189, 194 (1983); Long v. Dick, 87 Ariz. 25, 347 P,2d4 581
(1959). When the legislature reenacts a statutory provision
after there has been administrative interpretation of it, the
legislature is presumed to be aware of this interpretation and
to have adopted it. Carriage Trade Management Corp. V. Arizona
State Tax Commission, 27 Ariz.App. 584, 585-586, 557 P.2d 183,
184-185 (1976). The vast majority of the agents, as defined by
A.R.S. § 34-101, who administer this provision have, since its
enactment in 1974, interpreted it to permit the posting of
securities at the same time they would be required to withhold
10% of the payment due. Because this provision has been
reenacted when other portions of the statute were amended by
Laws 1979, Ch. 53, § 1, we presume the legislature has
acquiesced in this interpretation of the statute,

Finally, it is appropriate to refer to other statutes
dealing with the same subject matter. The Arizona Supreme
Court has stated as follows:
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As they must be construed as one system
governed by one spirit and policy, the
legislative intent therefor must be
ascertained not alone from the literal meaning
of the wording of the statutes but also from
the view of the whole system of related
statutes. This rule of construction applies
even where the statutes were enacted at
different times, and contain no reference one
to the other, and it is immaterial that they
are found in different chapters of the revised
statutes.,

State ex rel. Larson v, Farley, 106 Ariz. 119, 122, 471 p.2d
731, 734 (1970). Pertinent portions of the Arizona Procurement
Code which apply to state purchasing provide:

Ten per cent of all construction contract
payments shall be retained by this state as
insurance of proper performance of the
contract or, at the option of the contractor,
a substitute security may be provided by the
contractor in an authorized form . . .

A.R.S. § 41-2576 (emphasis added).

Progress payments may be made by this
state to the contractor on the basis of a duly
certified and approved estimate of the work
performed during a preceding period of time as
set by regulation, except that a percentage of
all estimates shall be retained as provided in
§ 41-2576. '

A.R.S. § 41-2577 (emphasis added). 1In Title 41, the same
system for retention of 10% of progress payments and for
substitute security is provided for state purchasing as is
provided for the governmental entities covered by A.R.S,

§ 34-221., 1In Title 41, however, the legislature used the words
"all . . .payments" and "all estimates" even when it discussed
the 10% retention provision where it had used the words "each
estimate™ in discussing payment retention in A.R.S.

§ 34-221(A)(2). After examining these statutes together, it
appears that the legislature has simply used "all estimates"
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and "each estimate" interéhangeably without intending for the
phrases to have different meanings.

Therefore, even though the legislature refers to
retention of 10% of "each estimate” in A,R.S. § 34-221(A)(2)
and "all estimates" in A.R.S. § 34-221(A)(3), in light of the
purpose, policy and historical background behind the statute,
the terms must be construed to mean the same thing. Therefore,
we conclude that contractors may choose to post securities in
the amount of 10% of the amount of an estimate at the time each
progress payment is made.

Sincerely,

BAGudl

BOB CORBIN
Attorney General

BC:JGF:kmc
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Re: 1I86-013 (R85-151)

Dear Representative McCune:

You have asked whether A,R.S. § 34-221(A)(3) requires a
contractor electing to post securities in lieu of retention to
deposit- the full amount of those securities at the time the
contract is executed and before the work begins, or may the
contractor deposit those securities monthly in the amount of 10%
of each pay estimate, which is normally made on a monthly
basis? We conclude that the contractor must deposit 10% of the
full contract amount in lieu of retention before work begins
under the contract, :

A.R.S. § 34-221(A)(3) requires in pertinent part:

In lieu of the retention . . . the agent
shall . . . accept as a substitute an assignment
of [securities] . . . in an amount equal to ten

per cent of all estimates which shall be retained
by the agent as a guarantee for complete
performance of the contract.l - C

1/This statute applies only to an "agent" as defined by
A.R.S5. § 34-101, which currently excludes the state and includes:

Any county, city or town, or officer,
board or, commission thereof, and irrigation,
power, electrical, drainage and flood control
districts, tax levying public improvement
districts, and county or city improvement
districts. '
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Unless a statute is ambiguous, its plain meaning must
be followed and the question of legislative intent is not
reached. See, e.qg., Dennis Development Co., Inc. v. Department
of Revenue, 122 Ariz. 465, 595 pP.2d 1010 (App. 1979). The
plain language of the statute provides that the agent shall
accept "an amount equal to ten per cent of all estimates."
(Emphasis supplied). An analysis of the terms "an," "amount”
-and "all estimates" leads to the conclusion that the contractor
must provide one amount. equal to 10% of all estimates in lieu
of retention. '

In A.R.S. § 34-221(A)(2), the legislature required the
owner to "retain ten per cent of the amount of each estimate,"
while in A.R.S. § 34-221(A)(3), the subsection dealing with in
lieu of retention, the legislature required the retention of
"an amount equal to ten ber cent of all estimates."” (Emphasis
added.) Use of different terminology within the same v
legislation is evidence of intentional differentiation, Tafoya
v. U.S. Department of Justice, Law Enforcement Assistance
Administration, 748 F.2d 1389 (lO0th Cir. 1984); Lankford v. Law
Enforcement Assistance Administration, 620 F.2d 35, 36 (4th
Cir. 1980). Accordingly, we presume that if the legislature
had meant to require the in lieu of retention of 10% of "each
- estimate,” it would have said so, as it said in A,R.S.

§ 34-221(A)(2), instead of using different terminology and
requiring the express in lieu of retention of "all estimates,"
as it did in A.R.S. § 34-221(A)(3). -

Furthermore, use of the words "an" and "amount" in
subsection (A)(3) also supports our conclusion that the
legislature intended of the total of all estimates rather than
10% of each individual estimate. In"analyzing the meaning of
“"an", the Kansas Supreme Court has stated: ' S

The word implies a single entity, has
been held to preclude a number more than one,
0r a series; and is seldom used to denote
plurality. It has been defined as-any; one.

State v. Martin, 175 Kan. 160, 258 P.2d 1000, 1002 (1953)
(emphasis added). Black's Law Dictionary (1968) also defines
"amount” as "the effect, substance or result; the total or
aggregate sum." (Emphasis added.) '
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Putting these definitions together with the requirement
~that the one amount must be equal to 10% of "all estimates," the
unambiguous language of this statute requires that the aggregate
amount of retention, which is 10% of the contract, must be
provided by the contractor in lieu of retention before the work
bedgins. Monthly installments are neither contemplated nor
allowed. S

Accordingly, we conclude that the owner/agent, which is
to say a county, city or town, or special district listed in
A,R.S. § 34-101, is required at the contractor's option to
accept. securities before the contract is signed, in an amount
not less than 10% of the total contract,

Sincerely,

244{// /-cé-«)/’
BOB CORBIN
Attorney General

" BC:DR:1fc




