Attorney General

1275 WEST WASHINGTON

, Phoenix, Arizona 85007
‘ , Robert R. Corbin

February 18, 1988

Ms., Sue Sansom, Executive Director
Arizona State Board of Cosmetology
1645 West Jefferson Street
Phoenix, Arizona 85007

Re: 188-024 (R87-197)

Dear Ms. Sansom:

You have asked whether the Arizona State Board of

Cosmetology ("Board") has the power to authorize an organization
using unlicensed persons to perform cosmetology services to

. hospital and nursing home patients if the services have
therapeutic value and are without charge to the patient when the
organization is paid by the health care institution for the
services rendered. We conclude the Board is without the power
to authorize such activity.,

Administrative agencies possess only those powers
granted by a constitution or statute. E.g. Fleming v. Pima
County, 125 Ariz. 523, 611 P.2d 110 (App. 1980); CoxXx V. Pima
county Law Enforcement Merit System Council, 27 Ariz.App. 494,
556 P.2d 342 (1976). The Board may not exercise powers not
expressly granted it by legislation., Corella v. Superior Court
In _and For the County of Pima, 144 Ariz, 418, 698 P.2d 213 (App.
1985). The powers and duties of the Board include the duty to
"[aldminister and enforce this chapter and rules adopted
pursuant to this chapter."™ A.R.S. § 32-504(A)(2).

The Cosmetology chapter sets forth a detailed licensing
scheme which the Board is obligated to enforce. A.R.S. § 32-574
provides in pertinent part:

A, A person shall not:

l. Perform or attempt to perform
cosmetology, aesthetics or nail technology
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without a license in that category issued
pursuant to this chapter, or practice in a
category in which he does not hold a license.

Specific exceptions to the licensing requirement are established
in A.R.S. § 32-506 which provides:

This chapter does not apply to the
following persons while in the proper
discharge of their professional duties:

1. Practices done for the treatment of
physical or mental ailments or disease by
medical practitioners licensed pursuant to
this title,

2. Commissioned physicians and surgeons
in the armed forces of the United States or
other federal agencies,

3. Persons licensed pursuant to chapter .
3 or 12 of this title.i/

4. Students attending schools licensed
pursuant to this chapter while they are on
school premises during school hours.

5. Persons employed by theatrical groups
who apply makeup, o0ils and cosmetics,

6. Persons who sell makeup oils ané
cosmetics and who apply such products during
the process of selling such products.

7. Shampoo assistants who shampoo hair
under the direction of a cosmetologist
licensed pursuant to this chapter.

8. Services performed by and for persons
in the custody of the state department of
corrections,

i/cChapter 3 relates to barbers and Chapter 12 governs ' '
funeral directors and embalmers. .*
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None of the exceptions applies to persons who provide
cosmetology2/ services to hospital and nursing home patients.
It is fundamental that the expression of one or more items of a
class in statute indicates a legislative intent to exclude all
items of the same class which are not expressed. E.g., Pima
County v. Heinfeld, 134 Ariz. 133, 654 P,2d 281 (1982).

Therefore, the specific exceptions to the licensing requirements
listed in A.R.S. § 32~506 are exclusive and the Board may not
authorize additional exceptions such as persons who perform
cosmetology services for hospital or nursing home patients. The
details of compensation are not relevant to the licensing
requirement, Nothing in A.R.S. § 32-574, which makes it
unlawful to perform cosmetology without a license, requires
compensation as an element of the offense. Similarly, the
therapeutic value of the services is irrelevant unless the

Q/A.R,S. § 32-501(6) provides:

"Cosmetology" means any one or a
combination of the following practices if they
are performed for cosmetic purposes:

(a) Cutting, clipping or trimming hair.

(b) Massaging, cleansing, stimulating,
manipulating, exercising, beautifying or
applying oils, creams, antiseptics, clays,
lotions or other preparations, either by hand
or by mechanical or electrical appliances.

(c) Styling, arranging, dressing,
curling, waving, permanent waving,
straightening, cleansing, singeing, bleaching,
dyeing, tinting, coloring or similarly
treating hair.

(d) Arching eyebrows or tinting eyebrows
and eyelashes.

(e) 'Removing superfluous hair by means
other than electrolysis.

(£f) Nail technology.




Ms. Sue Sansom
February 18, 1988
188-024

Page 4

services are performed by a licensed medical practitioner for
the purpose of treatment. A.R.S. § 32-506(1).

You also ask whether a hospital or other licensed
health care institution may lawfully contract to have
cosmetology services provided by unlicensed persons.

A violation of A.R.S. § 32-574 is a class one
misdemeanor. A.R.S. § 32-574(C). It is a crime to solicit,
facilitate or aid and abet another in the commission of a
criminal act. A.R.S. § 13-303; See A.R.S. §§ 13-301 to -306.
Accordingly, it is unlawful for a hospital or nursing care
institution to contract for or pay unlicensed persons to provide
cosmetology services to its patients.

Sincerely,

Bod Loskler

BOB CORBIN
Attorney General

BC:WJW:DPS:d3jd
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Hhoenix, Arizona 85007
Robert B. Gorkin

July 14, 1988

Ms. Sue Sansom, Executive Director
Arizona State Board of Cosmetology
1645 West Jefferson Street
Phoenix, Arizona 85007

Re: ADDENDUM TO
188-024 (R87-197)

Dear Ms. Sansom:

In view of the Legislature's recent amendment to A.R.S.
§ 32-506, approved by the governor on July 6, 1988 as an
emergency measure, we issue this addendum to our earlier
opinion, Ariz.Atty.Gen.Op. I88~024 dated February 18, 1988.

We had concluded that the Arizona State Board of
Cosmetology ("Board") was without the power to authorize an
organization using unlicensed persons to perform cosmetology
services to hospital and nursing home patients because they were
not specifically included in that chapter's exclusionary
language. However, A.R.S. § 32-506(9) now provides that the
following persons will also be excluded from the chapter which
regulates the licensing of cosmetologists:

Persons who apply makeup, oils and
cosmetics to patients in a hospital, nursing
home or supervisory care home with the consent
of the patient and the hospital, nursing home
or supervisory care home.

Because the Legislature has specifically authorized the
exclusion of such services as set forth under A.R.S.

§ 32-506(9), it would not be unlawful for a hospital or nursing
care institution to contract for or pay unlicensed persons to
provide these types of cosmetology services to its patients.

Sincerely,

BOB CORBIN ’
Attorney General

BC:DASH:bl



