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April 18, 1986

The Honorable Jose Luis Machado
Santa Cruz County Attorney
Chenowith & Loma Streets
Nogales, Arizona 85621

Re: 186-043 (R86~017)

Dear Mr. Machado:

Pursuant to A,R.S. § 15-253(B), this office has
reviewed the opinion expressed in your letter of February 6,
1986 to the Superintendent of the Santa Cruz Valley Unified
School District No. 35, and revises your opinion as follows.

Superintendent Mutterer has asked if the school
district governing board may attempt to include past and present
governing board members in the district's employee insurance

group if all premium costs were paid by the newly-insured board
members,

A.R.S. § 15-502(A) provides that governing boards "may
provide for employee fringe benefits."™ There is no statutory
authority permitting a-local governing board to provide fringe
benefits to present or past governing board members. School
districts are a legislative creation and have only those powers
granted by the Legislature. Oracle School District No. 2 v,
Mammoth High School District, 130 Ariz. 41, 633 P.2d 450 (1981);
School District No. 69 of Maricopa County v. Altherr, 10
Ariz.App. 333, 458 P.2d 537 (1969). 1In the absence of specific
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statutory authority, a district governing board has no authority
to vote to permit the inclusion of past and present board
members in an employee insurance plan.l

Sincerely,

Bl Gkd

BOB CORBIN
Attorney General
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1/This office previously concurred with the Navajo County
Attorney in Ariz.Atty.Gen.Op. I85-078 that a governing board had
no authority to vote to use district funds to purchase health
and accident insurance coverage for board members,
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February 6, 1986 SRRt I e

Mr. R. H, Mutterer,

Superintendent

Santa Cruz Valley Unified School Dist. #35
P. O. Box 187

Tumacacori, AZ 85640

Dear Mr. Mutterer:

In your letter of December 12, 1985, you ask whether present and
past school board members could be part of the school district's

employee insurance group if they paid their own premium costs.

Pursuant to Op. Attorney Gen. No. 185-078, (June 7, 1985) , the
school board has no authority to purchase health insurance coverage
for its members. The opinion prohibits the expenditure of school

monies, but does not disallow the extension of benefits to board
members,

After reviewing the Health Protecticn Plan for the Santa Cruz
Valley Unified School District, it appears that no school monies have
been expended to initiate or fund the group insurance plan.
Therefore, if present and past school board members were to pay the
full premium costs, their membership in the group insurance plan,
while conferring a benefit upon them, would not result in an
expenditure of school monies.

In conclusion, if no school monies have been expended to initiate
or fund the group insurance plan, past and present school board

members could obtain coverage under the group plan if they pay their
full premium costs.

Sincerely yours,

Jose Iauis Machado
Santa Cruz County Attorney
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